2016-03-12 06:00

2016-03-12 06:00

Självklart med folk-omröstning

Storregion. Återigen tar sig topparna i landstingen friheter över vanligt folks huvuden.

Krutröken runt turerna runt Q-kliniken eller BB som man brukar kalla det har knappt lagt sig förens nya stora viktiga beslut redan tycks vara fattade och klubbade.

Den statliga indelningskommitten har nyligen presenterat ett förslag för kommuner och landsting om ett nytt indelningssystem. Det handlar om en önskan att bilda 6 storregioner istället för dagens 21 landsting och regioner.

Karlskoga som idag hör till Örebro läns landsting kommer tillhöra storregionen Gävleborg, Dalarna, Uppsala, Västmanland och Södermanland.

Det kommer alltså dras en gräns mot Värmland. Ett landsting som främst Karlskoga har ett mycket gott samarbete med redan idag. Detta innebär nu stor ovisshet för personal och patienter. Vad blir kvar av avdelningar och verksamhet på berörda orter?

Frågetecknen är många och stora idag. Nu är det bara att hoppas att denna utredning och förslaget som lagts fram diskuteras granskas och utreds till det yttersta. Samtliga inblandade parter måste få säga sitt i allt från fack politiker och tjänstemän. Media ska vara där och rapportera.

Och sist men inte minst viktigast, medborgarna själva.

Varför riva upp och ändra på något många är nöjda och stolta över? En folkomröstning i något så stort som detta borde vara en självklarhet.

Acke Månsson, lagerarbetare och socialdemokrat.

Krutröken runt turerna runt Q-kliniken eller BB som man brukar kalla det har knappt lagt sig förens nya stora viktiga beslut redan tycks vara fattade och klubbade.

Den statliga indelningskommitten har nyligen presenterat ett förslag för kommuner och landsting om ett nytt indelningssystem. Det handlar om en önskan att bilda 6 storregioner istället för dagens 21 landsting och regioner.

Karlskoga som idag hör till Örebro läns landsting kommer tillhöra storregionen Gävleborg, Dalarna, Uppsala, Västmanland och Södermanland.

Det kommer alltså dras en gräns mot Värmland. Ett landsting som främst Karlskoga har ett mycket gott samarbete med redan idag. Detta innebär nu stor ovisshet för personal och patienter. Vad blir kvar av avdelningar och verksamhet på berörda orter?

Frågetecknen är många och stora idag. Nu är det bara att hoppas att denna utredning och förslaget som lagts fram diskuteras granskas och utreds till det yttersta. Samtliga inblandade parter måste få säga sitt i allt från fack politiker och tjänstemän. Media ska vara där och rapportera.

Och sist men inte minst viktigast, medborgarna själva.

Varför riva upp och ändra på något många är nöjda och stolta över? En folkomröstning i något så stort som detta borde vara en självklarhet.

Acke Månsson, lagerarbetare och socialdemokrat.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.