2015-12-01 11:02

2015-12-01 11:02

Ingenjörer med hopp

KLIMATMÖTE

På radions klimatsida gör SMHI en prognos för hur temperaturhöjningen på planeten kan tänkas påverka Sverige i framtiden.

Enligt väderinstitutets vetenskapare så blir det inga större problem för Sverige att hantera de påfrestningar som väntas komma. SMHI nämner också det uppenbara. Sverige är ett förhållandevis rikt och välordnat land som har resurser att planera och förebygga väderförändringarna. Långtifrån alla länder befinner sig i Sveriges gynnsamma situation. En del är mycket fattiga. En del har knappt hunnit börja med att släppa ut växthusgaser i atmosfären.

När klimatmötet drog i gång i Paris i måndags var naturligtvis frågan om rika och fattiga länder uppe på dagordningen. Kinas president Xi Jinping begärde till exempel att rika länder ska betala för klimatomställningar som behöver göras i fattiga länder. Vilket är begripligt ur flera perspektiv. Den nu rika delen av världen har till stor del byggt sitt välstånd och sin välfärd på fossila bränslen. Att begära att stora och folkrika länder med fattiga befolkningar ska ”hoppa över” fossilperioden av omtanke om världens klimat skulle väl i och för sig låta sig göras om det fanns några alternativ. Vilket det knappast gör. De alternativa energikällornas bidrag är globalt sett mycket blygsamma. Pontus Braunerhjelm är forskningsledare vid Entreprenörskapsforum och professor vid KTH. I SvD nyligen skrev Braunerhjelm: ”2014 svarade förnybara energikällor för 2 procent av energitillförseln, 14 procent om kärn- och vattenkraft inkluderas. För tjugo år sedan var andelen 13 procent.”

Ska det bli någon skjuts på klimatomställningen - givet att vi är eniga om att strävan mot grottlivets fattigdom och elände är en rimlig option - så krävs därför politik på alla nivåer som gynnar framväxten av grön teknologi. Pontus Braunerhjelm skriver: ”För att förnybara energikällor ska få genomslag krävs radikala innovationer och kostnadseffektiva lösningar så att dessa kan konkurrera med fossila bränslen på marknadsmässiga villkor.”

Pontus Braunerhjelm och hans entreprenörskollegor runt om i världen har en viktig poäng. Klimatmötets fokus kan inte statiskt och endimensionellt knytas till skatter, bidrag och fördelning av utsläpp. Ett teknologidrivet skifte och besjälade ingenjörer är det som mänskligheten har mest att hoppas på.

Widar Andersson

Folkbladet

Enligt väderinstitutets vetenskapare så blir det inga större problem för Sverige att hantera de påfrestningar som väntas komma. SMHI nämner också det uppenbara. Sverige är ett förhållandevis rikt och välordnat land som har resurser att planera och förebygga väderförändringarna. Långtifrån alla länder befinner sig i Sveriges gynnsamma situation. En del är mycket fattiga. En del har knappt hunnit börja med att släppa ut växthusgaser i atmosfären.

När klimatmötet drog i gång i Paris i måndags var naturligtvis frågan om rika och fattiga länder uppe på dagordningen. Kinas president Xi Jinping begärde till exempel att rika länder ska betala för klimatomställningar som behöver göras i fattiga länder. Vilket är begripligt ur flera perspektiv. Den nu rika delen av världen har till stor del byggt sitt välstånd och sin välfärd på fossila bränslen. Att begära att stora och folkrika länder med fattiga befolkningar ska ”hoppa över” fossilperioden av omtanke om världens klimat skulle väl i och för sig låta sig göras om det fanns några alternativ. Vilket det knappast gör. De alternativa energikällornas bidrag är globalt sett mycket blygsamma. Pontus Braunerhjelm är forskningsledare vid Entreprenörskapsforum och professor vid KTH. I SvD nyligen skrev Braunerhjelm: ”2014 svarade förnybara energikällor för 2 procent av energitillförseln, 14 procent om kärn- och vattenkraft inkluderas. För tjugo år sedan var andelen 13 procent.”

Ska det bli någon skjuts på klimatomställningen - givet att vi är eniga om att strävan mot grottlivets fattigdom och elände är en rimlig option - så krävs därför politik på alla nivåer som gynnar framväxten av grön teknologi. Pontus Braunerhjelm skriver: ”För att förnybara energikällor ska få genomslag krävs radikala innovationer och kostnadseffektiva lösningar så att dessa kan konkurrera med fossila bränslen på marknadsmässiga villkor.”

Pontus Braunerhjelm och hans entreprenörskollegor runt om i världen har en viktig poäng. Klimatmötets fokus kan inte statiskt och endimensionellt knytas till skatter, bidrag och fördelning av utsläpp. Ett teknologidrivet skifte och besjälade ingenjörer är det som mänskligheten har mest att hoppas på.

Widar Andersson

Folkbladet

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.