2016-02-13 06:00

2016-02-13 06:00

Alltid nära en öken

All politik är lokal. Det som kan tyckas obegripligt på distans kan vid en närmare blick te sig tämligen rationellt utifrån de lokala omständigheterna. Att förstå primärvalen som pågår i USA är till exempel inte helt lätt. Jämfört med den svenska politiska lunken - nåja - tycks den amerikanska politiken krylla av konstiga och möjligen halvgalna män som vill bli president efter Barack Obama som avgår vid årsskiftet.

Tittat vi lite närmare på de processer som just nu pågår i Demokraterna och Republikanerna så finns det dock klara likheter mellan den lokala politiken i USA och all annan politik i hela världen.

Överallt handlar politik nämligen om att bli vald. I olika delar av världen har de olika politiska kandidaterna att förhålla sig till olika regelverk och institutioner som styr över deras chanser att bli valda. I det amerikanska primärvalet handlar det om att kandidaterna i de båda partierna ska försöka behaga den lilla minoritet av medborgarna som ställer sig så pass starkt i det ena eller andra partiets fålla att de röstar i dessa val.

Det republikanska partiet har under många år utmanats av en märklig sorts högerliberaler som dragit iväg partiet och de mest aktiva medlemmarna ut i marginalerna där få väljare bor. Det märks också på det republikanska startfältet. Den ständigt förolämpande Donald Trump är omåttligt populär bland partiets gräsrötter. Partiets gräsrötter är i sin tur omåttligt väsenskilda från amerikanska väljare i stort. Demokraternas gräsrötter har i sin tur radikaliserats av republikanernas högergir och lyfter fram Bernie Sanders, en luftslottsbyggande vänstergubbe utan minsta chans att vinna vanliga väljares gunst.

Här finns en läxa även för svensk politik. Öknen är inte mer än ett stenkast bort. Partimedlemmarna i de flesta partier tenderar att bli allt mindre representativa för väljarna i stort. Håller inte partierna tungan rätt i mun så kan det gå som det gick för Labour i Storbritannien där gräsrötter och vänsteraktivister valde en ledare som skickat ut Labour på ännu en ökenvandring.

Politiska partier har väldigt stor makt och betydelse för samhällsutvecklingen. De behöver visa sig vara mogna att axla ansvaret att rekrytera vettigt folk till topposterna i samhället.

Widar Andersson

 

Tittat vi lite närmare på de processer som just nu pågår i Demokraterna och Republikanerna så finns det dock klara likheter mellan den lokala politiken i USA och all annan politik i hela världen.

Överallt handlar politik nämligen om att bli vald. I olika delar av världen har de olika politiska kandidaterna att förhålla sig till olika regelverk och institutioner som styr över deras chanser att bli valda. I det amerikanska primärvalet handlar det om att kandidaterna i de båda partierna ska försöka behaga den lilla minoritet av medborgarna som ställer sig så pass starkt i det ena eller andra partiets fålla att de röstar i dessa val.

Det republikanska partiet har under många år utmanats av en märklig sorts högerliberaler som dragit iväg partiet och de mest aktiva medlemmarna ut i marginalerna där få väljare bor. Det märks också på det republikanska startfältet. Den ständigt förolämpande Donald Trump är omåttligt populär bland partiets gräsrötter. Partiets gräsrötter är i sin tur omåttligt väsenskilda från amerikanska väljare i stort. Demokraternas gräsrötter har i sin tur radikaliserats av republikanernas högergir och lyfter fram Bernie Sanders, en luftslottsbyggande vänstergubbe utan minsta chans att vinna vanliga väljares gunst.

Här finns en läxa även för svensk politik. Öknen är inte mer än ett stenkast bort. Partimedlemmarna i de flesta partier tenderar att bli allt mindre representativa för väljarna i stort. Håller inte partierna tungan rätt i mun så kan det gå som det gick för Labour i Storbritannien där gräsrötter och vänsteraktivister valde en ledare som skickat ut Labour på ännu en ökenvandring.

Politiska partier har väldigt stor makt och betydelse för samhällsutvecklingen. De behöver visa sig vara mogna att axla ansvaret att rekrytera vettigt folk till topposterna i samhället.

Widar Andersson

 

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.