2016-02-06 06:00

2016-02-06 06:00

Jimmie ”repet” Åkesson

Ekots politikreporter Tomas Ramberg drog till med ett citat från kommunistledaren Lenin när han analyserade svensk inrikespolitik tidigare i veckan. Den ryske revolutionsledaren Lenin lär ha sagt att ”kommunisterna skulle stödja socialdemokraterna som repet stöder den hängde”, skriver den alltid intressante Ramberg på Ekots hemsida.

Lenin får denna gång illustrera Tomas Rambergs analys av förhållandet mellan Moderaterna, Alliansen och Sverigedemokraterna. Ekoreporterns bedömning är att ”Åkesson kan vinna i längden.” Det Åkesson kan ”vinna” är rollen som regeringsunderlag i riksdagen för en borgerlig regering.

Tomas Ramberg för ett rimligt resonemang. Även om SD nu kanske har planat ut i opinionen på någonstans mellan 17 och 20 procent så är det ju inget tvivel om att de kommer att vara ett av riksdagens större partier även efter nästa val; när det nu hålls. I längden - tre val och två mandatperioder är en hyfsad längd - är det förstås ogörligt för Moderaterna att låtsas som om SD inte finns.

Jimmie Åkesson har i ett antal nyliga framstötar förklarat sina avsikter öppet och tydligt. I riksdagens partiledardebatt i januari sa Åkesson till moderatledaren Kinberg Batra att ”vill du regera så får du antingen reglera med stöd av Stefan Löfven eller med stöd av mig. Vem väljer du?”

Därefter förklarade SD: s partiledare i en intervju i Dagens Industri att han var beredd att stödja en budget från Alliansen ”utan förhandlingar” om dess innehåll givet att den moderata invandringspolitiken genomförs av den nya majoriteten. Och för bara några dagar sedan skrev Jimmie Åkesson brev till moderata kommunalpolitiker och manade till samarbete i rikspolitiken.

Inom Moderaterna finns ett lätt mullrande uppror (nåja) mot partiledningens ovilja att utlösa den slumrande riksdagsmajoriteten och fälla regeringen.

Anna Kinberg Batra håller emot. Dels därför att hon helst inte vill göra sig beroende av ”bidragskramande bakåtsträvare” och nationalister som SD. Dels därför att det är högst tveksamt om det finns en Allians om SD ska vara med som organiserat underlag i riksdagen. Och dels därför att den moderata strategin är att försöka köra ner S och MP i sådana opinionsmässiga träsk att en alliansmajoritet ska vara möjlig även om SD har 15 procent. Hon vill kort sagt inte hänga och dingla i Åkessons rep.

Widar Andersson

Lenin får denna gång illustrera Tomas Rambergs analys av förhållandet mellan Moderaterna, Alliansen och Sverigedemokraterna. Ekoreporterns bedömning är att ”Åkesson kan vinna i längden.” Det Åkesson kan ”vinna” är rollen som regeringsunderlag i riksdagen för en borgerlig regering.

Tomas Ramberg för ett rimligt resonemang. Även om SD nu kanske har planat ut i opinionen på någonstans mellan 17 och 20 procent så är det ju inget tvivel om att de kommer att vara ett av riksdagens större partier även efter nästa val; när det nu hålls. I längden - tre val och två mandatperioder är en hyfsad längd - är det förstås ogörligt för Moderaterna att låtsas som om SD inte finns.

Jimmie Åkesson har i ett antal nyliga framstötar förklarat sina avsikter öppet och tydligt. I riksdagens partiledardebatt i januari sa Åkesson till moderatledaren Kinberg Batra att ”vill du regera så får du antingen reglera med stöd av Stefan Löfven eller med stöd av mig. Vem väljer du?”

Därefter förklarade SD: s partiledare i en intervju i Dagens Industri att han var beredd att stödja en budget från Alliansen ”utan förhandlingar” om dess innehåll givet att den moderata invandringspolitiken genomförs av den nya majoriteten. Och för bara några dagar sedan skrev Jimmie Åkesson brev till moderata kommunalpolitiker och manade till samarbete i rikspolitiken.

Inom Moderaterna finns ett lätt mullrande uppror (nåja) mot partiledningens ovilja att utlösa den slumrande riksdagsmajoriteten och fälla regeringen.

Anna Kinberg Batra håller emot. Dels därför att hon helst inte vill göra sig beroende av ”bidragskramande bakåtsträvare” och nationalister som SD. Dels därför att det är högst tveksamt om det finns en Allians om SD ska vara med som organiserat underlag i riksdagen. Och dels därför att den moderata strategin är att försöka köra ner S och MP i sådana opinionsmässiga träsk att en alliansmajoritet ska vara möjlig även om SD har 15 procent. Hon vill kort sagt inte hänga och dingla i Åkessons rep.

Widar Andersson

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.