2015-08-19 06:00

2015-08-19 06:00

Fler ska sitta inne

Kriminologerna må ha hur förnuftigt och statistiskt rätt som de vill. Men våldsutbrotten i samhället skrämmer på många sätt.

Jag har vänner som bor på Hisingen i Göteborg. Ljudet och åsynen av polishelikoptrar som flyger och hovrar över ön väcker numera obehagskänslor hos mina vänner. Irrationellt kan man tycka på ett sätt. Men polisinsatser med helikoptrar, tjutande sirener och tungt beväpnade poliser i bilar av stridsfordontyp lever i symbios med det skjutande, mördande, sprängande och hotande som sedan många år är en del av livet och döden på Hisingen. En polishelikopter indikerar våld och kriminella gäng.

Mer grov kriminalitet kräver mer och bättre beväpnade poliser. Våldsspiralen triggas. Bilden av kriminaliteten vässas med bilder av poliser rustade till strid och med bilder av skärrade människor som säger rakt in i kameror att sådana hemska saker trodde jag aldrig skulle hända här där jag bor.

Det mest effektiva motgiftet mot rädslans våldsspiral är fler bilder av fler kriminella som sitter inlåsta med långa straff, eller som i vart fall sitter fast i häkten under långa utredningstider, eller som skrämts bort och lämnat landet.

Det märks direkt om rättsstaten gör sitt jobb på ett effektivt och produktivt sätt.

När en stor del av gangstermobben i Södertälje hamnade i fängelse så sjönk brottsligheten drastiskt.

Även Hisingen och andra delar av Göteborg har nu en lugnare period än på mycket länge. Många gängmedlemmar och gängledare har antingen dömts till långa straff, stuckit från stan eller så har de själva blivit ihjälskjutna av andra gangsters. Det märks. Göteborg har sällan haft så få skjutningar som under de senaste månaderna.

Värre då med plötsliga mordattacker från störda människor som helt under radarn kan gå in på ett varuhus i Västerås eller på en gata i Norrköping och besinningslöst hugga för dem helt okända människor med kniv.

Sådana händelser är rädslaspridare av magnitud. Kriminologerna får säga vad de vill om de minimala risker vi löper att råka ut för en störd våldsverkare med kniv.

Mina vänner på Hisingen kan påverka sin egen säkerhet. De undviker gangsterkvarteren.

Men hur undviker man en störd våldsverkare? Sluta köpa möbler? Sluta gå på stadens gator?

Dessa rädslor behöver tas på största allvar.

Widar Andersson

Folkbladet

Jag har vänner som bor på Hisingen i Göteborg. Ljudet och åsynen av polishelikoptrar som flyger och hovrar över ön väcker numera obehagskänslor hos mina vänner. Irrationellt kan man tycka på ett sätt. Men polisinsatser med helikoptrar, tjutande sirener och tungt beväpnade poliser i bilar av stridsfordontyp lever i symbios med det skjutande, mördande, sprängande och hotande som sedan många år är en del av livet och döden på Hisingen. En polishelikopter indikerar våld och kriminella gäng.

Mer grov kriminalitet kräver mer och bättre beväpnade poliser. Våldsspiralen triggas. Bilden av kriminaliteten vässas med bilder av poliser rustade till strid och med bilder av skärrade människor som säger rakt in i kameror att sådana hemska saker trodde jag aldrig skulle hända här där jag bor.

Det mest effektiva motgiftet mot rädslans våldsspiral är fler bilder av fler kriminella som sitter inlåsta med långa straff, eller som i vart fall sitter fast i häkten under långa utredningstider, eller som skrämts bort och lämnat landet.

Det märks direkt om rättsstaten gör sitt jobb på ett effektivt och produktivt sätt.

När en stor del av gangstermobben i Södertälje hamnade i fängelse så sjönk brottsligheten drastiskt.

Även Hisingen och andra delar av Göteborg har nu en lugnare period än på mycket länge. Många gängmedlemmar och gängledare har antingen dömts till långa straff, stuckit från stan eller så har de själva blivit ihjälskjutna av andra gangsters. Det märks. Göteborg har sällan haft så få skjutningar som under de senaste månaderna.

Värre då med plötsliga mordattacker från störda människor som helt under radarn kan gå in på ett varuhus i Västerås eller på en gata i Norrköping och besinningslöst hugga för dem helt okända människor med kniv.

Sådana händelser är rädslaspridare av magnitud. Kriminologerna får säga vad de vill om de minimala risker vi löper att råka ut för en störd våldsverkare med kniv.

Mina vänner på Hisingen kan påverka sin egen säkerhet. De undviker gangsterkvarteren.

Men hur undviker man en störd våldsverkare? Sluta köpa möbler? Sluta gå på stadens gator?

Dessa rädslor behöver tas på största allvar.

Widar Andersson

Folkbladet