2015-09-08 07:52

2015-09-08 07:52

Äntligen har vi fått upp ögonen

Vi har mötts av gripande bilder och reportage från verkligheten under en kort tid. Dessa ha skakat om oss flesta rejält, men inte alla tydligen.

Några citat från veckan angående helvetet på och runt Medelhavet där människor, många barntvingas fly för sina liv utan föräldrar vid sin sida: ”Dessa ständiga snyftreportage på SVT” av Joakim Larsson politisk sekreterare Sd. Före detta Sd-kandidaten och Avpixlatskribenten Björn Nordström diskuterar känslan när 60 flyktingar drunknar: ”En båt med emigranter från Afrika har kapsejsat och 60 människor befaras ha drunknat. Och min tanke som först dök upp först var. Skönt då slapp vi dessa 60 i varje fall”.

Via en länk från hatsajten Avpixla ttar ställföreträdande partiledaren Mattias Karlsson, vilken ledde partiet under Jimmie Åkessons sjukskrivning, ställning. Han kan inte heller undvika att visa sitt rätta jag utan delar påståendet om att Alans pappa sökte sig till Europa för att få gratis tandvård. Tänder vilka han fått utdragna under tortyr i hemlandet. Att yttra något liknande då familjen lyckats fly för sina liv samtidigt som hans son Alan 3 år flyter upp drunknad på en strand i Turkiska turistorten Bodrum är direkt stötande och skrämmande.

Men det stannar inte här. Erik Almqvist, en av Sd:s stora, blev tveksamt ”utkastad” efter järnrörsskandalen då man ville tala om för folket vilka som är välkomna här. Han kommenterade nyligen en bild där en familj som ligger på en järnvägsräls i Ungern. Ett land som börjat sätta taggtråd runt sina gränser samt infört en ny lag alldeles nyligen. Den innebär fängelse om man klättrar över. Tillbaka till bilden, mannen ser ut att hårt krama om sin familj för att inte komma i från dem. Det står poliser runt dem. Almqvists stoltserar med detta citat: ”Ansvarsfullt att slänga sin fru och unge på tågrälsen. Säger lite om vad det är för folk som kommer”.

Det kunde ha varit 3 årige Alans familj på sin resa efter tryggheten och öppenheten i Europa.

Nu blev det inte så.

Men EU och omvärlden tycks äntligen ha fått upp ögonen och måste nu förbereda sig för en kraftigt försenad europeisk räddningsaktion.

För kan vi rädda banker så ska vi även kunna rädda människor. Jag är övertygad om de människor vi lyckas hjälpa på något sätt kommer känna en tacksamhetsskuld så länge de lever och även försöka göra allt de kan och får göra för att betala tillbaka den.

Acke Månsson

Ledarskribent

 

 

Acke Månsson, lagerarbetare och socialdemokrat.

Några citat från veckan angående helvetet på och runt Medelhavet där människor, många barntvingas fly för sina liv utan föräldrar vid sin sida: ”Dessa ständiga snyftreportage på SVT” av Joakim Larsson politisk sekreterare Sd. Före detta Sd-kandidaten och Avpixlatskribenten Björn Nordström diskuterar känslan när 60 flyktingar drunknar: ”En båt med emigranter från Afrika har kapsejsat och 60 människor befaras ha drunknat. Och min tanke som först dök upp först var. Skönt då slapp vi dessa 60 i varje fall”.

Via en länk från hatsajten Avpixla ttar ställföreträdande partiledaren Mattias Karlsson, vilken ledde partiet under Jimmie Åkessons sjukskrivning, ställning. Han kan inte heller undvika att visa sitt rätta jag utan delar påståendet om att Alans pappa sökte sig till Europa för att få gratis tandvård. Tänder vilka han fått utdragna under tortyr i hemlandet. Att yttra något liknande då familjen lyckats fly för sina liv samtidigt som hans son Alan 3 år flyter upp drunknad på en strand i Turkiska turistorten Bodrum är direkt stötande och skrämmande.

Men det stannar inte här. Erik Almqvist, en av Sd:s stora, blev tveksamt ”utkastad” efter järnrörsskandalen då man ville tala om för folket vilka som är välkomna här. Han kommenterade nyligen en bild där en familj som ligger på en järnvägsräls i Ungern. Ett land som börjat sätta taggtråd runt sina gränser samt infört en ny lag alldeles nyligen. Den innebär fängelse om man klättrar över. Tillbaka till bilden, mannen ser ut att hårt krama om sin familj för att inte komma i från dem. Det står poliser runt dem. Almqvists stoltserar med detta citat: ”Ansvarsfullt att slänga sin fru och unge på tågrälsen. Säger lite om vad det är för folk som kommer”.

Det kunde ha varit 3 årige Alans familj på sin resa efter tryggheten och öppenheten i Europa.

Nu blev det inte så.

Men EU och omvärlden tycks äntligen ha fått upp ögonen och måste nu förbereda sig för en kraftigt försenad europeisk räddningsaktion.

För kan vi rädda banker så ska vi även kunna rädda människor. Jag är övertygad om de människor vi lyckas hjälpa på något sätt kommer känna en tacksamhetsskuld så länge de lever och även försöka göra allt de kan och får göra för att betala tillbaka den.

Acke Månsson

Ledarskribent

 

 

Acke Månsson, lagerarbetare och socialdemokrat.