2015-10-12 06:00

2015-10-12 06:00

Fotbollsvåldet kan stoppas

LEDARE

För en tid sedan uttalade civilminister Anders Ygeman, att regeringen föreslagit maskeringsförbud och skärpt lagen om tillträdesförbud till fotbollsmatcher. Vidare säger han, att om man inte klarar säkerhetsarbetet kan polisen tvingas till att agera på ett helt annat sätt.

Upprinnelsen till den förnyade diskussionen om våld i samband med fotbollsmatcher var den beryktade matchen mellan Hammarby och Djurgården. Där skadades Erik Israelsson med en kraftig hjärnskakning och en benfraktur som följd. Trots att han låg medvetslös och ambulans körde in på plan, skanderade en mycket stor del av publiken, låt han dö. Speciellt kusligt var det att se och höra vad anonymiteten kan göra med människor. Tydligen är det så att många personer inte känner något som helst ansvar, när de befinner sig i en grupp.

I samband med matchen skadades också fyra poliser i ett bråk vid en tunnelbanestation i Stockholm. Bråket började när några utlöst nödbromsen i två tunnelbanetåg, vilket ledde till kaos. – Detta håller inte. Det måste bli slut på våldet i samband med matcherna, uttryckte Rikspolischefen Dan Eliasson.

Nu tycks det finnas krafter som vill jobba för en bättre fotbollskultur. Djurgården har tillsammans med Malmö FF, Hammarby och IFK Göteborg initierat ett projekt som har namnet Enable. Projektet går ut på att klubbar, supportrar, polis och expertis ska jobba tillsammans för att förbättra trygghet och ordning. Projektet har fått 8 miljoner kronor till forskning för att stävja våldet.

Positivt är också att Hammarby Fotboll som första idrottsklubb i Sverige, ställt sig bakom FN-kampanjen He for she. Först i världen var spanska Valencia. Här arbetar man för jämställdhet och att minska mäns våld mot kvinnor. Det kan handla om att förändra attityder och jargonger och få bort hatiska ord från läktarna. Men också att bannlysa könsord som ledare och spelare skriker till varandra.

- Jag vill vara en förebild. Jag vill också att min dotter och alla kvinnor ska kunna känna sig säkra vid matcher, säger lagkaptenen Kennedy Bakircioglu i Hammarby, i en intervju i Dagens Nyheter. Om man sedan har modet att gripa in om man hör fula ord mot kvinnor och flickor från läktaren, är det bra, säger han vidare.

Det är inte säkert att någon vågar ingripa när stämningen piskas upp, men det är positivt att ledare är tydliga i sin inställning.

Viktigt är också att klubbarna arbetar för att barn och ungdomar ska få en bra värdegrund. Samtidigt är det viktigt att påpeka att klubbarna inte ensamma kan ta detta ansvar. Hela samhället måste kraftfullt visa att det är nolltolerans som gäller mot våld.

Upprinnelsen till den förnyade diskussionen om våld i samband med fotbollsmatcher var den beryktade matchen mellan Hammarby och Djurgården. Där skadades Erik Israelsson med en kraftig hjärnskakning och en benfraktur som följd. Trots att han låg medvetslös och ambulans körde in på plan, skanderade en mycket stor del av publiken, låt han dö. Speciellt kusligt var det att se och höra vad anonymiteten kan göra med människor. Tydligen är det så att många personer inte känner något som helst ansvar, när de befinner sig i en grupp.

I samband med matchen skadades också fyra poliser i ett bråk vid en tunnelbanestation i Stockholm. Bråket började när några utlöst nödbromsen i två tunnelbanetåg, vilket ledde till kaos. – Detta håller inte. Det måste bli slut på våldet i samband med matcherna, uttryckte Rikspolischefen Dan Eliasson.

Nu tycks det finnas krafter som vill jobba för en bättre fotbollskultur. Djurgården har tillsammans med Malmö FF, Hammarby och IFK Göteborg initierat ett projekt som har namnet Enable. Projektet går ut på att klubbar, supportrar, polis och expertis ska jobba tillsammans för att förbättra trygghet och ordning. Projektet har fått 8 miljoner kronor till forskning för att stävja våldet.

Positivt är också att Hammarby Fotboll som första idrottsklubb i Sverige, ställt sig bakom FN-kampanjen He for she. Först i världen var spanska Valencia. Här arbetar man för jämställdhet och att minska mäns våld mot kvinnor. Det kan handla om att förändra attityder och jargonger och få bort hatiska ord från läktarna. Men också att bannlysa könsord som ledare och spelare skriker till varandra.

- Jag vill vara en förebild. Jag vill också att min dotter och alla kvinnor ska kunna känna sig säkra vid matcher, säger lagkaptenen Kennedy Bakircioglu i Hammarby, i en intervju i Dagens Nyheter. Om man sedan har modet att gripa in om man hör fula ord mot kvinnor och flickor från läktaren, är det bra, säger han vidare.

Det är inte säkert att någon vågar ingripa när stämningen piskas upp, men det är positivt att ledare är tydliga i sin inställning.

Viktigt är också att klubbarna arbetar för att barn och ungdomar ska få en bra värdegrund. Samtidigt är det viktigt att påpeka att klubbarna inte ensamma kan ta detta ansvar. Hela samhället måste kraftfullt visa att det är nolltolerans som gäller mot våld.

  • Margareta Karlsson Ledarskribent