2016-03-05 06:00

2016-03-05 06:00

Varning för modeller

Modellpolitik. Om det var så att jag hade någonting med socialdemokraternas kampanjarbete att göra så skulle jag inte lägga mitt krut på sådana ”modellstrider mot högern” som partiledaren och statsministern Stefan Löfven lanserade häromdagen. Den svenska modellen hotas av de borgerliga och Socialdemokraterna ska nu ta strid för att rädda modellen. Så ser upplägget ut. Enkelt och bra på sitt sätt förstås. Onda mot goda.

Enligt S hemsida ska ”den nya strategin vara fokus för alla politiska nivåer under mandatperioden”. Så lär det emellertid knappast bli.

Det som kommer att vara ”i fokus” under åren framåt är ekonomin, invandring, etablering av nyanlända, arbetslöshet och skolresultat. Kanske terror och kanske ökad rysk aggression. Tunga sakfrågor av stor vikt för alla medborgare.

Vore jag rådgivare till Socialdemokraterna så skulle jag föreslå att partiet tog sig an sakfrågorna på största allvar och med öppet sinne. Tydligt visa för medborgarna att Socialdemokraterna och regeringen inte sitter fast i dogmer och modeller. Göra klart att vi - om det krävs för landets och människornas bästa - är beredda att byta politik precis som vi gjorde i invandringspolitiken den 24 november 2015.

Sakfrågor och regeringsduglighet är tidens lösen. Och så har det alltid varit. Det var politisk maktutövningskompetens mixat med borgerlig söndring och inkompetens som grundlade socialdemokraternas långa regeringsinnehav. Inte några modeller. Modeller är alltid godtyckliga efterkonstruktioner.

Förmodligen har några rådgivare i partiledningens närhet lyckats sälja in att Socialdemokraterna ”behöver en berättelse”. Och en tydlig ”konflikt med högern” där samtidens besvärliga och komplexa sakfrågor ska förvandlas till en strid om den svenska modellen. Sånt där gillas möjligen av de vänstra av de närmast sörjande. Och av en handfull journalister. Mycket mer är det inte.

Om S - på hyfsat goda grunder som jag ser det - är högst tveksamt till borgerliga förslag om sänkta löner; så säg det då. Säg att vi tycker att den som jobbar heltid ska ha en lön som det går att leva på. Det är en begriplig och hedervärd ståndpunkt. Blanda inte in några modeller.

Widar Andersson

Enligt S hemsida ska ”den nya strategin vara fokus för alla politiska nivåer under mandatperioden”. Så lär det emellertid knappast bli.

Det som kommer att vara ”i fokus” under åren framåt är ekonomin, invandring, etablering av nyanlända, arbetslöshet och skolresultat. Kanske terror och kanske ökad rysk aggression. Tunga sakfrågor av stor vikt för alla medborgare.

Vore jag rådgivare till Socialdemokraterna så skulle jag föreslå att partiet tog sig an sakfrågorna på största allvar och med öppet sinne. Tydligt visa för medborgarna att Socialdemokraterna och regeringen inte sitter fast i dogmer och modeller. Göra klart att vi - om det krävs för landets och människornas bästa - är beredda att byta politik precis som vi gjorde i invandringspolitiken den 24 november 2015.

Sakfrågor och regeringsduglighet är tidens lösen. Och så har det alltid varit. Det var politisk maktutövningskompetens mixat med borgerlig söndring och inkompetens som grundlade socialdemokraternas långa regeringsinnehav. Inte några modeller. Modeller är alltid godtyckliga efterkonstruktioner.

Förmodligen har några rådgivare i partiledningens närhet lyckats sälja in att Socialdemokraterna ”behöver en berättelse”. Och en tydlig ”konflikt med högern” där samtidens besvärliga och komplexa sakfrågor ska förvandlas till en strid om den svenska modellen. Sånt där gillas möjligen av de vänstra av de närmast sörjande. Och av en handfull journalister. Mycket mer är det inte.

Om S - på hyfsat goda grunder som jag ser det - är högst tveksamt till borgerliga förslag om sänkta löner; så säg det då. Säg att vi tycker att den som jobbar heltid ska ha en lön som det går att leva på. Det är en begriplig och hedervärd ståndpunkt. Blanda inte in några modeller.

Widar Andersson

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.