2015-03-28 06:00

2015-03-28 06:00

Vilka fantastiska människor det finns

Äldreomsorg. Den 19 mars sände SVT en dokumentär, som hette Greklandsresan. Jag vet egentligen inte vad jag förväntade mig, men den grep mig djupt. Det är sällan man får se något så enastående fint.

Filmen handlade om 18 pensionärer på ett äldreboende i Västervik, som fick möjligheten att resa till Grekland på semester. Flera var sjuka, en del dementa och några över 90 år. De flesta hade aldrig varit utomlands och dessutom aldrig flugit.

Initiativtagare till resan var Dimitrios ”Tackis” Sahpekidis, en grekisk medarbetare som jobbat med äldreomsorg och aktiviteter för äldre under 30 år i Västervik. Han fick med sig ledning, medarbetare och kommunen, vilka alla entusiastiskt ställde upp.

Mottot var – Det finns inga hinder och livet ska levas – livet ut. Självklart krävdes god planering inför resan, men alla klarade flygresan och busstransporten till hotellet, även om några var mycket trötta.

Det var otroligt att se hur pensionärerna piggnade till. Sol och bad i Medelhavet var dagliga inslag, dessutom en och annan retzina på balkongen sent på natten.

En riktig grekisk afton blev också en upplevelse. Jordbävningen på natten med 5,1 på Richterskalan var däremot inte inplanerad. Men de gamla tog det med ro, trots att sängen skakade.

Just nu planeras flera nya resor, men inom Sverige. På förslag är Gotland, Dalarna och Värmland som tänkbara resmål. Västervik vill också involvera samtliga fyra områden med särskilda boenden. I detta avseende kan Västerviks kommun vara ett föredöme. Troligen kommer man få gladare och friskare gamla, som blir mindre vårdkrävande.

När ”Tackis” tillfrågas varför inte andra kommuner gör liknande satsningar svarar han: - Det kanske beror på vilken människosyn man har. Längtan och drömmar har man alltid kvar. Livet ska inte sluta levas för att man hamnar i den kommunala omsorgen.

Dokumentären Greklandsresan är en av de mest intressanta och lärorika jag sett. Medmänskligheten och värmen fullkomligt flödar. Vilka fantastiska människor!

Margareta Karlsson

Ledarskribent

Filmen handlade om 18 pensionärer på ett äldreboende i Västervik, som fick möjligheten att resa till Grekland på semester. Flera var sjuka, en del dementa och några över 90 år. De flesta hade aldrig varit utomlands och dessutom aldrig flugit.

Initiativtagare till resan var Dimitrios ”Tackis” Sahpekidis, en grekisk medarbetare som jobbat med äldreomsorg och aktiviteter för äldre under 30 år i Västervik. Han fick med sig ledning, medarbetare och kommunen, vilka alla entusiastiskt ställde upp.

Mottot var – Det finns inga hinder och livet ska levas – livet ut. Självklart krävdes god planering inför resan, men alla klarade flygresan och busstransporten till hotellet, även om några var mycket trötta.

Det var otroligt att se hur pensionärerna piggnade till. Sol och bad i Medelhavet var dagliga inslag, dessutom en och annan retzina på balkongen sent på natten.

En riktig grekisk afton blev också en upplevelse. Jordbävningen på natten med 5,1 på Richterskalan var däremot inte inplanerad. Men de gamla tog det med ro, trots att sängen skakade.

Just nu planeras flera nya resor, men inom Sverige. På förslag är Gotland, Dalarna och Värmland som tänkbara resmål. Västervik vill också involvera samtliga fyra områden med särskilda boenden. I detta avseende kan Västerviks kommun vara ett föredöme. Troligen kommer man få gladare och friskare gamla, som blir mindre vårdkrävande.

När ”Tackis” tillfrågas varför inte andra kommuner gör liknande satsningar svarar han: - Det kanske beror på vilken människosyn man har. Längtan och drömmar har man alltid kvar. Livet ska inte sluta levas för att man hamnar i den kommunala omsorgen.

Dokumentären Greklandsresan är en av de mest intressanta och lärorika jag sett. Medmänskligheten och värmen fullkomligt flödar. Vilka fantastiska människor!

Margareta Karlsson

Ledarskribent