2015-08-31 06:00

2015-08-31 06:00

Skyll inte på Ygeman

KURIREN-LEDARE

Säkerhetspolitik. Häromdagen hade jag tillfälle att samtala med två av Sveriges mest erkända kris- och säkerhetsexperter.

Ingen av dem är lagd åt det alarmistiska hållet. Snarare präglas deras värv av jordnära och underbyggda analyser. De vill ogärna spekulera. De fakta som finns på bordet leder dem likafullt fram till antagandet att frågan är inte om utan när Sverige kommer att utsättas för ett omfattande terrordåd.

Den främsta pusselbiten som bygger under antagandet är förstås den strida strömmen av unga personer från Sverige som åker långa vägar till islamistgrupper för att just ägna sig åt särdeles grym terrorism. Mängden faktiska terrorister är således mycket stor. Lägg därtill de som ännu finns under radarn och som kanske låter sig inspireras av IS-terroristerna.

Ovanpå det kan ingen bortse från risken att det smyger sig med kriminella och terrorister i de stora grupper av asylflyktingar som kommer till Sverige. Bara under 2015 har det utförts blodiga terrordåd mot judar och konstnärer i Paris och Köpenhamn samtidigt som Tunisien och Thailand har utsatts för våldsamma attacker mot turistmål. Mot denna sammantagna bakgrund är det snart sagt orealistiskt att förvänta sig att just Sverige av alla länder skulle förskonas från allvarliga terrordåd.

Inrikesminister Anders Ygeman signalerar nu om fler repressiva insatser. På DN Debatt i går slog Ygeman fast att ”nyckeln till att försvåra terroristattentat är förbättrad kontroll. (--) Den som reser för att delta i det brutala våldet och terrorn ska veta att det väntar åtal och fängelse när de återvänder. Att direkt eller indirekt ha bidragit till ISIL:s mördande måste få tydliga konsekvenser.”

Regeringens strategi är att kriminalisera allt som går att kriminalisera i terroristsvängen. Det är bra. Lagar med tillräckligt höga straffskalor är själva nyckeln för att kunna bedriva skärpt kontroll och övervakning i riskmiljöer och av riskpersoner. Anders Ygeman betonar också skarpt behovet av att på ett bättre sätt än i dag försöka förebygga och ”motverka radikalisering, stoppa rekryteringen till, och hindra de som vill ta klivet in i en terrororganisation.”

De bästa förebyggande insatserna är vad jag förstår att på allvar se till att få ordning på de 55 förorter som idag enligt Polisen är så kallade ”no go areas” På dessa platser skapas oavbrutet platser där vanlig kriminalitet och terrorism kan mötas och utvecklas. Här har regeringen en av sina huvuduppgifter under mandatperioden.

När terrorn slår till i Sverige ska i vart ingen kunna anklaga Anders Ygeman för att ha blundat för riskerna.

Widar Andersson

Folkbladet

Ingen av dem är lagd åt det alarmistiska hållet. Snarare präglas deras värv av jordnära och underbyggda analyser. De vill ogärna spekulera. De fakta som finns på bordet leder dem likafullt fram till antagandet att frågan är inte om utan när Sverige kommer att utsättas för ett omfattande terrordåd.

Den främsta pusselbiten som bygger under antagandet är förstås den strida strömmen av unga personer från Sverige som åker långa vägar till islamistgrupper för att just ägna sig åt särdeles grym terrorism. Mängden faktiska terrorister är således mycket stor. Lägg därtill de som ännu finns under radarn och som kanske låter sig inspireras av IS-terroristerna.

Ovanpå det kan ingen bortse från risken att det smyger sig med kriminella och terrorister i de stora grupper av asylflyktingar som kommer till Sverige. Bara under 2015 har det utförts blodiga terrordåd mot judar och konstnärer i Paris och Köpenhamn samtidigt som Tunisien och Thailand har utsatts för våldsamma attacker mot turistmål. Mot denna sammantagna bakgrund är det snart sagt orealistiskt att förvänta sig att just Sverige av alla länder skulle förskonas från allvarliga terrordåd.

Inrikesminister Anders Ygeman signalerar nu om fler repressiva insatser. På DN Debatt i går slog Ygeman fast att ”nyckeln till att försvåra terroristattentat är förbättrad kontroll. (--) Den som reser för att delta i det brutala våldet och terrorn ska veta att det väntar åtal och fängelse när de återvänder. Att direkt eller indirekt ha bidragit till ISIL:s mördande måste få tydliga konsekvenser.”

Regeringens strategi är att kriminalisera allt som går att kriminalisera i terroristsvängen. Det är bra. Lagar med tillräckligt höga straffskalor är själva nyckeln för att kunna bedriva skärpt kontroll och övervakning i riskmiljöer och av riskpersoner. Anders Ygeman betonar också skarpt behovet av att på ett bättre sätt än i dag försöka förebygga och ”motverka radikalisering, stoppa rekryteringen till, och hindra de som vill ta klivet in i en terrororganisation.”

De bästa förebyggande insatserna är vad jag förstår att på allvar se till att få ordning på de 55 förorter som idag enligt Polisen är så kallade ”no go areas” På dessa platser skapas oavbrutet platser där vanlig kriminalitet och terrorism kan mötas och utvecklas. Här har regeringen en av sina huvuduppgifter under mandatperioden.

När terrorn slår till i Sverige ska i vart ingen kunna anklaga Anders Ygeman för att ha blundat för riskerna.

Widar Andersson

Folkbladet