2015-10-10 06:00

2015-10-10 06:00

Riskerar att skada KD

LEDARE

Ungdomsförbundsledaren Sara Skyttedal hade med sig en champagneflaska till KD:s riksting.

Vid fyratiden i går eftermiddag stod det klart att det Skyttedalska upproret mot Decemberöverenskommelsen (DÖ) hade vunnit en brakseger på rikstinget. Beslutet blev att ”Kristdemokraterna ska lämna decemberöverenskommelsen och att rikstinget uppdrar åt partistyrelsen att påbörja ett arbete för att avveckla decemberöverenskommelsen”.

Då lät Sara Skyttedal champagnekorken smälla av inne i rikstingssalen. Samtidigt lämnade en sammanbiten Ebba Busch Thor salen utan att ge några kommentarer.

Det där med champagneflaskan är ett oroande tecken. Visserligen är Skyttedal ung och fostrad i ett ungdomsförbund där falangstriderna har varit hårda och kanske ungdomligt hänsynslösa. Men ändå. Det hör till god ton att i segerns stund bör man vara ödmjuk. I vart fall om man bryr sig om sådant som sammanhållning i partiet. Och i vart fall om man likt Sara Skyttedal tillhör kretsen av ledande personer i partiet. Den smällande champagnekorken är faktiskt lika mycket ett hån mot de knappa 100 partivännerna som röstade ja som ett hurra för de som röstade nej. Här anar jag drag av oförsonlighet och intolerans som kan skada det lilla partiet svårt.

Under debatten höll partiledaren Ebba Busch Thor en väldigt tillbakalutad attityd till själva sakfrågan. ”Rösta som ni vill”, var hennes budskap i min förkortade tolkning.

I den upphetsade debatten på rikstinget framställde många talare DÖ som om överenskommelsen vore en socialdemokratisk maktuppfinning. I själva verket är ju DÖ en formel för blockpolitik á la de framgångsrika alliansåren. Nu bryter KD blockpolitiken och går sin egen väg. Ingen torde uppskatta denna splittring högre än Stefan Löfven. Som Ekots Tomas Ramberg konstaterade för några dagar sedan så har Löfven det ganska bra med ett fungerande DÖ; han vet att han får igenom sina budgetar. Löfvens politiska framtid bygger dock på att DÖ avvecklas i god tid före nästa val. Han behöver blocköverskridande uppgörelser, han behöver befrias från i vart fall Vänsterpartiet och han vet att hans chanser att sitta kvar efter valet 2018 är mycket små om Alliansen håller ihop.

I grund och botten är DÖ inte mycket att ha. Det är bra om KD:s beslut nu leder till att överenskommelsen avvecklas. Regeringar ska naturligtvis ha förmågan att bygga majoriteter i riksdagen. Däremot återstår det att se vad som händer med KD och den nyvalda partiledaren Ebba Busch Thor. Signalerar Skyttedals champagneflaska om oförsonliga falangstrider så kan det lilla partiets dagar som riksdagsparti snart vara all.

Widar Andersson

Folkbladet

Vid fyratiden i går eftermiddag stod det klart att det Skyttedalska upproret mot Decemberöverenskommelsen (DÖ) hade vunnit en brakseger på rikstinget. Beslutet blev att ”Kristdemokraterna ska lämna decemberöverenskommelsen och att rikstinget uppdrar åt partistyrelsen att påbörja ett arbete för att avveckla decemberöverenskommelsen”.

Då lät Sara Skyttedal champagnekorken smälla av inne i rikstingssalen. Samtidigt lämnade en sammanbiten Ebba Busch Thor salen utan att ge några kommentarer.

Det där med champagneflaskan är ett oroande tecken. Visserligen är Skyttedal ung och fostrad i ett ungdomsförbund där falangstriderna har varit hårda och kanske ungdomligt hänsynslösa. Men ändå. Det hör till god ton att i segerns stund bör man vara ödmjuk. I vart fall om man bryr sig om sådant som sammanhållning i partiet. Och i vart fall om man likt Sara Skyttedal tillhör kretsen av ledande personer i partiet. Den smällande champagnekorken är faktiskt lika mycket ett hån mot de knappa 100 partivännerna som röstade ja som ett hurra för de som röstade nej. Här anar jag drag av oförsonlighet och intolerans som kan skada det lilla partiet svårt.

Under debatten höll partiledaren Ebba Busch Thor en väldigt tillbakalutad attityd till själva sakfrågan. ”Rösta som ni vill”, var hennes budskap i min förkortade tolkning.

I den upphetsade debatten på rikstinget framställde många talare DÖ som om överenskommelsen vore en socialdemokratisk maktuppfinning. I själva verket är ju DÖ en formel för blockpolitik á la de framgångsrika alliansåren. Nu bryter KD blockpolitiken och går sin egen väg. Ingen torde uppskatta denna splittring högre än Stefan Löfven. Som Ekots Tomas Ramberg konstaterade för några dagar sedan så har Löfven det ganska bra med ett fungerande DÖ; han vet att han får igenom sina budgetar. Löfvens politiska framtid bygger dock på att DÖ avvecklas i god tid före nästa val. Han behöver blocköverskridande uppgörelser, han behöver befrias från i vart fall Vänsterpartiet och han vet att hans chanser att sitta kvar efter valet 2018 är mycket små om Alliansen håller ihop.

I grund och botten är DÖ inte mycket att ha. Det är bra om KD:s beslut nu leder till att överenskommelsen avvecklas. Regeringar ska naturligtvis ha förmågan att bygga majoriteter i riksdagen. Däremot återstår det att se vad som händer med KD och den nyvalda partiledaren Ebba Busch Thor. Signalerar Skyttedals champagneflaska om oförsonliga falangstrider så kan det lilla partiets dagar som riksdagsparti snart vara all.

Widar Andersson

Folkbladet