2015-06-15 06:00

2015-06-15 06:00

Vad Löfven kunde ha sagt

Stefan Löfven gjorde ett kort besök på miljöpartiets kongress i Örebro i helgen. Han höll ett kärnfullt tal om jobb, skola och miljö. Han kanske sa några strofer mer om miljö än eljest. I det stora hela var Löfvens tal dock ett tal som han kunnat hålla överallt. Inget fel i det. Alltför anpassade budskap till särskilda målgrupper riskerar alltid att förr eller senare att ställa till problem för en statsminister. Men ändå. Tänk om Löfven känt sig trygg nog att göra det oväntade? Inte hade det varit så tokigt om han sagt nånting i den här stilen?

”Det här är första gången jag besöker en miljöpartistisk partikongress. Det är talande att det första besöket hos er blir av först när jag är statsminister för en regering där våra två partier delar på ansvaret. Vi kommer från olika världar; så är det. Det ska vi inte hymla om. Jag behöver bara säga kärnkraft så förstår alla vad jag talar om. Jag är fostrad i den elintensiva industrins kärnkraftsbejakande fackförbund medan stora delar av ert parti har sina rötter i kampen mot kärnkraft. Begrepp som produktivitet och tillväxt är högtidsord för mig medan samma ord kan få miljöpartister att börja tänka på jordens undergång. Vi är också väldigt gröna nybörjare allihop. Många av oss på S-sidan har aldrig varit i närheten av en regering. Socialdemokratins genuina regeringserfarenheter ligger långt tillbaka i tiden. Och på den tiden regerade vi själva. Miljöpartiet har aldrig tidigare regerat. Vi ska heller inte förtränga att våra partiers regeringssamverkan till dels är ett resultat av de borgerliga partiernas parlamentariska spel där de hoppas att vi tillsammans med Vänsterpartiet ska köra oss sönder och samman ute på vänsterkanten och göra oss ovalbara 2015.

Med tanke på alla dessa utmaningar tycker jag att vi kan sätta en godkändstämpel på de gångna månadernas minoritetsregerande. Vi har tagit oss igenom en mängd svårigheter. Nu ökar emellertid kraven. Vi behöver lyfta oss från det politiska spelet i riksdagen och på allvar börja leverera nyttigheter och förbättringar till svenskarnas arbetsmarknad, skolor och miljö. Med respekt för varandras ursprung och världar, med nyfikenhet på varandras idéer och tankar och med fokus på att vi med gröna steg för steg ska göra oss förtjänta av ett växande folkligt stöd.”

Widar Andersson

Folkbladet

Stefan Löfven gjorde ett kort besök på miljöpartiets kongress i Örebro i helgen. Han höll ett kärnfullt tal om jobb, skola och miljö. Han kanske sa några strofer mer om miljö än eljest. I det stora hela var Löfvens tal dock ett tal som han kunnat hålla överallt. Inget fel i det. Alltför anpassade budskap till särskilda målgrupper riskerar alltid att förr eller senare att ställa till problem för en statsminister. Men ändå. Tänk om Löfven känt sig trygg nog att göra det oväntade? Inte hade det varit så tokigt om han sagt nånting i den här stilen?

”Det här är första gången jag besöker en miljöpartistisk partikongress. Det är talande att det första besöket hos er blir av först när jag är statsminister för en regering där våra två partier delar på ansvaret. Vi kommer från olika världar; så är det. Det ska vi inte hymla om. Jag behöver bara säga kärnkraft så förstår alla vad jag talar om. Jag är fostrad i den elintensiva industrins kärnkraftsbejakande fackförbund medan stora delar av ert parti har sina rötter i kampen mot kärnkraft. Begrepp som produktivitet och tillväxt är högtidsord för mig medan samma ord kan få miljöpartister att börja tänka på jordens undergång. Vi är också väldigt gröna nybörjare allihop. Många av oss på S-sidan har aldrig varit i närheten av en regering. Socialdemokratins genuina regeringserfarenheter ligger långt tillbaka i tiden. Och på den tiden regerade vi själva. Miljöpartiet har aldrig tidigare regerat. Vi ska heller inte förtränga att våra partiers regeringssamverkan till dels är ett resultat av de borgerliga partiernas parlamentariska spel där de hoppas att vi tillsammans med Vänsterpartiet ska köra oss sönder och samman ute på vänsterkanten och göra oss ovalbara 2015.

Med tanke på alla dessa utmaningar tycker jag att vi kan sätta en godkändstämpel på de gångna månadernas minoritetsregerande. Vi har tagit oss igenom en mängd svårigheter. Nu ökar emellertid kraven. Vi behöver lyfta oss från det politiska spelet i riksdagen och på allvar börja leverera nyttigheter och förbättringar till svenskarnas arbetsmarknad, skolor och miljö. Med respekt för varandras ursprung och världar, med nyfikenhet på varandras idéer och tankar och med fokus på att vi med gröna steg för steg ska göra oss förtjänta av ett växande folkligt stöd.”

Widar Andersson

Folkbladet