2015-12-04 06:00

2015-12-04 06:00

Flera bra kvartal väntar

EKONOMI

Svensk ekonomi är stark. Jämfört med föregående kvartal har BNP ökat med 0, 8 procent.

Jämfört med tredje kvartalet förra året är ökningen ännu större; 3,9 procent. Genom en kombination av tur, skicklighet och tillfälligheter har vi hamnat i det här gynnsamma läget. Enligt SCB som sammanställer räkenskaperna är det flera faktorer som bidrar till den ökade tillväxten. Det har varit bra tryck på handeln. Framförallt har inköp av motorfordon stuckit iväg och drar tillsammans med ökade investeringar och bra exportsiffror med sig tillväxten uppåt. Samtidigt meddelar Arbetsförmedlingen att arbetslösheten fortsätter sjunka. Den som är arbetsför, har adekvata utbildningar och erfarenheter och som är kompetent i övrigt –inte minst behärskar svenska språket tillräckligt bra –behöver inte vara arbetslös särskilt länge i Sverige idag.

I ett annat hörn av ekonomin sitter Riksbanken med ”gratis pengar”och oro för låg inflation. Det är i mina ögon märkligt att penningpolitiken är i så dålig synk med tillväxten i ekonomin. Minusränta borde vara det sista som efterfrågas när ekonomin går som tåget.

Samtidigt med det här tillväxtrycket och i ytterligare ett annat hörn av ekonomin sitter en regering där det grundideologiskt tillväxtnegativa Miljöpartiet ingår för första gången någonsin. Vilket vi inte ska dra för stora växlar på naturligtvis. Det är väl helt enkelt bara så att svensk ekonomi har så pass stabila grundstrukturer och ligger så pass rätt och tätt i den öppna och globala marknadsekonomin att nationella intressen som riksbank och regering egentligen inte kan påverka särskilt mycket i det korta perspektivet.

I sitt eget lilla hörn av ekonomin sitter Nordeas chefekonom Annika Winsth. ”Det är starka siffror ur ett historiskt perspektiv. Snittillväxten i Sverige de senaste 20 åren är cirka 2,5 procent”, säger Winsth till TT.

Hon ser också flera ”bra kvartal”framför sig. Hon säger att den offentliga konsumtionen kommer att öka och att ge bidrag till tillväxten genom alla de investeringar som kommer att behöva göras för att möta den mycket stora invandringen till Sverige.

Låt oss glädjas över den goda tillväxten och den sunda ekonomin. För oavsett i vilka hörn av ekonomin vi håller till så sitter vi alla i samma båt.

Widar Andersson

Folkbladet

Jämfört med tredje kvartalet förra året är ökningen ännu större; 3,9 procent. Genom en kombination av tur, skicklighet och tillfälligheter har vi hamnat i det här gynnsamma läget. Enligt SCB som sammanställer räkenskaperna är det flera faktorer som bidrar till den ökade tillväxten. Det har varit bra tryck på handeln. Framförallt har inköp av motorfordon stuckit iväg och drar tillsammans med ökade investeringar och bra exportsiffror med sig tillväxten uppåt. Samtidigt meddelar Arbetsförmedlingen att arbetslösheten fortsätter sjunka. Den som är arbetsför, har adekvata utbildningar och erfarenheter och som är kompetent i övrigt –inte minst behärskar svenska språket tillräckligt bra –behöver inte vara arbetslös särskilt länge i Sverige idag.

I ett annat hörn av ekonomin sitter Riksbanken med ”gratis pengar”och oro för låg inflation. Det är i mina ögon märkligt att penningpolitiken är i så dålig synk med tillväxten i ekonomin. Minusränta borde vara det sista som efterfrågas när ekonomin går som tåget.

Samtidigt med det här tillväxtrycket och i ytterligare ett annat hörn av ekonomin sitter en regering där det grundideologiskt tillväxtnegativa Miljöpartiet ingår för första gången någonsin. Vilket vi inte ska dra för stora växlar på naturligtvis. Det är väl helt enkelt bara så att svensk ekonomi har så pass stabila grundstrukturer och ligger så pass rätt och tätt i den öppna och globala marknadsekonomin att nationella intressen som riksbank och regering egentligen inte kan påverka särskilt mycket i det korta perspektivet.

I sitt eget lilla hörn av ekonomin sitter Nordeas chefekonom Annika Winsth. ”Det är starka siffror ur ett historiskt perspektiv. Snittillväxten i Sverige de senaste 20 åren är cirka 2,5 procent”, säger Winsth till TT.

Hon ser också flera ”bra kvartal”framför sig. Hon säger att den offentliga konsumtionen kommer att öka och att ge bidrag till tillväxten genom alla de investeringar som kommer att behöva göras för att möta den mycket stora invandringen till Sverige.

Låt oss glädjas över den goda tillväxten och den sunda ekonomin. För oavsett i vilka hörn av ekonomin vi håller till så sitter vi alla i samma båt.

Widar Andersson

Folkbladet

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.