2015-11-02 06:00

2015-11-02 06:00

Finns det någon som vill?

LEDARE

Häromdagen träffade jag några intressanta och mycket politiskt erfarna och intresserade människor över en lunchtallrik i Stockholm. Temat för det ivriga samtalet på den i tid utsträckta lunchen kom att bli frågan ”Vem vill nåt med Sverige i svensk politik?”

Vi försökte spontant att scanna av hyfsat kända politiker utanför de nuvarande partiledarkretsarna för att se om vi kunde få ihop en lista på folk som vill nåt, som har idéer som de vill försöka förverkliga och som står upp för vad de vill på ett sådant sätt att deras viljor är möjliga att upptäcka och stödja för utomstående.

Bakgrunden till vårt listskapande var en gemensam känsla av att politiken tycks ha hamnat lite på undantag; helt gått in i sin egen bransch skulle man kunna säga. Lusten till riskminimering tycks vara betydligt större än lusten att förändra världen. Även SD gör vad de kan för att anpassa sig till normen. SD har ständigt uteslutningsärenden på gång och partisekreteraren har ett styvt jobb med att kupera svansen på lokala företrädare.

Miljöpartiet är ju känt för en massa idéer och viljor. I regerandets hantverk finns dock inte plats för särskilt många av alla de där idéerna eller personerna från förr.

Regeringen vilar på en ganska bräcklig minoritet i riksdagen. Ingen av partiledarna har stort förtroende hos medborgarna. Det utbredda missnöjet med regeringen räddar Moderaterna från katastrofsiffror. Den borgerliga Alliansen är på väg att krascha. Finns insikten om att ”det här kommer inte att fixa sig genom att vi alla sitter still i båten”, så borde det sporra människor som sökt sig till politiken för att få en chans att förnya och förändra Sverige.

Vi konstaterade runt lunchbordet att det finns hyfsat många möjliga partiledarämnen i politiken. Men ärligt talat hade vi svårt att fånga in att någon av dem ville något särskilt mer än att kanske bli partiledare. Vilket är synd.

Det känns som om Sverige behöver vilja något nytt och rejält framöver. Vad vill vi med invandringen? Vad vill vi med skolan? Med jobben för alla lågutbildade? Med bostäderna? Och hur ska allt gå till? Vem ska betala?

Den som vill, vågar och kan har möjligheter att nå stora framgångar i politiken just nu.

Widar Andersson

Folkbladet

Vi försökte spontant att scanna av hyfsat kända politiker utanför de nuvarande partiledarkretsarna för att se om vi kunde få ihop en lista på folk som vill nåt, som har idéer som de vill försöka förverkliga och som står upp för vad de vill på ett sådant sätt att deras viljor är möjliga att upptäcka och stödja för utomstående.

Bakgrunden till vårt listskapande var en gemensam känsla av att politiken tycks ha hamnat lite på undantag; helt gått in i sin egen bransch skulle man kunna säga. Lusten till riskminimering tycks vara betydligt större än lusten att förändra världen. Även SD gör vad de kan för att anpassa sig till normen. SD har ständigt uteslutningsärenden på gång och partisekreteraren har ett styvt jobb med att kupera svansen på lokala företrädare.

Miljöpartiet är ju känt för en massa idéer och viljor. I regerandets hantverk finns dock inte plats för särskilt många av alla de där idéerna eller personerna från förr.

Regeringen vilar på en ganska bräcklig minoritet i riksdagen. Ingen av partiledarna har stort förtroende hos medborgarna. Det utbredda missnöjet med regeringen räddar Moderaterna från katastrofsiffror. Den borgerliga Alliansen är på väg att krascha. Finns insikten om att ”det här kommer inte att fixa sig genom att vi alla sitter still i båten”, så borde det sporra människor som sökt sig till politiken för att få en chans att förnya och förändra Sverige.

Vi konstaterade runt lunchbordet att det finns hyfsat många möjliga partiledarämnen i politiken. Men ärligt talat hade vi svårt att fånga in att någon av dem ville något särskilt mer än att kanske bli partiledare. Vilket är synd.

Det känns som om Sverige behöver vilja något nytt och rejält framöver. Vad vill vi med invandringen? Vad vill vi med skolan? Med jobben för alla lågutbildade? Med bostäderna? Och hur ska allt gå till? Vem ska betala?

Den som vill, vågar och kan har möjligheter att nå stora framgångar i politiken just nu.

Widar Andersson

Folkbladet