2015-12-01 11:02

2015-12-01 11:02

Vi kan klara det här

ARBETSMARKNADEN: Kan bli en stor förebild för hela samhället!

Dagens svenska samhälle möter idag stora utmaningar från omvärldens situation, och den ohälsosamma och polariserade anda som råder idag.

Vi ser politiker som är mer intresserade av att hitta fel hos varandra än att fokusera på att skapa en bättre framtid för alla. Tyvärr så ser det ut som att arbetsgivarsidan är mer intresserade av att följa i politikernas spår med pajkastning och baktalande. Man får verkligen hoppas att arbetsgivarna ser till att skärpa sig och ställer upp på konstruktiva förhandlingar. För ska dom fortsätta smutskasta Byggnads och kalla byggnadsarbetare för rasister med förlegade värderingar kommer avtalsrörelsen bli onödigt lång.

Sveriges byggindustrier har gått ut och påstått att Byggnads inte är intresserade av att vara med och hjälpa till med att få in alla nysvenskar i arbete genom snabbspår.

Det är ett helt felaktigt påstående! Vi i Byggnads ser mer än gärna att branschen hjälper till, men det ska ske på ett sätt som gör att människorna får ett arbete med en korrekt lön. Vi ska se till att använda det lärlingssystem, som är en otrolig tillgång i dessa lägen. Om vi validerar vad människorna har för tidigare erfarenheter inom byggande och sen ser till att komplettera dessa erfarenheter med en lärlingsanställning och ett utbildningspaket på en yrkesutbildning, kommer dessa människor snart stå på egna ben och vara en naturlig del av samhället. På detta sätt löser vi både utmaningen med att ge nysvenskar anställningar med vettiga löner och ger företagen kompetent personal att anställa. Alla tjänar på det i längden.

Det alternativ som Sveriges byggindustrier vill se består istället av praktikplatser och kraftigt statligt subventionerade anställningar. Detta gör att människorna som vill börja jobba inom byggbranschen aldrig får en rättvis möjlighet att få ett yrkesbevis. Statliga subventioner på arbetskraft kan aldrig fungera som en långsiktig lösning på en hög arbetslöshet, för företagen kommer att föresätta att rabatten alltid kommer att finnas kvar, vilket kommer att dränera pengar från skola, vård och äldreomsorg.

Så Sveriges Byggindustrier låt oss tillsammans visa politikerna att vi kan klara det här utan att staten ska behöva hjälpa till med mycket mer än att tillgodose vårt behov av yrkesutbildningar. Vi kan klara det här tillsammans och bli en stor förebild för hela samhället!

 

Regionfullmäktige/Regionstyrelsen Byggnads Örebro-Värmland

Vi ser politiker som är mer intresserade av att hitta fel hos varandra än att fokusera på att skapa en bättre framtid för alla. Tyvärr så ser det ut som att arbetsgivarsidan är mer intresserade av att följa i politikernas spår med pajkastning och baktalande. Man får verkligen hoppas att arbetsgivarna ser till att skärpa sig och ställer upp på konstruktiva förhandlingar. För ska dom fortsätta smutskasta Byggnads och kalla byggnadsarbetare för rasister med förlegade värderingar kommer avtalsrörelsen bli onödigt lång.

Sveriges byggindustrier har gått ut och påstått att Byggnads inte är intresserade av att vara med och hjälpa till med att få in alla nysvenskar i arbete genom snabbspår.

Det är ett helt felaktigt påstående! Vi i Byggnads ser mer än gärna att branschen hjälper till, men det ska ske på ett sätt som gör att människorna får ett arbete med en korrekt lön. Vi ska se till att använda det lärlingssystem, som är en otrolig tillgång i dessa lägen. Om vi validerar vad människorna har för tidigare erfarenheter inom byggande och sen ser till att komplettera dessa erfarenheter med en lärlingsanställning och ett utbildningspaket på en yrkesutbildning, kommer dessa människor snart stå på egna ben och vara en naturlig del av samhället. På detta sätt löser vi både utmaningen med att ge nysvenskar anställningar med vettiga löner och ger företagen kompetent personal att anställa. Alla tjänar på det i längden.

Det alternativ som Sveriges byggindustrier vill se består istället av praktikplatser och kraftigt statligt subventionerade anställningar. Detta gör att människorna som vill börja jobba inom byggbranschen aldrig får en rättvis möjlighet att få ett yrkesbevis. Statliga subventioner på arbetskraft kan aldrig fungera som en långsiktig lösning på en hög arbetslöshet, för företagen kommer att föresätta att rabatten alltid kommer att finnas kvar, vilket kommer att dränera pengar från skola, vård och äldreomsorg.

Så Sveriges Byggindustrier låt oss tillsammans visa politikerna att vi kan klara det här utan att staten ska behöva hjälpa till med mycket mer än att tillgodose vårt behov av yrkesutbildningar. Vi kan klara det här tillsammans och bli en stor förebild för hela samhället!

 

Regionfullmäktige/Regionstyrelsen Byggnads Örebro-Värmland

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.