2015-05-11 06:00

2015-05-11 06:00

Måste hitta gemensam lösning

LEDARE

Varför visar allt fler hat och förakt mot fattiga?! Raserad sjukförsäkring och a-akassa samt ökat gap mellan lön och pension har varit politiken det senaste decenniet.

Nu vill Moderaterna förbjuda tiggeri, eller rättare sagt det organiserade tiggeriet. Vad är detta för tiggeri? Ska det bli förbjudet att skicka med pengar till barnens klasskassa, ska det bli förbjudet att sälja majblommor eller ska det bli förbjudet att skänka pengar till Röda Korset, ska gatumusikanten förbjudas eller a-lagarna. Vart vill moderaterna med detta? Vad gör en tiggare för ont och vad är en tiggare för belastning för oss? Om vi definierar en tigger som enbart fattig utan att nationalitetsbestämma hen? Vem vill moderaterna rikta förbjudet mot? Sverigedemokraterna är tydliga med att det enbart handlar om varifrån tiggaren kommer. Detta blir ren diskriminering som näst intill ingår i rasism? Moderaterna måste nu förtydliga sitt utspel annars riskerar man att sätta sig i samma båt som Jimmie Åkesson. Vi måste ta hand om våra egna först har Åkesson präntat in sina väljare. Detta börjar nu sprida sig utanför partiets bristningsfärdiga bubbla. Vill man det? Att man försöker få till baka de väljarna som bytt till just Sverigedemokraterna blir allt tydligare. Vad är då ett tiggeriförbud för hjälp åt samhällsutvecklingen? Vad har riksdags och regeringspartierna verkligen gjort för ”våra egna” under de sista decennierna? De jag nämnde tidigare. Socialdemokraterna har till och med välkomnat att Moderaterna lägger konkreta förslag.

Nu bör partierna sätta sig ner likt försvarsberedningen och hitta en fungerande human lösning på detta. Att man ska få driva en politik på antagande och myter men även rent förtryck av människor måste få ett stopp.Självklart om det så småningom kommer fram att en del människor omfattas av en organisation som kriminellt utnyttjar dem!? Ja, då har vi redan lagar och straff för detta.

I dag kan varken poliser, kommuners socialtjänster, hjälporganisationer eller regeringens tidigare hemlöshetssamordnare Michael Anefur har hittat något som tyder på att tiggeriet styrs av kriminella organisationer. Varför dementeras då i dag inte alla fördomar mot tiggarna med detta? Det förekommer ofta påståenden om som tigger inte är fattiga för hen har ju en mobiltelefon (i dag räknas Iphone 4 som antik!), hen blev arg när hon fick mat istället för pengar eller hen blev upphämtad av en fin bil.

Nej, kära politiker: låt var och en frivilligt få välja om den vill lägga en slant i tiggarens, trubadurens eller pastorns bössa. För visst är vi alla inblandade från givare, tyckare och tiggare Tellusbor eller jordbor på ren svenska.


Acke Månsson

Ledarskribent

Nu vill Moderaterna förbjuda tiggeri, eller rättare sagt det organiserade tiggeriet. Vad är detta för tiggeri? Ska det bli förbjudet att skicka med pengar till barnens klasskassa, ska det bli förbjudet att sälja majblommor eller ska det bli förbjudet att skänka pengar till Röda Korset, ska gatumusikanten förbjudas eller a-lagarna. Vart vill moderaterna med detta? Vad gör en tiggare för ont och vad är en tiggare för belastning för oss? Om vi definierar en tigger som enbart fattig utan att nationalitetsbestämma hen? Vem vill moderaterna rikta förbjudet mot? Sverigedemokraterna är tydliga med att det enbart handlar om varifrån tiggaren kommer. Detta blir ren diskriminering som näst intill ingår i rasism? Moderaterna måste nu förtydliga sitt utspel annars riskerar man att sätta sig i samma båt som Jimmie Åkesson. Vi måste ta hand om våra egna först har Åkesson präntat in sina väljare. Detta börjar nu sprida sig utanför partiets bristningsfärdiga bubbla. Vill man det? Att man försöker få till baka de väljarna som bytt till just Sverigedemokraterna blir allt tydligare. Vad är då ett tiggeriförbud för hjälp åt samhällsutvecklingen? Vad har riksdags och regeringspartierna verkligen gjort för ”våra egna” under de sista decennierna? De jag nämnde tidigare. Socialdemokraterna har till och med välkomnat att Moderaterna lägger konkreta förslag.

Nu bör partierna sätta sig ner likt försvarsberedningen och hitta en fungerande human lösning på detta. Att man ska få driva en politik på antagande och myter men även rent förtryck av människor måste få ett stopp.Självklart om det så småningom kommer fram att en del människor omfattas av en organisation som kriminellt utnyttjar dem!? Ja, då har vi redan lagar och straff för detta.

I dag kan varken poliser, kommuners socialtjänster, hjälporganisationer eller regeringens tidigare hemlöshetssamordnare Michael Anefur har hittat något som tyder på att tiggeriet styrs av kriminella organisationer. Varför dementeras då i dag inte alla fördomar mot tiggarna med detta? Det förekommer ofta påståenden om som tigger inte är fattiga för hen har ju en mobiltelefon (i dag räknas Iphone 4 som antik!), hen blev arg när hon fick mat istället för pengar eller hen blev upphämtad av en fin bil.

Nej, kära politiker: låt var och en frivilligt få välja om den vill lägga en slant i tiggarens, trubadurens eller pastorns bössa. För visst är vi alla inblandade från givare, tyckare och tiggare Tellusbor eller jordbor på ren svenska.


Acke Månsson

Ledarskribent