2015-11-27 06:00

2015-11-27 06:00

Är ett friskhets-tecken

Sverige gör för lite. Sverige gör för mycket. Sverige är för kallt. Sverige är för varmt. Sverige är inhumant. Sverige är för höger. Sverige är för vänster. Sverige är för mittemellan.

Så här skulle jag kunna fortsätta hela ledaren... Jag tänker på debatten kring dem som har flytt till Europa och där många har sökt asyl i Sverige.

Sverige har verkligen öppnat sitt hjärta så till den grad att vi nu tyvärr måste börja prioritera människor som flyrs behov och rätt att få hjälp här. Eller rättar sagt regeringen ser sig tvingade att prioritera då mycket som varit eftersatt måste åtgärdas. Gärna igår. Att vi hade bostadsbrist och en eftersatt miljövänlig infrastuktur innan katastrofen i Syrien blir vi än mer påminda om i dagsläget.

Att regeringen nu agerar är ett friskhetstecken även om besluten kan ses som inhumana av vissa. På 90-talet införde den då S-ledda regeringen på grund av Balkankriget det då också mycket kritiserade Luciabeslutet, där ”FN flyktingar” samt de med ”särskilt starka skyddsbehov” skulle prioriteras. Nu måste det politiska ansvaret sättas under lupp men även samhällets människosyn.

Se till att människor som lever i Sverige har ett arbete eller meningsfull sysselsättning. Se till att det finns bostäder man har råd att bo i. Att utbildningar finns och täcker behovet. Det måste finnas en politik och en skola för alla. Skolan som är och även i framtiden kommer vara det viktigaste stödjebenet. Det handlar mycket om prioriteringar. Att våga och vara tydlig. Inte minst att följa upp.

Krafttag måste göras för en snabb och god integration som absolut inte får cementera segregationen bland de ekonomiskt utsatta eller dem som befinner i långtidsarbetslöshet.

Karlskoga tycker jag personligen ligger långt framme i detta arbete. Här gör även Karlskoga församling ett stort och viktigt jobb och även flera lokala eldsjälar samt föreningar. Tycker hela kommunen ligger långt framme. Vi lyckades integrera många från ”90-krisen”. Varför skulle vi inte det nu också?

Acke Månsson

Ledarskribent

Så här skulle jag kunna fortsätta hela ledaren... Jag tänker på debatten kring dem som har flytt till Europa och där många har sökt asyl i Sverige.

Sverige har verkligen öppnat sitt hjärta så till den grad att vi nu tyvärr måste börja prioritera människor som flyrs behov och rätt att få hjälp här. Eller rättar sagt regeringen ser sig tvingade att prioritera då mycket som varit eftersatt måste åtgärdas. Gärna igår. Att vi hade bostadsbrist och en eftersatt miljövänlig infrastuktur innan katastrofen i Syrien blir vi än mer påminda om i dagsläget.

Att regeringen nu agerar är ett friskhetstecken även om besluten kan ses som inhumana av vissa. På 90-talet införde den då S-ledda regeringen på grund av Balkankriget det då också mycket kritiserade Luciabeslutet, där ”FN flyktingar” samt de med ”särskilt starka skyddsbehov” skulle prioriteras. Nu måste det politiska ansvaret sättas under lupp men även samhällets människosyn.

Se till att människor som lever i Sverige har ett arbete eller meningsfull sysselsättning. Se till att det finns bostäder man har råd att bo i. Att utbildningar finns och täcker behovet. Det måste finnas en politik och en skola för alla. Skolan som är och även i framtiden kommer vara det viktigaste stödjebenet. Det handlar mycket om prioriteringar. Att våga och vara tydlig. Inte minst att följa upp.

Krafttag måste göras för en snabb och god integration som absolut inte får cementera segregationen bland de ekonomiskt utsatta eller dem som befinner i långtidsarbetslöshet.

Karlskoga tycker jag personligen ligger långt framme i detta arbete. Här gör även Karlskoga församling ett stort och viktigt jobb och även flera lokala eldsjälar samt föreningar. Tycker hela kommunen ligger långt framme. Vi lyckades integrera många från ”90-krisen”. Varför skulle vi inte det nu också?

Acke Månsson

Ledarskribent

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.