2015-11-18 06:00

2015-11-18 06:00

Utmanas påbred front

LEDARE

Terror. Säkerhet och skydd har blivit de mest brännande frågorna i svensk inrikespolitik.

Stora ekonomiska och personella resurser kommer att behöva riktas mot skyddet av Sveriges gränser. Regeringen behöver samlas för att mejsla fram och finansiera en bred och trovärdig säkerhetspolitik som svarar mot raddan av hot som omger vårt land.

Fredagens terrordåd i Paris har självklart stått i fokus i närtid. Svensk säkerhetspolis, underrättelsetjänsten och myndigheter som FRA är sannolikt och förhoppningsvis redan djupt involverade i arbetet med att avslöja och undanröja hot från islamistiska terrorister. Attacken i Paris visade dock att det är fullt möjligt även för av polisen kända personer att tämligen ostört begå massmord mitt i en pulserande världsstad.

Terrorbekämpningen kommer att kräva utökade polisiära resurser. Enligt uppgifter från den franska regeringen planerades massmorden från Syrien. Fransk polis säger sig ha känt till –och avvärjt - flera andra planerade islamistiska terrorattacker i Europa. Likt Frankrike har Sverige påfallande många unga medborgare som har rest ner för att kriga på de terrorgruppers sida som genomförde massmorden i Paris. Enligt Säpochefen har ungefär 120 extremister återvänt till Sverige efter att ha rekryterats till terrorverksamheter i Mellanöstern. Alla av dessa är säkerligen inte livsfarliga. De flesta av extremisterna behöver emellertid övervakas dygnet runt.

Vid sidan av dessa terrorbekämpande insatser är det väldigt viktigt att regeringen håller takten i den uppstramning av invandringspolitiken som nu pågår. Bara sedan i fredags har runt 4000 personer sökt uppehållstillstånd i Sverige. De flesta kommer från Afghanistan. Migrationsverkets mottagningsverksamhet är snart kaputt i stora delar av Sverige. Verksledningen är inte vuxen uppgiften. Regeringen behöver träda in och återinföra en reglerad invandringspolitik på vettiga nivåer.

Svensk polis utsätts för en oerhörd press då de utöver uppror mot låga löner och omorganisationskonvulsioner ska avsätta mängder av arbetstimmar till utökade kontroller vid Sveriges inre och yttre gränser.

Samtidigt är Sverige sedan tidigare inne i ett militärt ansträngt läge. Rysslands aggressioner i närområdet kräver mer ekonomiska resurser utöver de extra miljarder som redan tagits fram i försvarsuppgörelsen med tre av de borgerliga partierna.

Vår säkerhetspolitiska förmåga pressas således på många fronter samtidigt. Det är av största vikt att regeringen visar handlingskraft och kompetens i detta spända läge för samhället.

Widar Andersson

Folkbladet

Stora ekonomiska och personella resurser kommer att behöva riktas mot skyddet av Sveriges gränser. Regeringen behöver samlas för att mejsla fram och finansiera en bred och trovärdig säkerhetspolitik som svarar mot raddan av hot som omger vårt land.

Fredagens terrordåd i Paris har självklart stått i fokus i närtid. Svensk säkerhetspolis, underrättelsetjänsten och myndigheter som FRA är sannolikt och förhoppningsvis redan djupt involverade i arbetet med att avslöja och undanröja hot från islamistiska terrorister. Attacken i Paris visade dock att det är fullt möjligt även för av polisen kända personer att tämligen ostört begå massmord mitt i en pulserande världsstad.

Terrorbekämpningen kommer att kräva utökade polisiära resurser. Enligt uppgifter från den franska regeringen planerades massmorden från Syrien. Fransk polis säger sig ha känt till –och avvärjt - flera andra planerade islamistiska terrorattacker i Europa. Likt Frankrike har Sverige påfallande många unga medborgare som har rest ner för att kriga på de terrorgruppers sida som genomförde massmorden i Paris. Enligt Säpochefen har ungefär 120 extremister återvänt till Sverige efter att ha rekryterats till terrorverksamheter i Mellanöstern. Alla av dessa är säkerligen inte livsfarliga. De flesta av extremisterna behöver emellertid övervakas dygnet runt.

Vid sidan av dessa terrorbekämpande insatser är det väldigt viktigt att regeringen håller takten i den uppstramning av invandringspolitiken som nu pågår. Bara sedan i fredags har runt 4000 personer sökt uppehållstillstånd i Sverige. De flesta kommer från Afghanistan. Migrationsverkets mottagningsverksamhet är snart kaputt i stora delar av Sverige. Verksledningen är inte vuxen uppgiften. Regeringen behöver träda in och återinföra en reglerad invandringspolitik på vettiga nivåer.

Svensk polis utsätts för en oerhörd press då de utöver uppror mot låga löner och omorganisationskonvulsioner ska avsätta mängder av arbetstimmar till utökade kontroller vid Sveriges inre och yttre gränser.

Samtidigt är Sverige sedan tidigare inne i ett militärt ansträngt läge. Rysslands aggressioner i närområdet kräver mer ekonomiska resurser utöver de extra miljarder som redan tagits fram i försvarsuppgörelsen med tre av de borgerliga partierna.

Vår säkerhetspolitiska förmåga pressas således på många fronter samtidigt. Det är av största vikt att regeringen visar handlingskraft och kompetens i detta spända läge för samhället.

Widar Andersson

Folkbladet

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.