2016-02-08 06:00

2016-02-08 06:00

Gör så här Löfven

LEDARE: Politik

I slutet av förra veckan kom en opinionsundersökning från Demoskop. Socialdemokraterna rasade ännu några procentenheter nedåt i tabellen och passerades av Moderaterna. Om de borgerliga partierna skulle vilja så finns det alltmer tydligt ett gäng regeringstaburetter som väntar på dem. Om de vill regera med ett regeringsunderlag där Sverigedemokraterna igår.

Statsministern och S-ledaren Stefan Löfven ställde i Expressen frågan till de borgerliga partierna: ”Är ni beredda att samarbeta med Sverigedemokraterna, ett i grunden nazistiskt parti?”

Jag förstår inte varför Löfven låter sig rådgivas till att säga sådana folkfrämmande märkligheter som väl på sin höjd gläder DN: s kultursida och slagsmålsvänstern. Dessutom krasar det av stenar i det socialdemokratiska glashuset. Socialdemokraterna har i decennier regerat Sverige med hjälp av lydpartiet VPK som var en aktiv del av del sovjetkommunistiska diktaturen. Och detta parti - som intill alldeles nyss hade en partiledare som grät när Berlinmuren föll - har än i denna dag ett visst inflytande på de budgetar som Stefan Löfven lägger i riksdagen.

Att kasta nazism och kommunism i huvudet på varandra är emellertid smått makabert i Sverige. Ingendera av de gamla vidriga förtryckarregimerna har någon som helst politisk betydelse. Nazister och kommunister ställer förvisso till mycket elände för enskilda människor och den allmänna ordningen från och till. De utgör därmed ett nog så viktigt polisiärt problem. Att blanda in dem i dagspolitiken är dock rena tokerierna.

Det finns mängder med relevanta och vettiga skäl för både M och S att värja sig för att regera med stöd från SD. Partiet är nationalistiskt på ett slutet sätt och tar avstånd från de flesta av Sveriges vitala internationella samarbeten i EU och med Nato. SD har visat sig vara parlamentariskt opålitligt och saknar dessutom en sammanhängande politik på de flesta områden. Personallianserna mellan SD och rasistiska mobbar på nätet och på gatan är mint sagt obehagliga. För att nu bara nämna något.

Stefan Löfven borde i praktisk politisk handling följa rådet från förre partisekreteraren Lars Stjernkvist. Han anser att S omedelbart bör bryta samarbetet med Vänsterpartiet. Till Expressen säger Stjernkvist: ”Lägg förslag i riksdagen utan att diskutera med Vänsterpartiet först. Det är ett sätt att pröva allianspartiernas vilja att resonera.”

Det är ett bra förslag. Spelplanen behöver skakas om. De vanliga och stadiga partierna behöver göra mer skäl för arvodet.

 

Widar Andersson

Statsministern och S-ledaren Stefan Löfven ställde i Expressen frågan till de borgerliga partierna: ”Är ni beredda att samarbeta med Sverigedemokraterna, ett i grunden nazistiskt parti?”

Jag förstår inte varför Löfven låter sig rådgivas till att säga sådana folkfrämmande märkligheter som väl på sin höjd gläder DN: s kultursida och slagsmålsvänstern. Dessutom krasar det av stenar i det socialdemokratiska glashuset. Socialdemokraterna har i decennier regerat Sverige med hjälp av lydpartiet VPK som var en aktiv del av del sovjetkommunistiska diktaturen. Och detta parti - som intill alldeles nyss hade en partiledare som grät när Berlinmuren föll - har än i denna dag ett visst inflytande på de budgetar som Stefan Löfven lägger i riksdagen.

Att kasta nazism och kommunism i huvudet på varandra är emellertid smått makabert i Sverige. Ingendera av de gamla vidriga förtryckarregimerna har någon som helst politisk betydelse. Nazister och kommunister ställer förvisso till mycket elände för enskilda människor och den allmänna ordningen från och till. De utgör därmed ett nog så viktigt polisiärt problem. Att blanda in dem i dagspolitiken är dock rena tokerierna.

Det finns mängder med relevanta och vettiga skäl för både M och S att värja sig för att regera med stöd från SD. Partiet är nationalistiskt på ett slutet sätt och tar avstånd från de flesta av Sveriges vitala internationella samarbeten i EU och med Nato. SD har visat sig vara parlamentariskt opålitligt och saknar dessutom en sammanhängande politik på de flesta områden. Personallianserna mellan SD och rasistiska mobbar på nätet och på gatan är mint sagt obehagliga. För att nu bara nämna något.

Stefan Löfven borde i praktisk politisk handling följa rådet från förre partisekreteraren Lars Stjernkvist. Han anser att S omedelbart bör bryta samarbetet med Vänsterpartiet. Till Expressen säger Stjernkvist: ”Lägg förslag i riksdagen utan att diskutera med Vänsterpartiet först. Det är ett sätt att pröva allianspartiernas vilja att resonera.”

Det är ett bra förslag. Spelplanen behöver skakas om. De vanliga och stadiga partierna behöver göra mer skäl för arvodet.

 

Widar Andersson

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.