2015-11-14 06:00

2015-11-14 06:00

Finns Miljöpartiet?

LEDARE

När inrikesminister Anders Ygeman häromkvällen höll en snabbt inkallad presskonferens om införandet av gränskontroller delade han scenen med Migrationsverkets kommunikationsdirektör Mikael Hvinlund.

Inget ont om Hvinlund eller Migrationsverket. Men Ygeman borde hellre haft med sig ett par ledande miljöpartister på pressträffen.

Tvåpartiregeringen behöver visa att de genomför de här nödvändiga skärpningarna tillsammans. Det är slående hur Socialdemokraterna hittills har fått dra det här lasset på egen hand. Finansminister Magdalena Andersson (S) har till exempel helt på egen hand fått ta hand om all kritik mot att regeringen använder en växande del av biståndsanslaget för att finansiera mottagandet av asylsökande här hemma i Sverige.

Biståndsminister Isabella Lövin (MP) är som bortraderad ur offentligheten. Det är mycket märkligt att Socialdemokraterna tillåter att finansministern slits ut medialt i en fråga där fackministern borde ta det stora ansvaret.

Alla vet att Miljöpartiet har det mycket besvärligt med invandringspolitiken. Det är inget konstigt med det. Men den som är i regering är i regering. Att gå och gömma sig är ingen klok strategi i en fråga av så långsiktig och samhällspåverkande karaktär som invandringspolitiken i Sverige 2015.

Att inte media begärt besked av Isabella Lövin är anmärkningsvärt. Språkrören och statsråden Åsa Romson och Gustav Fridolin har heller inte rosat marknaden. Romson har hummat lite i Ekot om att hon delar Migrationsverkets bedömning av att det är ett ansträngt läge. SVT försökte intervjua det manliga språkröret Gustav Fridolin efter det att Anders Ygeman berättat om gränskontrollerna. ”Jag är stolt och glad över att mitt parti, i det här läget, just när det är som viktigast tar ansvar för att människor ska kunna få en fristad i Sverige”, sa Fridolin. Vilket var ett bra svar på en fråga som inte ställts. När Fridolin på torsdagskvällen medverkade i Aktuellt la han all ”skuld”på Migrationsverket. Pinsamt.

Regeringen behöver bestämma sig. Den närmaste tiden kommer att domineras av förslag som har det gemensamt att de syftar till att begränsa antalet asylsökande personer i Sverige. Inget annat är seriöst. Socialdemokrater som Anders Ygeman, Margot Wallström, Magdalena Andersson och Morgan Johansson drar nu ett tungt lass i försöken att återskapa förtroende och respekt för invandringspolitiken. Även i ett kort perspektiv är det ogörligt att Miljöpartiet ska gå runt i Rosenbad och låtsas att de liksom inte har något ansvar för den politik som har orsakat Sveriges stora problem eller har något att göra med de skärpningar av politiken som nu kommer slag i slag.

Ska MP vara med så ska de vara med hela vägen. Annars bör de lämna.

Widar Andersson

Folkbladet

Inget ont om Hvinlund eller Migrationsverket. Men Ygeman borde hellre haft med sig ett par ledande miljöpartister på pressträffen.

Tvåpartiregeringen behöver visa att de genomför de här nödvändiga skärpningarna tillsammans. Det är slående hur Socialdemokraterna hittills har fått dra det här lasset på egen hand. Finansminister Magdalena Andersson (S) har till exempel helt på egen hand fått ta hand om all kritik mot att regeringen använder en växande del av biståndsanslaget för att finansiera mottagandet av asylsökande här hemma i Sverige.

Biståndsminister Isabella Lövin (MP) är som bortraderad ur offentligheten. Det är mycket märkligt att Socialdemokraterna tillåter att finansministern slits ut medialt i en fråga där fackministern borde ta det stora ansvaret.

Alla vet att Miljöpartiet har det mycket besvärligt med invandringspolitiken. Det är inget konstigt med det. Men den som är i regering är i regering. Att gå och gömma sig är ingen klok strategi i en fråga av så långsiktig och samhällspåverkande karaktär som invandringspolitiken i Sverige 2015.

Att inte media begärt besked av Isabella Lövin är anmärkningsvärt. Språkrören och statsråden Åsa Romson och Gustav Fridolin har heller inte rosat marknaden. Romson har hummat lite i Ekot om att hon delar Migrationsverkets bedömning av att det är ett ansträngt läge. SVT försökte intervjua det manliga språkröret Gustav Fridolin efter det att Anders Ygeman berättat om gränskontrollerna. ”Jag är stolt och glad över att mitt parti, i det här läget, just när det är som viktigast tar ansvar för att människor ska kunna få en fristad i Sverige”, sa Fridolin. Vilket var ett bra svar på en fråga som inte ställts. När Fridolin på torsdagskvällen medverkade i Aktuellt la han all ”skuld”på Migrationsverket. Pinsamt.

Regeringen behöver bestämma sig. Den närmaste tiden kommer att domineras av förslag som har det gemensamt att de syftar till att begränsa antalet asylsökande personer i Sverige. Inget annat är seriöst. Socialdemokrater som Anders Ygeman, Margot Wallström, Magdalena Andersson och Morgan Johansson drar nu ett tungt lass i försöken att återskapa förtroende och respekt för invandringspolitiken. Även i ett kort perspektiv är det ogörligt att Miljöpartiet ska gå runt i Rosenbad och låtsas att de liksom inte har något ansvar för den politik som har orsakat Sveriges stora problem eller har något att göra med de skärpningar av politiken som nu kommer slag i slag.

Ska MP vara med så ska de vara med hela vägen. Annars bör de lämna.

Widar Andersson

Folkbladet

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.