2015-12-19 06:00

2015-12-19 06:00

En fråga om renhållning

Civilminister Ardalan Shekarabi har nyligen aviserat att han kommer att tillsätta en kommitté för att utreda vilka regler som ska gälla, när politiker snabbt byter bransch; det vill säga, byter från politikerrollen till framträdande ledarposter inom näringslivet

Sidbytena har varit många under de senaste åren, inte minst bland moderater och socialdemokrater. Att det kan innebära risker har man inte velat erkänna. Möjligen när någon från motståndarsidan bytt sin roll.

Klargörande av vilka tidsgränser som ska gälla är viktigt. OECD och EU har diskuterat fram rekommendationer, som Sverige idag inte uppfyller. Tydligen har man missat detta. Flera länder har regler om karantän och nyligen röstade Norge igenom en lag om detta för politiker och tjänstemän. Särskilt påtagliga blir riskerna när makthavare byter sida inom försvaret.

Det är ett bekymmer att misstankar kan komma om vilka insiderkunskaper och direkt påverkan, som exempelvis tidigare ministrar har.

Statsvetarprofessorn Bo Rothstein, framhöll vid ett seminarium på finansdepartementet, att ett utvecklat och välmående samhälle utvecklas bäst om det finns ett stort mått av tillit. Att människor har ett stort förtroende för den offentliga förvaltningen.

I flera ledare har jag poängterat vikten av att medborgarna måste känna sig trygga med att politiker och tjänstemän står över alla misstankar om att de skor sig på allmänna medel. Likaså att de inte styrs av olika agendor. Självfallet gäller detta såväl på lokalplanet som nationellt. Ett förtroende tar lång tid att bygga upp, men går snabbt att rasera.

Att Ardalan Shekarabi nu tagit tag i frågan om politikernas snabba sidbyten är tacknämligt. Något förbud mot sidbyten kommer säkerligen inte, men det behövs fasta regler för att förhindra maktmissbruk.

Säkerligen blir det en besvärlig fråga för partierna att komma överens om, men omöjligt är det inte. Politiskt käbbel kommer inte att gynna förtroendet för politikerna. Därför är det nödvändigt med ett snabbt beredningsförfarande.

Förbud mot alltför snabba sidbyten är en renhållningsfråga.

Margareta Karlsson

Ledarskribent

Sidbytena har varit många under de senaste åren, inte minst bland moderater och socialdemokrater. Att det kan innebära risker har man inte velat erkänna. Möjligen när någon från motståndarsidan bytt sin roll.

Klargörande av vilka tidsgränser som ska gälla är viktigt. OECD och EU har diskuterat fram rekommendationer, som Sverige idag inte uppfyller. Tydligen har man missat detta. Flera länder har regler om karantän och nyligen röstade Norge igenom en lag om detta för politiker och tjänstemän. Särskilt påtagliga blir riskerna när makthavare byter sida inom försvaret.

Det är ett bekymmer att misstankar kan komma om vilka insiderkunskaper och direkt påverkan, som exempelvis tidigare ministrar har.

Statsvetarprofessorn Bo Rothstein, framhöll vid ett seminarium på finansdepartementet, att ett utvecklat och välmående samhälle utvecklas bäst om det finns ett stort mått av tillit. Att människor har ett stort förtroende för den offentliga förvaltningen.

I flera ledare har jag poängterat vikten av att medborgarna måste känna sig trygga med att politiker och tjänstemän står över alla misstankar om att de skor sig på allmänna medel. Likaså att de inte styrs av olika agendor. Självfallet gäller detta såväl på lokalplanet som nationellt. Ett förtroende tar lång tid att bygga upp, men går snabbt att rasera.

Att Ardalan Shekarabi nu tagit tag i frågan om politikernas snabba sidbyten är tacknämligt. Något förbud mot sidbyten kommer säkerligen inte, men det behövs fasta regler för att förhindra maktmissbruk.

Säkerligen blir det en besvärlig fråga för partierna att komma överens om, men omöjligt är det inte. Politiskt käbbel kommer inte att gynna förtroendet för politikerna. Därför är det nödvändigt med ett snabbt beredningsförfarande.

Förbud mot alltför snabba sidbyten är en renhållningsfråga.

Margareta Karlsson

Ledarskribent

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.