2015-05-26 06:00

2015-05-26 06:00

Schlagern är värre

Det går inget vidare för Storbritannien i Eurovisonsschlagertävlingen. Med nöd och näppe undgick det stora öriket att hamna sist i lördagens final.

Vilket är ett resultat som på många sätt korresponderar med Storbritanniens skavande relation med EU som sådant.

Den nya regeringen med högercenterpolitikern David Cameron i spetsen kommer att försöka bättra på relationen med Unionen genom att hålla en folkomröstning där britterna ska få säga ja eller nej till delvis nya medlemsvillkor som det är tänkt att EU och den brittiska regeringen ska bli överens om under det kommande året.

Så lär det nog också bli. Det var i vart fall budskapet från Sir Roger Gifford från London som jag talade med häromdagen. Sir Gifford är chef för Skandinaviska Enskilda Bankens verksamheter i Storbritannien. Han har dessutom ett nära förflutet som ”Lord Mayor of London”; en rituell hederstitel för finanskvarteren i London city med anor från 1100-talet.

Sir Roger Gifford är ingen politiker i den meningen att han haft eller partipolitiska roller i samhället. Hans uppdrag i näringsliv och i offentligheten har dock hög profil och han visar sig i vårt samtal på Östsvenska Handelskammaren vara en person som är till lika delar intresserad som initierad i brittisk politik.

Den brittiska finansindustrin är mycket framstående. EU:s inre marknad har betydelse för de brittiska bankirernas världsledande positioner. Sir Gifford anser trots detta att folkomröstningen om EU är ett bra initiativ. Han säger sig vara övertygad om en komfortabel seger för Ja-sidan. Hans bedömning grundar sig framförallt på att de som står för det hårda EU-motståndet dels är regeringspartiet Tories profilerade högerfalang och dels det invandringsnegativa partiet UKIP.

UKIP tog i och för sig många röster –inte minst från Labour –i parlamentsvalet tidigare i maj. UKIP:s bärande och enda fråga är emellertid invandringen.

Enligt Sir Roger Gifford är invandringen också en mycket viktig fråga för britter i allmänhet. Han räknar med att såväl det Europavänliga Labour som det hyfsat EU-bejakande Tories mittensektioner kommer att ta hand om den frågan i den kommande omröstningen om EU.

Sir Gifford är långtifrån om att sia på det sätt som han gör. Så låt oss hoppas att han har rätt. I så fall kan Storbritannien göra betydande insatser för ett mer genomtänkt och mellanstatligt EU som även passar halvöriket Sverige mycket väl.

Hur britterna ska få fason på Eurovisionsschlagern är däremot en värre utmaning.

Widar Andersson

Ledarskribent

Vilket är ett resultat som på många sätt korresponderar med Storbritanniens skavande relation med EU som sådant.

Den nya regeringen med högercenterpolitikern David Cameron i spetsen kommer att försöka bättra på relationen med Unionen genom att hålla en folkomröstning där britterna ska få säga ja eller nej till delvis nya medlemsvillkor som det är tänkt att EU och den brittiska regeringen ska bli överens om under det kommande året.

Så lär det nog också bli. Det var i vart fall budskapet från Sir Roger Gifford från London som jag talade med häromdagen. Sir Gifford är chef för Skandinaviska Enskilda Bankens verksamheter i Storbritannien. Han har dessutom ett nära förflutet som ”Lord Mayor of London”; en rituell hederstitel för finanskvarteren i London city med anor från 1100-talet.

Sir Roger Gifford är ingen politiker i den meningen att han haft eller partipolitiska roller i samhället. Hans uppdrag i näringsliv och i offentligheten har dock hög profil och han visar sig i vårt samtal på Östsvenska Handelskammaren vara en person som är till lika delar intresserad som initierad i brittisk politik.

Den brittiska finansindustrin är mycket framstående. EU:s inre marknad har betydelse för de brittiska bankirernas världsledande positioner. Sir Gifford anser trots detta att folkomröstningen om EU är ett bra initiativ. Han säger sig vara övertygad om en komfortabel seger för Ja-sidan. Hans bedömning grundar sig framförallt på att de som står för det hårda EU-motståndet dels är regeringspartiet Tories profilerade högerfalang och dels det invandringsnegativa partiet UKIP.

UKIP tog i och för sig många röster –inte minst från Labour –i parlamentsvalet tidigare i maj. UKIP:s bärande och enda fråga är emellertid invandringen.

Enligt Sir Roger Gifford är invandringen också en mycket viktig fråga för britter i allmänhet. Han räknar med att såväl det Europavänliga Labour som det hyfsat EU-bejakande Tories mittensektioner kommer att ta hand om den frågan i den kommande omröstningen om EU.

Sir Gifford är långtifrån om att sia på det sätt som han gör. Så låt oss hoppas att han har rätt. I så fall kan Storbritannien göra betydande insatser för ett mer genomtänkt och mellanstatligt EU som även passar halvöriket Sverige mycket väl.

Hur britterna ska få fason på Eurovisionsschlagern är däremot en värre utmaning.

Widar Andersson

Ledarskribent