2016-01-13 06:00

2016-01-13 06:00

Allt annat vore dåligt

LEDARE

Flyktingkatastrofen. Bilder av den döde flyktingpojken på en strand i Turkiet skakade om miljoner människor i början av september förra året.

I upphetsningen glömde ett antal politiker, journalister och myndighetschefer av sina jobb och såg sin chans att koppla ett kampanjgrepp på främlingsfientligheten i allmänhet och på SD i synnerhet. Det var mänskligt och dåligt. Nu sätter bilder från nyårsnatten i år från Centralstationen i Köln och från Larmtorget i Kalmar möjligen igång oövertänkta kampanjer åt ett annat håll. Även det vore mänskligt och dåligt.

Berättelserna från Köln och Kalmar handlar om stora grupper av unga män som förgriper sig på unga kvinnor utan att polisen ingriper och – i de flesta fall – utan att medierna har rapporterat om saken på ett sakligt och konsekvensneutralt sätt. Offren har lämnat uppgifter och signalement på förövarna som tämligen entydigt leder tankarna till flyktingar och asylsökande.

I svallvågorna från dessa händelser har Dagens Nyheter nu fått tillgång till polisrapporter där det talas om ”killgäng av flyktingungdomar från Afghanistan”som gjort sig skyldiga till i flera fall våldtäktsliknande övergrepp mot unga kvinnor och flickor. Dessa övergrepp ska ha skett sommaren 2014 och 2015 på festivalen We are Sthlm i Kungsträdgården.

Ingen har några riktigt bra svar på varför vare sig polis eller Stockholmsmedia har rapporterat om dessa allvarliga brott. En lokal polischef säger till DN att det skulle ”kunna spela främlingsfientliga krafter i händerna när vi börjar prata om etnicitet utifrån ett brott som har begåtts. ”Rikspolischef Dan Eliasson säger nu att han ska låta utreda hur det kom sig att polisledningen i Stockholm tycks ha uppfattat att det ingick i det polisiära myndighetsuppdraget att av partipolitiska skäl förtiga/förringa/tona ned sexuella övergrepp mot unga kvinnor på musikfestivaler i Kungsträdgården.

Det är viktigt att Eliassons utredning blir så pass bred att den även omfattar honom själv.

Sammanbrottet för den reglerade invandringspolitiken har bland inneburit att ett mycket stort antal unga män har kommit till Sverige på kort tid. Sverige har ett stort ansvar för att de som fått uppehållstillstånd ges goda chanser att ta chansen till ett bra liv i Sverige. En del av ansvaret är att de av dessa unga män som är kriminella ska rannsakas och dömas för vad de har gjort. Allt annat vore omänskligt och mycket dåligt.

Widar Andersson

Folkbladet

I upphetsningen glömde ett antal politiker, journalister och myndighetschefer av sina jobb och såg sin chans att koppla ett kampanjgrepp på främlingsfientligheten i allmänhet och på SD i synnerhet. Det var mänskligt och dåligt. Nu sätter bilder från nyårsnatten i år från Centralstationen i Köln och från Larmtorget i Kalmar möjligen igång oövertänkta kampanjer åt ett annat håll. Även det vore mänskligt och dåligt.

Berättelserna från Köln och Kalmar handlar om stora grupper av unga män som förgriper sig på unga kvinnor utan att polisen ingriper och – i de flesta fall – utan att medierna har rapporterat om saken på ett sakligt och konsekvensneutralt sätt. Offren har lämnat uppgifter och signalement på förövarna som tämligen entydigt leder tankarna till flyktingar och asylsökande.

I svallvågorna från dessa händelser har Dagens Nyheter nu fått tillgång till polisrapporter där det talas om ”killgäng av flyktingungdomar från Afghanistan”som gjort sig skyldiga till i flera fall våldtäktsliknande övergrepp mot unga kvinnor och flickor. Dessa övergrepp ska ha skett sommaren 2014 och 2015 på festivalen We are Sthlm i Kungsträdgården.

Ingen har några riktigt bra svar på varför vare sig polis eller Stockholmsmedia har rapporterat om dessa allvarliga brott. En lokal polischef säger till DN att det skulle ”kunna spela främlingsfientliga krafter i händerna när vi börjar prata om etnicitet utifrån ett brott som har begåtts. ”Rikspolischef Dan Eliasson säger nu att han ska låta utreda hur det kom sig att polisledningen i Stockholm tycks ha uppfattat att det ingick i det polisiära myndighetsuppdraget att av partipolitiska skäl förtiga/förringa/tona ned sexuella övergrepp mot unga kvinnor på musikfestivaler i Kungsträdgården.

Det är viktigt att Eliassons utredning blir så pass bred att den även omfattar honom själv.

Sammanbrottet för den reglerade invandringspolitiken har bland inneburit att ett mycket stort antal unga män har kommit till Sverige på kort tid. Sverige har ett stort ansvar för att de som fått uppehållstillstånd ges goda chanser att ta chansen till ett bra liv i Sverige. En del av ansvaret är att de av dessa unga män som är kriminella ska rannsakas och dömas för vad de har gjort. Allt annat vore omänskligt och mycket dåligt.

Widar Andersson

Folkbladet