2016-03-10 06:00

2016-03-10 06:00

Hedervärt av Turkiet

Flyktingar. 120 000 människor har sedan årsskiftet tagit sig in i EU genom att på farofyllda och ekonomiskt kostsamma vägar och vatten ta sig till Grekland. Ungefär hälften av dessa folkvandrare och flyktingar kommer från krigets Syrien och har därmed starka asylskäl i de flesta av EU: s medlemsländer. Enligt EU: s tidigare - men nu helt kraschade regelverk - ska den som vill söka asyl göra det i det första EU-land där flyktingen sätter sin fot. Så fungerar det dock inte.'

Få vill stanna i det fattiga, krisande och relativt primitiva Grekland. De allra flesta vill norrut i Europa. Men vägarna från Grekland och upp mot norra Europa är mer eller mindre stängda. Gränskontroller, murar, militärpoliser och id-kontroller från Sverige och söderut sätter stopp för migrerandet.

Medlemslandet Grekland kollapsar snart av invandringstrycket. Humanitära katastrofer av stor omfattning ligger i risklinjen.

Turkiet har nu kommit till EU: s undsättning. I ett principavtal med EU-kommissionen skissas en plan där alla de som har tagit sig till Grekland ska skickas till flyktingläger i Turkiet. Samtidigt förbinder sig EU att erbjuda vidarebosättning för alla syrier som finns i turkiska flyktingläger. EU ska ge ekonomiska bidrag till Turkiet för att på så sätt bidra till en så hög standard i flyktinglägren som möjligt. Bidraget sägs vara omkring 3 miljarder euro. Vilket måste sägas vara kaffepengar i sammanhanget. 3 miljarder euro är ungefär vad enbart Migrationsverket i Sverige begär i extraanslag bara för detta år.

Kungstanken från EU är att med hjälp av läger i Turkiet försöka återskapa en reglerad och någorlunda ordnad migration in till EU. Försöket är värt all uppmuntran och respekt. Turkiet som redan plågas svårt av terroristattacker från PKK och IS/Daesh inspirerade grupper ska självfallet ha en stor eloge för vad de är beredda att göra. Om det sedan blir så mycket verkstad av det hela återstår att se. Att flytta folk från Grekland (EU) till Turkiet (utanför EU) lär inte bli lätt. Och vilka länder i EU är villiga att ansvara för mottagandet av ytterligare några hundratusen syriska flyktingar under 2016?

Widar Andersson

Få vill stanna i det fattiga, krisande och relativt primitiva Grekland. De allra flesta vill norrut i Europa. Men vägarna från Grekland och upp mot norra Europa är mer eller mindre stängda. Gränskontroller, murar, militärpoliser och id-kontroller från Sverige och söderut sätter stopp för migrerandet.

Medlemslandet Grekland kollapsar snart av invandringstrycket. Humanitära katastrofer av stor omfattning ligger i risklinjen.

Turkiet har nu kommit till EU: s undsättning. I ett principavtal med EU-kommissionen skissas en plan där alla de som har tagit sig till Grekland ska skickas till flyktingläger i Turkiet. Samtidigt förbinder sig EU att erbjuda vidarebosättning för alla syrier som finns i turkiska flyktingläger. EU ska ge ekonomiska bidrag till Turkiet för att på så sätt bidra till en så hög standard i flyktinglägren som möjligt. Bidraget sägs vara omkring 3 miljarder euro. Vilket måste sägas vara kaffepengar i sammanhanget. 3 miljarder euro är ungefär vad enbart Migrationsverket i Sverige begär i extraanslag bara för detta år.

Kungstanken från EU är att med hjälp av läger i Turkiet försöka återskapa en reglerad och någorlunda ordnad migration in till EU. Försöket är värt all uppmuntran och respekt. Turkiet som redan plågas svårt av terroristattacker från PKK och IS/Daesh inspirerade grupper ska självfallet ha en stor eloge för vad de är beredda att göra. Om det sedan blir så mycket verkstad av det hela återstår att se. Att flytta folk från Grekland (EU) till Turkiet (utanför EU) lär inte bli lätt. Och vilka länder i EU är villiga att ansvara för mottagandet av ytterligare några hundratusen syriska flyktingar under 2016?

Widar Andersson

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.