2015-10-20 06:00

2015-10-20 06:00

Spelet om invandring

Politik. Det brukar lite föraktfullt kallas för ”det politiska spelet”.

Ni vet det där när politikerna glider på sina svar, håller flera olika alternativ öppna, bråkar om vem som egentligen bjöd in vem till förhandlingar, diverse utspel om vem som är beredd att ta ansvar, pressmeddelanden om vems fel det var att det gick som det gick om det gick dåligt och om uppgörelser som går i flera steg: Vi går med på det här om ni går med på det där och så kan vi bråka och strida om detta.

Det politiska spelet är i själva verket politikens hantverk. Hantverket är det som konstituerar politiken. Åsikter, idéer, uppfattningar och ideologier är dussinvaror i samhället. Det finns inget alls som säger att det är bättre med en politiker som har en massa åsikter än med en som inte har så många åsikter alls.

För politikern är det precis som för snickaren, mekanikern, frisören, sjuksköterskan, läraren och lastbilschauffören: Det är hantverkskunskaperna som är helt avgörande.

Att ha en uppfattning som i ens egna och flera andras ögon är rätt och riktig; det väger lätt som en fjäder i alla resultatinriktade hantverksyrken. Att se till att få rätt väger däremot tungt som en sten.

Det som skiljer politiken från de flesta andra hantverksyrken är pratet, tugget, snacket. När snickaren säger att det inte går att snacka upp en vägg så är det lika sant som när mekanikern säger att det inte går att prata dit en ny växellåda på en bil. För politikern är det däremot så att pratet är allt.

Politikerns uppgift är att i förhandlingar, utspel, artiklar, intervjuer och i diskreta samtal använda orden på ett sådant sätt att chanserna ökar att politikern får mer rätt än fel.

Dagens politiker har att hantera några tunga samhällsproblem där det vill till att använda orden på kloka sätt. Invandringspolitiken är väl det mest skut brännande. I dag möts sju av riksdagens partier för fortsatta överläggningar.

Hittills har regeringspartierna misslyckats kapitalt med invandringsorden.

Situationen har beskrivits som opåverkbar, som enbart ett resultat av krig och terror i Syrien och som om den som anser att det nu är angeläget att begränsa invandringen fiskar i grumliga vatten. Medborgarna har kort sagt mötts av missledande uppfostringsord. Det politiska spelets ingenjörer står i hörnen och dammar. Dags att ändra på det nu.

Widar Andersson

Folkbladet

Ni vet det där när politikerna glider på sina svar, håller flera olika alternativ öppna, bråkar om vem som egentligen bjöd in vem till förhandlingar, diverse utspel om vem som är beredd att ta ansvar, pressmeddelanden om vems fel det var att det gick som det gick om det gick dåligt och om uppgörelser som går i flera steg: Vi går med på det här om ni går med på det där och så kan vi bråka och strida om detta.

Det politiska spelet är i själva verket politikens hantverk. Hantverket är det som konstituerar politiken. Åsikter, idéer, uppfattningar och ideologier är dussinvaror i samhället. Det finns inget alls som säger att det är bättre med en politiker som har en massa åsikter än med en som inte har så många åsikter alls.

För politikern är det precis som för snickaren, mekanikern, frisören, sjuksköterskan, läraren och lastbilschauffören: Det är hantverkskunskaperna som är helt avgörande.

Att ha en uppfattning som i ens egna och flera andras ögon är rätt och riktig; det väger lätt som en fjäder i alla resultatinriktade hantverksyrken. Att se till att få rätt väger däremot tungt som en sten.

Det som skiljer politiken från de flesta andra hantverksyrken är pratet, tugget, snacket. När snickaren säger att det inte går att snacka upp en vägg så är det lika sant som när mekanikern säger att det inte går att prata dit en ny växellåda på en bil. För politikern är det däremot så att pratet är allt.

Politikerns uppgift är att i förhandlingar, utspel, artiklar, intervjuer och i diskreta samtal använda orden på ett sådant sätt att chanserna ökar att politikern får mer rätt än fel.

Dagens politiker har att hantera några tunga samhällsproblem där det vill till att använda orden på kloka sätt. Invandringspolitiken är väl det mest skut brännande. I dag möts sju av riksdagens partier för fortsatta överläggningar.

Hittills har regeringspartierna misslyckats kapitalt med invandringsorden.

Situationen har beskrivits som opåverkbar, som enbart ett resultat av krig och terror i Syrien och som om den som anser att det nu är angeläget att begränsa invandringen fiskar i grumliga vatten. Medborgarna har kort sagt mötts av missledande uppfostringsord. Det politiska spelets ingenjörer står i hörnen och dammar. Dags att ändra på det nu.

Widar Andersson

Folkbladet

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.