2016-03-09 06:00

2016-03-09 06:00

Siffror för Jämtin

Vallöften. Carin Jämtin är partisekreterare för Socialdemokraterna. Under helgen som gick var hon gäst i Ekots Lördagsintervju. Ett av partiets mer omfattande vallöften utvärderades under intervjun. Av de 50 000 trainee- och utbildningsplatser som utlovades till arbetslösa ungdomar är det enligt Ekot endast 655 platser som blivit till på riktigt.

En lite drygt enprocentig måluppfyllelse är förstås ingen succé. Den här politikersjukan att siffersätta sådant man vill göra – även i de fall då politiken inte styr över processen – är inte bara ett socialdemokratiskt problem. Alliansregeringen ”lyckades” ungefär lika bra med sin satsning på så kallade Y/A -jobb. 30 000 utlovade platser blev 1 000 i verkligheten.

Verkligheterna och verklighetens människor och skeenden går inte att pressa in i politikens matriser. Det är självklart hedervärt och betydelsefullt att en regering intresserar sig för sådant som arbetslöshet hos människor som är, eller som riskerar att hamna långt bort från arbetsmarknaden. Men ­någonstans på resan från Thorbjörn Fälldins magplask med sitt 1970-tals löfte om 400 000 nya jobb så tycker jag att politikerna borde lärt sig att hålla siffrorna borta från de lite mer fluffiga ambitionerna. När siffrorna –?som de gör nuförtiden – granskas och utvärderas tvingas politikerna på defensiven. Vilket Carin Jämtin var ett exempel på i lördags.

En del av hennes försvar innehöll det som enligt mitt tycke och smak borde ha varit det politiska löftet från början. Jämtin pekade på att arbetslösheten nu glädjande nog sjunker för ungdomar och att alla de där 50 000 platserna som utlovats kanske inte behövs.

Så är det. Det ursprungliga löftet från Löfven och Jämtin borde därför ha varit att: 1. Vi kommer att föra en ekonomisk politik som på alla tänkbara sätt ska uppmuntra långsiktigt arbete och företagande; 2. Arbetsförmedlingen ska få de resurser som krävs för att anordna de eventuella utbildningar och praktikplatser som behövs för att möta behovet; 3. Vi kommer till skillnad från Allians­regeringen att föra en reglerad invandringspolitik som ser till att välfärdsverksamheternas kvalitet inte hotas.

Med några sådana typiska S-löften hade situationen i dag kunnat vara betydligt annorlunda för Carin Jämtin.

Widar Andersson

En lite drygt enprocentig måluppfyllelse är förstås ingen succé. Den här politikersjukan att siffersätta sådant man vill göra – även i de fall då politiken inte styr över processen – är inte bara ett socialdemokratiskt problem. Alliansregeringen ”lyckades” ungefär lika bra med sin satsning på så kallade Y/A -jobb. 30 000 utlovade platser blev 1 000 i verkligheten.

Verkligheterna och verklighetens människor och skeenden går inte att pressa in i politikens matriser. Det är självklart hedervärt och betydelsefullt att en regering intresserar sig för sådant som arbetslöshet hos människor som är, eller som riskerar att hamna långt bort från arbetsmarknaden. Men ­någonstans på resan från Thorbjörn Fälldins magplask med sitt 1970-tals löfte om 400 000 nya jobb så tycker jag att politikerna borde lärt sig att hålla siffrorna borta från de lite mer fluffiga ambitionerna. När siffrorna –?som de gör nuförtiden – granskas och utvärderas tvingas politikerna på defensiven. Vilket Carin Jämtin var ett exempel på i lördags.

En del av hennes försvar innehöll det som enligt mitt tycke och smak borde ha varit det politiska löftet från början. Jämtin pekade på att arbetslösheten nu glädjande nog sjunker för ungdomar och att alla de där 50 000 platserna som utlovats kanske inte behövs.

Så är det. Det ursprungliga löftet från Löfven och Jämtin borde därför ha varit att: 1. Vi kommer att föra en ekonomisk politik som på alla tänkbara sätt ska uppmuntra långsiktigt arbete och företagande; 2. Arbetsförmedlingen ska få de resurser som krävs för att anordna de eventuella utbildningar och praktikplatser som behövs för att möta behovet; 3. Vi kommer till skillnad från Allians­regeringen att föra en reglerad invandringspolitik som ser till att välfärdsverksamheternas kvalitet inte hotas.

Med några sådana typiska S-löften hade situationen i dag kunnat vara betydligt annorlunda för Carin Jämtin.

Widar Andersson

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.