2016-01-18 06:00

2016-01-18 06:00

Akutbostads-brist

LEDARE

Bostadsbyggandet har under en längre tid varit eftersatt av flera olika anledningar. Så lång tid att läget nu är akut. Detta gäller även för Karlskoga. Glädjande ökar nu befolkningen i kommunen men tyvärr inte antalet lägenheter. Detta slår hårdast mot de yngre. Behovet av andra bostadsformer är också stort.

Det de flesta tycks vara överens om är att det är för dyrt och krångligt för nybyggnation.

Så har det låtit i alla år och därför är det anmärkningsvärt att inte beslutsfattarna kommit överens om åtgärder för att lösa detta ”status quo”.

Läget är så allvarligt att inte ens socialtjänsten kan erbjuda bostad vid brådskande ärenden. Åtta månaders väntetid är en uppskattad tid. Det man kan erbjuda annars är att hänvisa till lediga platser på vandrarhem eller campingar.

Detta är naturligtvis en helt ohållbar situation som omgående måste lösas.

Dessutom varnar Bostadsverket att bostadsbristen kommer förvärras ytterligare om inget görs. Då Fruktlunden i Karlskoga färdigställdes sommaren 2014 var detta den första nybyggnationen av bostäder på 20-30 år. Det man gjort fram till dess är att riva. Fruktlunden ägs av KarlskogaHem före detta Hyresbostäder. I dag för bolaget en poängtävlan för att man ska erbjudas lägenheter. Det går ut på att man får 2 poäng per dag medan bostadskön växer i allt raskare takt.

Utsikterna bör nu ses som goda att något snart kommer att ske i allt runt bostadsbyggandet och nybyggnationen av bostäder så detta kan påskyndas och förenklas. KarlskogaHems styrelseledamot och kommunstyrelse och fullmäktigeledamot Lars Hultkrantz (L) har nu tagit debatten med bostadsministern Mehmet Kaplan (MP).

Det handlar om att ansvaret på bostadsbristen om råder inte enbart ska läggas på Bokföringsnämnden där nedskrivningar kan göra att nybyggen blir kostsamma i onödan och kanske kan avskräcka fler lokala bostadsprojekt. Att bostadsministern öppnar för ändringar i regeringens bostadspaket som aviserats ger att Karlskoga Hem och kommunens politiker har en samsyn att trycka på för vikten av att nybyggnationen kan starta ute i landet.

Tills dess får uppmaningen bli att ställa sig så fort och tidigt som möjligt i bostadskön. En lång och permanent bostadskö som blivit akut borde vara en väckarklocka för beslutsfattarna och byggentreprenörerna.

Acke Månsson

ledarskribent

Det de flesta tycks vara överens om är att det är för dyrt och krångligt för nybyggnation.

Så har det låtit i alla år och därför är det anmärkningsvärt att inte beslutsfattarna kommit överens om åtgärder för att lösa detta ”status quo”.

Läget är så allvarligt att inte ens socialtjänsten kan erbjuda bostad vid brådskande ärenden. Åtta månaders väntetid är en uppskattad tid. Det man kan erbjuda annars är att hänvisa till lediga platser på vandrarhem eller campingar.

Detta är naturligtvis en helt ohållbar situation som omgående måste lösas.

Dessutom varnar Bostadsverket att bostadsbristen kommer förvärras ytterligare om inget görs. Då Fruktlunden i Karlskoga färdigställdes sommaren 2014 var detta den första nybyggnationen av bostäder på 20-30 år. Det man gjort fram till dess är att riva. Fruktlunden ägs av KarlskogaHem före detta Hyresbostäder. I dag för bolaget en poängtävlan för att man ska erbjudas lägenheter. Det går ut på att man får 2 poäng per dag medan bostadskön växer i allt raskare takt.

Utsikterna bör nu ses som goda att något snart kommer att ske i allt runt bostadsbyggandet och nybyggnationen av bostäder så detta kan påskyndas och förenklas. KarlskogaHems styrelseledamot och kommunstyrelse och fullmäktigeledamot Lars Hultkrantz (L) har nu tagit debatten med bostadsministern Mehmet Kaplan (MP).

Det handlar om att ansvaret på bostadsbristen om råder inte enbart ska läggas på Bokföringsnämnden där nedskrivningar kan göra att nybyggen blir kostsamma i onödan och kanske kan avskräcka fler lokala bostadsprojekt. Att bostadsministern öppnar för ändringar i regeringens bostadspaket som aviserats ger att Karlskoga Hem och kommunens politiker har en samsyn att trycka på för vikten av att nybyggnationen kan starta ute i landet.

Tills dess får uppmaningen bli att ställa sig så fort och tidigt som möjligt i bostadskön. En lång och permanent bostadskö som blivit akut borde vara en väckarklocka för beslutsfattarna och byggentreprenörerna.

Acke Månsson

ledarskribent

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.