2015-11-04 06:00

2015-11-04 06:00

Förlegattänk kansänka M

LEDARE

Globaliseringen och digitaliseringen utmanar nu alltmer brett och stort gamla system och gammalt tänkande.

Politikens hjulspår och block kan snabbt bli irrelevanta. Efter typ 80 år av socialdemokratisk dominans, 8 år av borgerlig Alliansdominans och efter lite drygt 8 månaders Decemberöverenskommelsedominans, så är vi tillbaka på ruta noll. Sverige behöver styras utifrån nya formler framöver.

Personligen ser jag fram mot detta skifte. Sedan lång tid tillbaka har det blivit alltmer uppenbart att politiken behöver andra inspirationskällor än franska och ryska revolutioner i en alltmer fjärran forntid. De gamla indelningarna i höger och vänster med alla tillhörande symboler och ritualer och den kraschande kommunismens kvarhängande påverkan på det politiska livet i Sverige är alltmer besvärande hinder för utveckling och framsteg.

Efter de tidigare framgångsåren för den moderatledda Alliansen är det just nu Moderaterna som tycks ha fastnat i jobbet som museivakt. Partiledningen tycks vara som besatt i sin mission att hålla Alliansen intakt även i det läge som nu råder i inrikespolitiken. Vilket på allvar kan skada Sverige genom att de mest rationella och för medborgarna funktionella majoriteterna inte kommer till. Lusten att hålla liv i förlegat blocktänkande kan dessutom snabbt sänka M ner till de nivåer runt 12-15 procent där partiet höll till före Alliansen.

Ute i de kommunala verkligheterna är det där med majoritetsbyggen inga större problem. Vilket inte minst Linköping, Norrköping, Söderköping och landstinget/regionen är bra exempel på. Uppgiften styr vilka som styr.

I rikspolitiken –och i våra tre största städer –är det annorlunda. Här är blocktänkandet starkare. Men sanningens minuter närmar sig obevekligt. För det är sant det som S-ledaren Stefan Löfven sagt att antingen regerar något av de gamla blocken med hjälp av Sverigedemokraterna eller så regerar de med hjälp av varandra. Dessa parlamentariska grundfakta kan inga politruker i världen snacka bort.

De gamla ordningarna –S-dominans, Alliansdominans och DÖ-plåster –har haft sina bästa dagar. Vilket sannolikt beror på att de reala förhållanden på marken som vi kallar för Sverige nu förändras alltmer påtagligt. Allt vi trott varit stabilt blir alltmer skakigt. Sverige behöver något nytt.

Widar Andersson

Folkbladet

Politikens hjulspår och block kan snabbt bli irrelevanta. Efter typ 80 år av socialdemokratisk dominans, 8 år av borgerlig Alliansdominans och efter lite drygt 8 månaders Decemberöverenskommelsedominans, så är vi tillbaka på ruta noll. Sverige behöver styras utifrån nya formler framöver.

Personligen ser jag fram mot detta skifte. Sedan lång tid tillbaka har det blivit alltmer uppenbart att politiken behöver andra inspirationskällor än franska och ryska revolutioner i en alltmer fjärran forntid. De gamla indelningarna i höger och vänster med alla tillhörande symboler och ritualer och den kraschande kommunismens kvarhängande påverkan på det politiska livet i Sverige är alltmer besvärande hinder för utveckling och framsteg.

Efter de tidigare framgångsåren för den moderatledda Alliansen är det just nu Moderaterna som tycks ha fastnat i jobbet som museivakt. Partiledningen tycks vara som besatt i sin mission att hålla Alliansen intakt även i det läge som nu råder i inrikespolitiken. Vilket på allvar kan skada Sverige genom att de mest rationella och för medborgarna funktionella majoriteterna inte kommer till. Lusten att hålla liv i förlegat blocktänkande kan dessutom snabbt sänka M ner till de nivåer runt 12-15 procent där partiet höll till före Alliansen.

Ute i de kommunala verkligheterna är det där med majoritetsbyggen inga större problem. Vilket inte minst Linköping, Norrköping, Söderköping och landstinget/regionen är bra exempel på. Uppgiften styr vilka som styr.

I rikspolitiken –och i våra tre största städer –är det annorlunda. Här är blocktänkandet starkare. Men sanningens minuter närmar sig obevekligt. För det är sant det som S-ledaren Stefan Löfven sagt att antingen regerar något av de gamla blocken med hjälp av Sverigedemokraterna eller så regerar de med hjälp av varandra. Dessa parlamentariska grundfakta kan inga politruker i världen snacka bort.

De gamla ordningarna –S-dominans, Alliansdominans och DÖ-plåster –har haft sina bästa dagar. Vilket sannolikt beror på att de reala förhållanden på marken som vi kallar för Sverige nu förändras alltmer påtagligt. Allt vi trott varit stabilt blir alltmer skakigt. Sverige behöver något nytt.

Widar Andersson

Folkbladet

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.