2016-01-15 06:00

2016-01-15 06:00

Hultqvist utmanar myterna

LEDARE

Häromdagen i Dagens Nyheter var försvarsminister Peter Hultqvist mycket kritisk mot att det sprids direkta lögner om Sveriges värdlandsavtal med Nato; ett avtal som riksdagen ska besluta om senare i vår.

”Det är rätt så allvarligt att det med sådan intensitet sprids myter, lögner och rena felaktigheter i den information som kommer från olika grupperingar. En sådan myt som drivs väldigt hårt och som man försöker sprida är att vi genom avtalet skulle tvingas till kärnvapenlagring i Sverige. Det är ju helt fel”, sa Hultqvist.

Det är väl känt att Ryssland arbetar med desinformation via nyttiga idioter ute i olika västländer. Kärnvapenmyten har till exempel antytts av ”S-veteranen Maj-Britt Theorin. Ulf Bjereld, ordförande i Socialdemokrater för tro och solidaritet har talat om ”en liten men ändå faktisk risk”för kärnvapen i Sverige. Att avtalet öppnar för kärnvapen sägs även i en riksdagsmotion av Miljöpartiets två ledamöterna Jabar Amin och Annika Lillemets”, skriver DN.

Sådan här mytbildning och ren hitte-på politik formligen älskas av extremister och fanatiker som helt lever för att få sina ideologiska snurrigheter och konspirationsteorier bekräftade. Mänskligheten är nu en gång för alla beskaffad på det viset. Så det är inget att göra åt. Fast nog skulle jag önska att Peter Hultqvist i vart fall slapp mytspringarna i sitt eget bo och i sitt bräckliga regeringsunderlag.

Peter Hultqvist vill inte peka ut vare sig Ryssland eller någon annan gruppering som skyldig till lögnerna om Natosamarbetet. Han är ute efter att hyfsa debatten. Vilket är ett bra initiativ. Fler borde göra som Hultqvist. Våldsamma överdrifter, påhitt och påhopp är tyvärr en alldeles för stor del av den politiska påverkansindustrin. Sakargument- för att inte tala om motståndarens bästa argument - betyder inget när det till exempel ska drivas kampanj på Aftonbladets ledarsida eller ute på obskyra sajter av varjehanda slag.

Jag har ändå en stor dos förtröstan. De allra flesta människor lever trots allt liv där de tänker, reflekterar och värderar påståenden som viner i luften: Kan det vara rimligt? Varför skulle? Om det vore jag? Är det inte för bra/för dåligt för att vara sant?

En resonerande försvarsminister har därför säkert framgång när han vill stämma i bäcken.

Widar Andersson

Folkbladet

”Det är rätt så allvarligt att det med sådan intensitet sprids myter, lögner och rena felaktigheter i den information som kommer från olika grupperingar. En sådan myt som drivs väldigt hårt och som man försöker sprida är att vi genom avtalet skulle tvingas till kärnvapenlagring i Sverige. Det är ju helt fel”, sa Hultqvist.

Det är väl känt att Ryssland arbetar med desinformation via nyttiga idioter ute i olika västländer. Kärnvapenmyten har till exempel antytts av ”S-veteranen Maj-Britt Theorin. Ulf Bjereld, ordförande i Socialdemokrater för tro och solidaritet har talat om ”en liten men ändå faktisk risk”för kärnvapen i Sverige. Att avtalet öppnar för kärnvapen sägs även i en riksdagsmotion av Miljöpartiets två ledamöterna Jabar Amin och Annika Lillemets”, skriver DN.

Sådan här mytbildning och ren hitte-på politik formligen älskas av extremister och fanatiker som helt lever för att få sina ideologiska snurrigheter och konspirationsteorier bekräftade. Mänskligheten är nu en gång för alla beskaffad på det viset. Så det är inget att göra åt. Fast nog skulle jag önska att Peter Hultqvist i vart fall slapp mytspringarna i sitt eget bo och i sitt bräckliga regeringsunderlag.

Peter Hultqvist vill inte peka ut vare sig Ryssland eller någon annan gruppering som skyldig till lögnerna om Natosamarbetet. Han är ute efter att hyfsa debatten. Vilket är ett bra initiativ. Fler borde göra som Hultqvist. Våldsamma överdrifter, påhitt och påhopp är tyvärr en alldeles för stor del av den politiska påverkansindustrin. Sakargument- för att inte tala om motståndarens bästa argument - betyder inget när det till exempel ska drivas kampanj på Aftonbladets ledarsida eller ute på obskyra sajter av varjehanda slag.

Jag har ändå en stor dos förtröstan. De allra flesta människor lever trots allt liv där de tänker, reflekterar och värderar påståenden som viner i luften: Kan det vara rimligt? Varför skulle? Om det vore jag? Är det inte för bra/för dåligt för att vara sant?

En resonerande försvarsminister har därför säkert framgång när han vill stämma i bäcken.

Widar Andersson

Folkbladet

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.