2015-11-07 06:00

2015-11-07 06:00

Kaos i mot-tagandet

LEDARE

Häromdagen samtalade Europeiska rådets ordförande Donald Tusk och statsminister Stefan Löfven om de asylsökandes situation i Sverige. Regeringen ställde krav på att få fördela asylsökande till andra länder, eftersom Sverige framöver inte klarar att ta emot lika många flyktingar som idag.

- Situationen är inte hållbar. Myndigheter är mycket ansträngda, uttryckte Stefan Löfven vid en presskonferens.

Donald Tuck gav sitt stöd för Sverige och sa att Sverige visat stor generositet och solidaritet. Därför behöver Sverige hjälp från andra, inklusive europeiska institutioner.

Omfördelningen av flyktingar har gått mycket trögt. Hittills har bara 116 personer skickats vidare från Grekland och Italien.

Under oktober har över 218 000 människor flytt över Medelhavet. Vi ser dagligen bilder av desperata flyktingar, som anländer främst till Grekland. Till ön Lesbos har ungefär 100 båtar kommit under de senaste dygnen. Smugglarna tjänar stora pengar, medan flyktingarna riskerar livet. På Lesbos är bristen stor på alla typer av förnödenheter. Man har inte ens begravningsplatser, för de som dött på vägen till den lilla ön.

I Sverige har Sveriges kommuner och landsting ( SKL) tagit bladet från munnen angående flyktingkrisen. I sina uttalanden är ordföranden, Lena Micko (S) och tidigare ordföranden, Anders Knape (M) eniga.

Lena Micko säger till tidningen Dagens Samhälle, att vi måste vara beredda på att ge avkall på kvaliteten i välfärden. Några synpunkter på antalet flyktingar, som Sverige kan ta emot, har inte Lena Micko, men tillägger att man på alla sätt måste slå vakt om en reglerad invandring.

Anders Knape anser att Sverige är i ett exceptionellt krisläge. Då kan normala regelverk inte gälla. Det måste till undantagslagar för att klara situationen.

Vi står idag inför den största utmaningen i Sverige på decennier. Att vi skulle få någon avgörande hjälp från övriga EU-länder är det naivt att tro. I varje fall kommer det att ta lång tid att komma överens. Den tiden har vi inte.

Sverige måste snabbt komma till beslut om en reglerad invandring och handla utifrån detta. Även om många fina ord uttalades om Sveriges solidaritet och generositet av Europarådets ordförande, tror jag att tiden från ord till handling är lång. EU är djupt splittrat.

Sverige måste i detta läge visa sin handlingskraft. Klarar vi inte detta väntar kaos även här.

- Situationen är inte hållbar. Myndigheter är mycket ansträngda, uttryckte Stefan Löfven vid en presskonferens.

Donald Tuck gav sitt stöd för Sverige och sa att Sverige visat stor generositet och solidaritet. Därför behöver Sverige hjälp från andra, inklusive europeiska institutioner.

Omfördelningen av flyktingar har gått mycket trögt. Hittills har bara 116 personer skickats vidare från Grekland och Italien.

Under oktober har över 218 000 människor flytt över Medelhavet. Vi ser dagligen bilder av desperata flyktingar, som anländer främst till Grekland. Till ön Lesbos har ungefär 100 båtar kommit under de senaste dygnen. Smugglarna tjänar stora pengar, medan flyktingarna riskerar livet. På Lesbos är bristen stor på alla typer av förnödenheter. Man har inte ens begravningsplatser, för de som dött på vägen till den lilla ön.

I Sverige har Sveriges kommuner och landsting ( SKL) tagit bladet från munnen angående flyktingkrisen. I sina uttalanden är ordföranden, Lena Micko (S) och tidigare ordföranden, Anders Knape (M) eniga.

Lena Micko säger till tidningen Dagens Samhälle, att vi måste vara beredda på att ge avkall på kvaliteten i välfärden. Några synpunkter på antalet flyktingar, som Sverige kan ta emot, har inte Lena Micko, men tillägger att man på alla sätt måste slå vakt om en reglerad invandring.

Anders Knape anser att Sverige är i ett exceptionellt krisläge. Då kan normala regelverk inte gälla. Det måste till undantagslagar för att klara situationen.

Vi står idag inför den största utmaningen i Sverige på decennier. Att vi skulle få någon avgörande hjälp från övriga EU-länder är det naivt att tro. I varje fall kommer det att ta lång tid att komma överens. Den tiden har vi inte.

Sverige måste snabbt komma till beslut om en reglerad invandring och handla utifrån detta. Även om många fina ord uttalades om Sveriges solidaritet och generositet av Europarådets ordförande, tror jag att tiden från ord till handling är lång. EU är djupt splittrat.

Sverige måste i detta läge visa sin handlingskraft. Klarar vi inte detta väntar kaos även här.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.