2015-06-16 06:00

2015-06-16 06:00

Gör skillnad på folk och folk

SKOLAN: Utbildning och klasstillhörighet får inte spela roll

utbildning

Skandalhistorierna rullar med jämna mellan rum in men få ögonbryn höjs och rösterna mot skolsegregrationen blir aldrig riktigt hörda.

Under hela valrörelsen fick vi lov å lyssna på Björklunds tjafs om \'\'flumskolan\'\' men få är det som på riktigt ifrågasätter personaltätheten, lärarlönerna eller avsaknaden av skolsköterskor som finns på många skolor.

Idag har skolan blivit mer och mer av en marknad där vinsten alla gånger går före elevernas och lärarnas bästa och är man medveten om detta infaller det sig inte så märkligt att betygen successivt sjunker och kunskapsnivån sänks.

Och medan barn till rika föräldrar alltid kan välja de bästa skolorna skär man bara ner allt mer i förorternas skolor. Har man dessutom diagnoser som ADHD eller autism kan man ju glömma att få gå i en sådan finare friskola eftersom man då enbart ses som en kostnad.

Skolan har med andra ord blivit något som i tidig ålder gör skillnad på folk och folk. Men jag vill leva i ett Sverige där ens föräldrars studievana eller ens klasstillhörighet inte ska spela någon roll för vilken utbildning man får.

Helst vill jag ju inte leva i ett klassamhälle alls men vi kan ju börja med skolan.

Tristan Ojanne

Skandalhistorierna rullar med jämna mellan rum in men få ögonbryn höjs och rösterna mot skolsegregrationen blir aldrig riktigt hörda.

Under hela valrörelsen fick vi lov å lyssna på Björklunds tjafs om \'\'flumskolan\'\' men få är det som på riktigt ifrågasätter personaltätheten, lärarlönerna eller avsaknaden av skolsköterskor som finns på många skolor.

Idag har skolan blivit mer och mer av en marknad där vinsten alla gånger går före elevernas och lärarnas bästa och är man medveten om detta infaller det sig inte så märkligt att betygen successivt sjunker och kunskapsnivån sänks.

Och medan barn till rika föräldrar alltid kan välja de bästa skolorna skär man bara ner allt mer i förorternas skolor. Har man dessutom diagnoser som ADHD eller autism kan man ju glömma att få gå i en sådan finare friskola eftersom man då enbart ses som en kostnad.

Skolan har med andra ord blivit något som i tidig ålder gör skillnad på folk och folk. Men jag vill leva i ett Sverige där ens föräldrars studievana eller ens klasstillhörighet inte ska spela någon roll för vilken utbildning man får.

Helst vill jag ju inte leva i ett klassamhälle alls men vi kan ju börja med skolan.

Tristan Ojanne