2016-03-11 06:00

2016-03-11 06:00

Bra Löfven och Shekarabi

Landsbygden. I slutet av september förra året efterlyste jag vem som hade ansvaret för att Sverige delas på ett oacceptabelt sätt. Med detta menade jag att bank- och postkontor läggs ner och statliga myndigheter flyttar sina kontor till större orter. Alltså en utarmning av mindre orter och landsbygd.

Jag skrev också att det var dags att regeringen ställde sig vid rodret och styrde skutan rätt, om man menade något med att hela Sverige skulle leva.

Från 2007 och framåt fick även Karlskoga känna på detta. Bland annat flyttades Räddningsverkets avdelning för analyser av olyckor till Karlstad och tingsrätten flyttades till Örebro. Räddningsverkets avdelning hade i början av 2000-talet flyttats till Karlskoga som en delkompensation för förlorade jobb. Därför kan det ses som obegripligt med flytten till Karlstad. Inte heller såg man till några större protester mot detta.

I dagarna gick Stefan Löfven och Ardalan Shekarabi ut i en debattartikel i Dagens Nyheter med budskapet att det behövs en kursändring. Det är bra och det ingjuter hopp. De pekar på att det är viktigt att fundera på hur vi håller ihop Sverige. Det finns en fara i att människor och landsändar känner sig övergivna och att tilliten och sammanhållningen försvinner om myndigheter och olika serviceorgan försvinner.

Regeringen ska nu analysera om det finns myndigheter som kan bedriva sin verksamhet på olika håll i landet. Idag finns det stora skillnader när man ser var myndigheterna har sitt säte. Drygt hälften av landets myndigheter finns i Stockholms län. Många av de statsanställda finns också i Västra Götaland och Skåne.

När myndigheter ska utlokaliseras blir det ofta oro bland de anställda och protestaktioner. Det kunde man tydligt se, när en del myndigheter skulle utlokaliseras till drabbade orter vid förbandsnedläggningarna i början av 2000-talet. Gotland och Karlskoga var bland de drabbade orterna. Alla möjliga argument framfördes för att undvika en flytt. Bland annat talades det om hur svårt det skulle bli att hitta kompetenta personer i småorterna.

Idag har vi 341 statliga myndigheter i Sverige och jag är säker på att några av dessa med fördel skulle kunna utlokaliseras. Varje år inrättas också nya myndigheter. Nu diskuteras till exempel en jämställdhetsmyndighet. Den borde med fördel kunna lokaliseras till Karlskoga. Här finns billiga lokaler. Kompetensbrist tror jag definitivt inte att vi har.

Nu är det absolut nödvändigt att våra lokala politiker står i framkant och påminner om att myndigheter flyttats från Karlskoga, trots att Karlskoga var prioriterat. Det är också nödvändigt att man bearbetar ministrar och riksdagsledamöter för att någon myndighet förläggs till Karlskoga.

Det går inte att tro att det ska regna manna från himlen utan insatser från kommunen.

Här gäller det att kavla upp ärmarna och envist påtala och argumentera för en statlig etablering.

Margareta Karlsson

Jag skrev också att det var dags att regeringen ställde sig vid rodret och styrde skutan rätt, om man menade något med att hela Sverige skulle leva.

Från 2007 och framåt fick även Karlskoga känna på detta. Bland annat flyttades Räddningsverkets avdelning för analyser av olyckor till Karlstad och tingsrätten flyttades till Örebro. Räddningsverkets avdelning hade i början av 2000-talet flyttats till Karlskoga som en delkompensation för förlorade jobb. Därför kan det ses som obegripligt med flytten till Karlstad. Inte heller såg man till några större protester mot detta.

I dagarna gick Stefan Löfven och Ardalan Shekarabi ut i en debattartikel i Dagens Nyheter med budskapet att det behövs en kursändring. Det är bra och det ingjuter hopp. De pekar på att det är viktigt att fundera på hur vi håller ihop Sverige. Det finns en fara i att människor och landsändar känner sig övergivna och att tilliten och sammanhållningen försvinner om myndigheter och olika serviceorgan försvinner.

Regeringen ska nu analysera om det finns myndigheter som kan bedriva sin verksamhet på olika håll i landet. Idag finns det stora skillnader när man ser var myndigheterna har sitt säte. Drygt hälften av landets myndigheter finns i Stockholms län. Många av de statsanställda finns också i Västra Götaland och Skåne.

När myndigheter ska utlokaliseras blir det ofta oro bland de anställda och protestaktioner. Det kunde man tydligt se, när en del myndigheter skulle utlokaliseras till drabbade orter vid förbandsnedläggningarna i början av 2000-talet. Gotland och Karlskoga var bland de drabbade orterna. Alla möjliga argument framfördes för att undvika en flytt. Bland annat talades det om hur svårt det skulle bli att hitta kompetenta personer i småorterna.

Idag har vi 341 statliga myndigheter i Sverige och jag är säker på att några av dessa med fördel skulle kunna utlokaliseras. Varje år inrättas också nya myndigheter. Nu diskuteras till exempel en jämställdhetsmyndighet. Den borde med fördel kunna lokaliseras till Karlskoga. Här finns billiga lokaler. Kompetensbrist tror jag definitivt inte att vi har.

Nu är det absolut nödvändigt att våra lokala politiker står i framkant och påminner om att myndigheter flyttats från Karlskoga, trots att Karlskoga var prioriterat. Det är också nödvändigt att man bearbetar ministrar och riksdagsledamöter för att någon myndighet förläggs till Karlskoga.

Det går inte att tro att det ska regna manna från himlen utan insatser från kommunen.

Här gäller det att kavla upp ärmarna och envist påtala och argumentera för en statlig etablering.

Margareta Karlsson

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.