2015-12-30 09:23

2015-12-30 09:23

Romson utmanar Löfven

En regering inrymmer en mängd olika personer och en mängd olika uppfattningar om det mesta. Så är det och det är inget konstigt med det.

Det speciella med att sitta i en regering är däremot att den som det sägs ”talar med en röst”. Diskussionerna må vara hårda internt men när det är dags att vända sig utåt med ett beslut så är det gemensamma talepunkter som gäller. Allt annat skapar osäkerheter, oklarheter och underminerar regeringens auktoritet.

Därför är det allvarligt och illavarslande att miljöpartiets språkrör, miljöminister och vice statsminister Åsa Romson väljer att öppet frondera mot det ansvariga statsrådet Morgan Johansson i den tyngsta och mest kontroversiella frågan som regeringen har att hantera.

Alla vet att Åsa Romson - för att uttrycka det milt - inte gillar den tvära omläggning av invandringspolitiken som regeringen genomfört. Men vill hon stanna kvar som statsråd så har hon att förhålla sig till de talepunkter som gäller för regeringen. Vi har hört dem intill leda: ”Europa har svikit. Sverige har tagit ett mycket stort ansvar. Men nu går det inte längre. Vi kan inte garantera tak över huvudet. Kommunernas skolor och socialtjänst pressas mycket hårt. Antalet asylsökande måste minskas radikalt.”

Migrationsminister Morgan Johansson har även kommunicerat att antalet asylsökande minst behöver komma mer till ”1000 till 2000 personer i veckan”. Dessa talepunkter är till för att underbygga allvaret i de ingripande åtgärder som regeringen beslutat om: ID-kontroller, inre gränskontroller, begränsningar av anhöriginvandring och till och med en - numera inställd - önskan om att kunna stänga Öresundsbron till Danmark.

I en intervju med TT i går valde emellertid Åsa Romson att underkänna regeringens strategi. ”Det håller jag inte med om. (--) Vi måste ha ett system som klarar betydligt mer än så”, sa Romson i ett uttalande som går i direkt konfrontation mot Morgan Johansson och indirekt mot hela regeringspolitiken.

Det börjar bli dags för Åsa Romson att lite mer på djupet inse att hon sitter i regeringen. Statsministern bör å sin sida stadga upp sin regering och sitt kansli. Det behövs ett extra tydligt uttalande från Löfven för att visa vilken politik som gäller.

 

Widar Andersson

Folkbladet

Det speciella med att sitta i en regering är däremot att den som det sägs ”talar med en röst”. Diskussionerna må vara hårda internt men när det är dags att vända sig utåt med ett beslut så är det gemensamma talepunkter som gäller. Allt annat skapar osäkerheter, oklarheter och underminerar regeringens auktoritet.

Därför är det allvarligt och illavarslande att miljöpartiets språkrör, miljöminister och vice statsminister Åsa Romson väljer att öppet frondera mot det ansvariga statsrådet Morgan Johansson i den tyngsta och mest kontroversiella frågan som regeringen har att hantera.

Alla vet att Åsa Romson - för att uttrycka det milt - inte gillar den tvära omläggning av invandringspolitiken som regeringen genomfört. Men vill hon stanna kvar som statsråd så har hon att förhålla sig till de talepunkter som gäller för regeringen. Vi har hört dem intill leda: ”Europa har svikit. Sverige har tagit ett mycket stort ansvar. Men nu går det inte längre. Vi kan inte garantera tak över huvudet. Kommunernas skolor och socialtjänst pressas mycket hårt. Antalet asylsökande måste minskas radikalt.”

Migrationsminister Morgan Johansson har även kommunicerat att antalet asylsökande minst behöver komma mer till ”1000 till 2000 personer i veckan”. Dessa talepunkter är till för att underbygga allvaret i de ingripande åtgärder som regeringen beslutat om: ID-kontroller, inre gränskontroller, begränsningar av anhöriginvandring och till och med en - numera inställd - önskan om att kunna stänga Öresundsbron till Danmark.

I en intervju med TT i går valde emellertid Åsa Romson att underkänna regeringens strategi. ”Det håller jag inte med om. (--) Vi måste ha ett system som klarar betydligt mer än så”, sa Romson i ett uttalande som går i direkt konfrontation mot Morgan Johansson och indirekt mot hela regeringspolitiken.

Det börjar bli dags för Åsa Romson att lite mer på djupet inse att hon sitter i regeringen. Statsministern bör å sin sida stadga upp sin regering och sitt kansli. Det behövs ett extra tydligt uttalande från Löfven för att visa vilken politik som gäller.

 

Widar Andersson

Folkbladet

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.