2015-10-29 06:00

2015-10-29 06:00

Stefan Löfven har rätt

LEDARE

Samarbete. Birgitta Ohlsson är en frejdig toppolitiker och folkpartist. I helgen var hon gäst i Ekots Lördagsintervju.

Med en osedvanlig blandning av skärpa och självdistans gjorde hon intervjustunden njutbar och innehållsrik. Ett viktigt besked från Birgitta Ohlsson var att Folkpartiet håller öppet för vilka allianser som partiet kan tänkas tillhöra i framtiden. Ett logiskt och egentligen okontroversiellt uttalande av en oppositionspolitiker så här pass långt före ett ordinarie val. Moderatledaren Anna Kinberg Batra tycks emellertid vara beredd att gå mycket långt för att hålla ihop den borgerliga alliansen. I en intervju med Dagens Nyheter i går vädrade hon planer på att lagstifta om innehållet i den nyss spruckna Decemberöverenskommelsen. Kinberg Batra vill ändra Riksdagsordningen –en besvärlig procedur i sig –så att största partiblock ges laglig rätt att regera och att få igenom sin ekonomiska politik.

Moderatledarens agerande är mycket märkligt. Visst var den borgerliga Alliansen en succé i vart fall mellan åren 2004 och 2010. Det till synes eviga maktpartiet Socialdemokraterna puttades vänsterut på mittfältet och gick igenom det ena kvalet efter det andra. Vad Anna Kinberg Batra tycks förtränga är att de där tiderna har varit. Det är bara att bita i det sura äpplet. Socialdemokraterna är tillbaka på scenen. Det som statsminister Stefan Löfven säger är sant. Antingen regerar något av blocken med SD-blocket. Eller så regerar Socialdemokraterna och något/några av de borgerliga partierna. Under överskådlig tid finns det inga andra sätt att styra landet med majoritet.

Att ändra lagarna för att kunna styra i minoritet vore ett grundskott mot parlamentarismens grundläggande idé. Sådana lagar skulle rentav kunna släppa fram förfärande styren i Sveriges riksdag. Det finns kort sagt inga genvägar. De politiker och partier som vill vara med i den riktiga politiken behöver visa att de förmår att bygga majoriteter för vettig och samhällsutvecklande mittenpolitik; helst med socialdemokratisk touch och tyngd.

Folkpartiets Birgitta Ohlsson kan för min del gärna vara en vital del av dessa nya och kommande majoriteter.

Widar Andersson

Folkbladet

Med en osedvanlig blandning av skärpa och självdistans gjorde hon intervjustunden njutbar och innehållsrik. Ett viktigt besked från Birgitta Ohlsson var att Folkpartiet håller öppet för vilka allianser som partiet kan tänkas tillhöra i framtiden. Ett logiskt och egentligen okontroversiellt uttalande av en oppositionspolitiker så här pass långt före ett ordinarie val. Moderatledaren Anna Kinberg Batra tycks emellertid vara beredd att gå mycket långt för att hålla ihop den borgerliga alliansen. I en intervju med Dagens Nyheter i går vädrade hon planer på att lagstifta om innehållet i den nyss spruckna Decemberöverenskommelsen. Kinberg Batra vill ändra Riksdagsordningen –en besvärlig procedur i sig –så att största partiblock ges laglig rätt att regera och att få igenom sin ekonomiska politik.

Moderatledarens agerande är mycket märkligt. Visst var den borgerliga Alliansen en succé i vart fall mellan åren 2004 och 2010. Det till synes eviga maktpartiet Socialdemokraterna puttades vänsterut på mittfältet och gick igenom det ena kvalet efter det andra. Vad Anna Kinberg Batra tycks förtränga är att de där tiderna har varit. Det är bara att bita i det sura äpplet. Socialdemokraterna är tillbaka på scenen. Det som statsminister Stefan Löfven säger är sant. Antingen regerar något av blocken med SD-blocket. Eller så regerar Socialdemokraterna och något/några av de borgerliga partierna. Under överskådlig tid finns det inga andra sätt att styra landet med majoritet.

Att ändra lagarna för att kunna styra i minoritet vore ett grundskott mot parlamentarismens grundläggande idé. Sådana lagar skulle rentav kunna släppa fram förfärande styren i Sveriges riksdag. Det finns kort sagt inga genvägar. De politiker och partier som vill vara med i den riktiga politiken behöver visa att de förmår att bygga majoriteter för vettig och samhällsutvecklande mittenpolitik; helst med socialdemokratisk touch och tyngd.

Folkpartiets Birgitta Ohlsson kan för min del gärna vara en vital del av dessa nya och kommande majoriteter.

Widar Andersson

Folkbladet

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.