2015-09-16 06:00

2015-09-16 06:00

Detta måste bli bra

Det är inget nytt för Karlskoga och invånarna på orten att hjälpa andra som behöver hjälp. Det är inget nytt att Karlskoga har ett samarbete med Migrationsverket. Det som är nytt är att Karlskoga Hotel nu är ett tillfälligt privat asylboende för dem som flytt från främst hemskheterna i Syrien men från oroliga områden runt Medelhavet och delar av Afrika.

Det är i inledningsfasen Karlskoga ska vara en trygg plats att vistas på. Och såklart efteråt. Långt i från alla kommer att få stanna. Det hela handlar om asylrätt och Karlskogas ställningstagande att vilja hjälpa andra. Det är av yttersta vikt att det råder bred politisk enighet att denna insats.

I och med att kommunen kan göra ett sidoavtal med fastighetsägarna Hyttåsen fastighets AB där man kan kringgå tomträttsavtalet som tidigare hindrat ett boende för asylsökande är det nu öppet för att den nuvarande verksamheten kanske kommer att upphöra under två år. Det är denna tid avtalet i sådana fall kommer att handla om.

Man får nog räkna med kritik. Det finns redan kritik mot förslaget om att alla kommuner ska tvingas dela på ansvaret om att ta emot asylsökande.

Sverigedemokraterna och SPI har i Karlskoga sedan tidigare visat var man står när det handlar om att hjälpa flyktingar och invandrare överlag. De ska inte ha samma rättigheter som ”infödda”. Att det idag pågår den största flyktingkatastrofen sedan 2:a världskriget vill man inte tydligen inte ta in. Inte heller att Sverige och Karlskoga ska göra det de kan.

En annan kritik som riskerar att uppkomma är att det öppnas upp för ”Bert Karlsson” verksamhet där verksamheten handlar om att göra stora pengar istället för det avtalet med Migrationsverket ska handla om.

Politikerna och aktörerna får nu vara beredda att ställas i rampljuset och synas under lupp under en tid. Detta måste bli bra! Man måste vara beredda att bemöta och informera vad detta handlar om och hur det fungerar.

Idag är redan fördomarna och okunskapen stor runt asyl och invandringspolitiken i landet och här hemma i Karlskoga. Är man förberedda på detta borde detta bli bra.

En fungerande samverkan och öppen dialog behövs mellan kommunen, partierna, Migrationsverket, skolan, föreningarna, näringslivet och privat personer som vill vara en del av det som kan bli en viktig långsiktig insikt och investering för inte bara Karlskoga och Sverige utan för att bemöta fördomar och okunskap om sådant man inte vill ta in. En bild kan säga mer än tusen ord, det kan även en handling. Det har Karlskoga förstått sedan länge.

Acke Månsson

Ledarskribent

Det är inget nytt för Karlskoga och invånarna på orten att hjälpa andra som behöver hjälp. Det är inget nytt att Karlskoga har ett samarbete med Migrationsverket. Det som är nytt är att Karlskoga Hotel nu är ett tillfälligt privat asylboende för dem som flytt från främst hemskheterna i Syrien men från oroliga områden runt Medelhavet och delar av Afrika.

Det är i inledningsfasen Karlskoga ska vara en trygg plats att vistas på. Och såklart efteråt. Långt i från alla kommer att få stanna. Det hela handlar om asylrätt och Karlskogas ställningstagande att vilja hjälpa andra. Det är av yttersta vikt att det råder bred politisk enighet att denna insats.

I och med att kommunen kan göra ett sidoavtal med fastighetsägarna Hyttåsen fastighets AB där man kan kringgå tomträttsavtalet som tidigare hindrat ett boende för asylsökande är det nu öppet för att den nuvarande verksamheten kanske kommer att upphöra under två år. Det är denna tid avtalet i sådana fall kommer att handla om.

Man får nog räkna med kritik. Det finns redan kritik mot förslaget om att alla kommuner ska tvingas dela på ansvaret om att ta emot asylsökande.

Sverigedemokraterna och SPI har i Karlskoga sedan tidigare visat var man står när det handlar om att hjälpa flyktingar och invandrare överlag. De ska inte ha samma rättigheter som ”infödda”. Att det idag pågår den största flyktingkatastrofen sedan 2:a världskriget vill man inte tydligen inte ta in. Inte heller att Sverige och Karlskoga ska göra det de kan.

En annan kritik som riskerar att uppkomma är att det öppnas upp för ”Bert Karlsson” verksamhet där verksamheten handlar om att göra stora pengar istället för det avtalet med Migrationsverket ska handla om.

Politikerna och aktörerna får nu vara beredda att ställas i rampljuset och synas under lupp under en tid. Detta måste bli bra! Man måste vara beredda att bemöta och informera vad detta handlar om och hur det fungerar.

Idag är redan fördomarna och okunskapen stor runt asyl och invandringspolitiken i landet och här hemma i Karlskoga. Är man förberedda på detta borde detta bli bra.

En fungerande samverkan och öppen dialog behövs mellan kommunen, partierna, Migrationsverket, skolan, föreningarna, näringslivet och privat personer som vill vara en del av det som kan bli en viktig långsiktig insikt och investering för inte bara Karlskoga och Sverige utan för att bemöta fördomar och okunskap om sådant man inte vill ta in. En bild kan säga mer än tusen ord, det kan även en handling. Det har Karlskoga förstått sedan länge.

Acke Månsson

Ledarskribent