2016-01-08 15:12

2016-01-08 15:12

För stort eller för litet?

Sverige är ett av fåtal länder i Europa som har erbjudit otroligt mycket i en av efterkrigstidens svåraste och oroligaste tider runt om i världen. En tid då väpnade konflikter, arbetslöshet och katastrofer fått människor att fly främst till Europa och bland annat till Sverige.

EU:s medlemsländers vision är att vara en öppen kontinent med bland annat fri rörlighet. Det är i varje fall vad politikerna sagt till oss och varför de sitter i EU-parlamentet.

I dag ser vad det egentligen är. Först och främst en ekonomisk union där de rika länderna styr med järnhand. Där fattiga - både länder och invånare - marginaliseras allt mer.

Det är den bilden som nu mer och mer målas upp i media och av många andra. Samtidigt som den enfaldiga främlingsfientligheten växer i takt med vardagsrasismen. Man lägger skulden på de som flyr till något, men inte på dem som flyr från att betala skatt.

Sverige har - och kommer att fortsätta - att tillsammans med Tyskland fortsätta att hålla EU:s egentliga vision hållbar. Det blir tuffare och tuffare när länder enkelt kan säga ”nej tack, detta vill inte vi”. Samma situation finns i Sverige där kommuner kan säga nej tack. Glad och stolt att inte Karlskoga gjort det. Detta har stärkt och kommer stärka kommunen ytterligare med tiden. Då vård, skola och omsorg kommer behöva stärkas samt att fler bostäder behövs.

Tråkigt nog har media nästan varje dag rapporterat i negativ ton om flyktingströmmar, bostadsbrist och hårdbelastning på myndigheter. Att detta vinklas och kan användas till negativ propaganda från främst höger och ytterkanterna är ju inte direkt förvånande.

Att Sverige tillslut beslöt att införa tillfälliga id-kontroller vid landets gränser spädde även det på debatten där meningarna går isär om Sverige är för stort eller för litet. Var det verkligen fel av regeringen att visa övriga Europa att vi måste hjälpas efter behov? Att fråga varför inga andra länder på vägen behöver ta sitt ansvar under den långa vägen från Medelhavet till Sverige?

Att många nu påstår att regeringen går Sverigedemokraternas ärende är anmärkningsvärt. Det Sverige nu gjort och gör skulle Sverigedemokraterna aldrig göra. Okej de vill ha gränskontroller fast de ska vara permanenta. Partiet på yttre högerflanken vill som bekant även ställa oss alla som lever i Sverige i sin Sverigedemokratiska mall för att partiet sedan ska besluta om vi får plats här. Sverigedemokraterna vill att vi ska stå med händerna i fickan oavsett vad som sker. Slitningar i samhället är det som göder främlingsfientligheten i Europa, i Sverige, i Karlskoga. När jag nu sitter och skriver detta knakar det i det lokala Sverigedemokratiska grupperingen. Det är uppenbart en strid om makt, ekonomisk, revir. Likt den i EU...

 

Acke Månsson

Ledarskribent

EU:s medlemsländers vision är att vara en öppen kontinent med bland annat fri rörlighet. Det är i varje fall vad politikerna sagt till oss och varför de sitter i EU-parlamentet.

I dag ser vad det egentligen är. Först och främst en ekonomisk union där de rika länderna styr med järnhand. Där fattiga - både länder och invånare - marginaliseras allt mer.

Det är den bilden som nu mer och mer målas upp i media och av många andra. Samtidigt som den enfaldiga främlingsfientligheten växer i takt med vardagsrasismen. Man lägger skulden på de som flyr till något, men inte på dem som flyr från att betala skatt.

Sverige har - och kommer att fortsätta - att tillsammans med Tyskland fortsätta att hålla EU:s egentliga vision hållbar. Det blir tuffare och tuffare när länder enkelt kan säga ”nej tack, detta vill inte vi”. Samma situation finns i Sverige där kommuner kan säga nej tack. Glad och stolt att inte Karlskoga gjort det. Detta har stärkt och kommer stärka kommunen ytterligare med tiden. Då vård, skola och omsorg kommer behöva stärkas samt att fler bostäder behövs.

Tråkigt nog har media nästan varje dag rapporterat i negativ ton om flyktingströmmar, bostadsbrist och hårdbelastning på myndigheter. Att detta vinklas och kan användas till negativ propaganda från främst höger och ytterkanterna är ju inte direkt förvånande.

Att Sverige tillslut beslöt att införa tillfälliga id-kontroller vid landets gränser spädde även det på debatten där meningarna går isär om Sverige är för stort eller för litet. Var det verkligen fel av regeringen att visa övriga Europa att vi måste hjälpas efter behov? Att fråga varför inga andra länder på vägen behöver ta sitt ansvar under den långa vägen från Medelhavet till Sverige?

Att många nu påstår att regeringen går Sverigedemokraternas ärende är anmärkningsvärt. Det Sverige nu gjort och gör skulle Sverigedemokraterna aldrig göra. Okej de vill ha gränskontroller fast de ska vara permanenta. Partiet på yttre högerflanken vill som bekant även ställa oss alla som lever i Sverige i sin Sverigedemokratiska mall för att partiet sedan ska besluta om vi får plats här. Sverigedemokraterna vill att vi ska stå med händerna i fickan oavsett vad som sker. Slitningar i samhället är det som göder främlingsfientligheten i Europa, i Sverige, i Karlskoga. När jag nu sitter och skriver detta knakar det i det lokala Sverigedemokratiska grupperingen. Det är uppenbart en strid om makt, ekonomisk, revir. Likt den i EU...

 

Acke Månsson

Ledarskribent