2016-03-18 06:00

2016-03-18 06:00

Enkla svar om lön

LEADARE: Lön

Moderatledaren Anna Kinberg Batra meddelade i går att en ”moderatledd regering inte kommer att lagstifta om sänkta löner.” Vilket betyder att de olika varianter av förslag till lagstiftning som de tre andra och mindre borgerliga partierna fört fram inte kommer att bli verklighet om Anna Kinberg Batra har hand om rodret i en ny regering.

Moderatledarens besked kom i går förmiddag då ledande företrädare från riksdagens partier debatterade hur vägarna in på arbetsmarknaden bör reformeras för att fler människor ska få chansen att visa vad de går för på en arbetsplats. De berömda ”enkla jobben” stod i centrum.

För oetablerade invandrare - särskilt utomeuropeiska migranter - är arbetslöshet ett dramatiskt växande problem. När det kommer väldigt många mycket lågt utbildade människor utan relevanta språk- och yrkeskunskaper och som saknar gångbara nätverk med jobbkontakter så har naturligtvis väldigt många av människorna svårt att hitta ett jobb. Den centrala frågan är om de höga ingångslönerna - särskilt på enkla jobb - borde sänkas för att undanröja en viktig försvårande omständighet för hundratusentals relativt nyanlända som vill börja jobba?

Svaret på den frågan är ett enkelt och kraftfullt ja. Av riksdagsdebatten i går att döma så är enigheten stor om att lönerna är ett problem. Det som skiljer är vad partierna vill göra åt det. Statsminister Stefan Löfven anklagade ”högern” för att vilja införa ”statliga fattiglöner” och förde själv fram en lång rad förslag om subventioner, kortare yrkesutbildningar, ”moderna” beredskapsarbeten och sådant.

Kinberg Batra anklagade Löfven för ”partipolitiskt spel och lögner” och förde - förutom sitt nej till lagstiftning om sänkta ingångslöner - fram förslag på subventioner på skattesidan för att ge billigare jobbkostnader och gav dessutom flera förslag om mer tydliga aktivitets- och utbildningsplikter för de nyanlända.

Kinberg Batra och Löfven lagar efter läge. Parterna förmår inte att förhandla fram lägre ingångslöner. Försöken med så kallade Y/A-anställningar och traineejobb har floppat. Staten behöver träda in med rejäla (skatte)subventioner och skapa fler och större skyddade arbetsplatser.

 

Widar Andersson

 

Moderatledarens besked kom i går förmiddag då ledande företrädare från riksdagens partier debatterade hur vägarna in på arbetsmarknaden bör reformeras för att fler människor ska få chansen att visa vad de går för på en arbetsplats. De berömda ”enkla jobben” stod i centrum.

För oetablerade invandrare - särskilt utomeuropeiska migranter - är arbetslöshet ett dramatiskt växande problem. När det kommer väldigt många mycket lågt utbildade människor utan relevanta språk- och yrkeskunskaper och som saknar gångbara nätverk med jobbkontakter så har naturligtvis väldigt många av människorna svårt att hitta ett jobb. Den centrala frågan är om de höga ingångslönerna - särskilt på enkla jobb - borde sänkas för att undanröja en viktig försvårande omständighet för hundratusentals relativt nyanlända som vill börja jobba?

Svaret på den frågan är ett enkelt och kraftfullt ja. Av riksdagsdebatten i går att döma så är enigheten stor om att lönerna är ett problem. Det som skiljer är vad partierna vill göra åt det. Statsminister Stefan Löfven anklagade ”högern” för att vilja införa ”statliga fattiglöner” och förde själv fram en lång rad förslag om subventioner, kortare yrkesutbildningar, ”moderna” beredskapsarbeten och sådant.

Kinberg Batra anklagade Löfven för ”partipolitiskt spel och lögner” och förde - förutom sitt nej till lagstiftning om sänkta ingångslöner - fram förslag på subventioner på skattesidan för att ge billigare jobbkostnader och gav dessutom flera förslag om mer tydliga aktivitets- och utbildningsplikter för de nyanlända.

Kinberg Batra och Löfven lagar efter läge. Parterna förmår inte att förhandla fram lägre ingångslöner. Försöken med så kallade Y/A-anställningar och traineejobb har floppat. Staten behöver träda in med rejäla (skatte)subventioner och skapa fler och större skyddade arbetsplatser.

 

Widar Andersson