2015-03-26 06:00

2015-03-26 06:00

Oroande rapport

I går möttes vi av en oroande rapport från Expo. Valåret 2014 ökade den högerextrema i detta fall rent nazistiska aktiviteten i landet med 23 % jämfört med 2013. Anmärkningsvärt att notera är att Karlskoga och Degerfors sticker ut. Här har hela 45 stycken aktiviteter rapporterats. Svenskarnas Parti vilka storsatsade i fjolårets val stod för 32 stycken i Karlskoga och 10 stycken i Degerfors de 3 övriga stod Nordisk Ungdom för i Karlskoga.

Dessa siffror gör att Karlskoga verkar har varit en viktig punkt att försöka få fäste och rekrytera i. Ökningen är största i hela Örebro län. Vad är det för aktiviteter det handlar om? Jo allt från torgmöten till flygbladsutdelning och affischering.

Trots att det är förbjudet att sprida nazistisk ideologi har partier och grupperingar med nazistiska kopplingar blivit allt mer öppna om sin verksamhet vilket självklart leder till att den blir lättare att bevaka. På partiernas hemsidor och partiföreträdarnas facebooksidor till exempel.

Åter till Karlskoga och Degerfors varför vill man ens förknippas med denna verksamhet och dessa åsikter? Är det Sverigedemokraternas framgångar här och i övriga landet som gör att man fått självförtroende och nu försöker tänja på och passera gränserna på vad som är moraliskt eller lagligt?

Karlskoga samarbetar med migrationsverket. Är det detta vi är rädda för? Att hjälpa dem som ska få en chans att starta om här. Det är inget lyxliv med generösa bidrag! Är det dessa människors fel att det råder arbetslöshet? Att bankerna i allt större utsträckning slutar med kontanthantering? Att bonusar och bankvinster skenar? Att vägarna är i dåligt skick? Att snösvängen inte hänger med när det blir snöoväder? Att dagligvarubutiken riskerar läggas ner? Att Sverige exporterar vapen till diktaturer som piskar och halshugger regimkritiker?

Sverigedemokraterna som inte skiljer sig allt för mycket från dessa grupperingar åsiktsmässigt och ideologiskt fick drygt 13% i riksdagsvalet i höstas. I Karlskoga 14,4%. Svenskarnas Parti och övriga naziströrelsen gjorde sin största valsatsning sedan andra världskriget förra året.

Detta bör tas på största allvar trots att valresultaten för dem kan stavas med ett ord. Fiasko! Trots att Karlskoga växer finns bränslet för extremismen runt knuten. Långvarig arbetslöshet leder allt mer tyvärr till utanförskap, ekonomisk utsatthet och ohälsa.

Samtidigt som allt fler är i behov av ett gemensamt trygghetssystem har detta i decennier prioriterats bort av de styrande eller så har man inte insett hur illa det blivit. Här eller i omvärlden. Så länge vi tillåter debatten handla om prislappen istället för värdet på dig, mig eller någon annan då får vi räkna med fler oroande rapporteringar vilka istället kan komma att handla om mer rent nazistiskt inflytande men mindre aktivitet. Detta vore katastrofalt.

Acke Månsson

Ledarskribent

I går möttes vi av en oroande rapport från Expo. Valåret 2014 ökade den högerextrema i detta fall rent nazistiska aktiviteten i landet med 23 % jämfört med 2013. Anmärkningsvärt att notera är att Karlskoga och Degerfors sticker ut. Här har hela 45 stycken aktiviteter rapporterats. Svenskarnas Parti vilka storsatsade i fjolårets val stod för 32 stycken i Karlskoga och 10 stycken i Degerfors de 3 övriga stod Nordisk Ungdom för i Karlskoga.

Dessa siffror gör att Karlskoga verkar har varit en viktig punkt att försöka få fäste och rekrytera i. Ökningen är största i hela Örebro län. Vad är det för aktiviteter det handlar om? Jo allt från torgmöten till flygbladsutdelning och affischering.

Trots att det är förbjudet att sprida nazistisk ideologi har partier och grupperingar med nazistiska kopplingar blivit allt mer öppna om sin verksamhet vilket självklart leder till att den blir lättare att bevaka. På partiernas hemsidor och partiföreträdarnas facebooksidor till exempel.

Åter till Karlskoga och Degerfors varför vill man ens förknippas med denna verksamhet och dessa åsikter? Är det Sverigedemokraternas framgångar här och i övriga landet som gör att man fått självförtroende och nu försöker tänja på och passera gränserna på vad som är moraliskt eller lagligt?

Karlskoga samarbetar med migrationsverket. Är det detta vi är rädda för? Att hjälpa dem som ska få en chans att starta om här. Det är inget lyxliv med generösa bidrag! Är det dessa människors fel att det råder arbetslöshet? Att bankerna i allt större utsträckning slutar med kontanthantering? Att bonusar och bankvinster skenar? Att vägarna är i dåligt skick? Att snösvängen inte hänger med när det blir snöoväder? Att dagligvarubutiken riskerar läggas ner? Att Sverige exporterar vapen till diktaturer som piskar och halshugger regimkritiker?

Sverigedemokraterna som inte skiljer sig allt för mycket från dessa grupperingar åsiktsmässigt och ideologiskt fick drygt 13% i riksdagsvalet i höstas. I Karlskoga 14,4%. Svenskarnas Parti och övriga naziströrelsen gjorde sin största valsatsning sedan andra världskriget förra året.

Detta bör tas på största allvar trots att valresultaten för dem kan stavas med ett ord. Fiasko! Trots att Karlskoga växer finns bränslet för extremismen runt knuten. Långvarig arbetslöshet leder allt mer tyvärr till utanförskap, ekonomisk utsatthet och ohälsa.

Samtidigt som allt fler är i behov av ett gemensamt trygghetssystem har detta i decennier prioriterats bort av de styrande eller så har man inte insett hur illa det blivit. Här eller i omvärlden. Så länge vi tillåter debatten handla om prislappen istället för värdet på dig, mig eller någon annan då får vi räkna med fler oroande rapporteringar vilka istället kan komma att handla om mer rent nazistiskt inflytande men mindre aktivitet. Detta vore katastrofalt.

Acke Månsson

Ledarskribent