2015-02-24 06:00

2015-02-24 06:00

Anders Ygemans säkerhet

Anders Ygeman är inrikesminister i Stefan Löfvens regering. Ygemans titel är lite svårfångad. En kan ju tänka som så att inrikesminister är analogt med utrikesminister; Wallström sköter världen och Ygeman Sverige. Riktigt så är det dock inte. Inrikespolitiken har ett gäng fackministrar med var sina portföljer i knät. Anders Ygemans portfölj består i huvudsak av politiskt ansvar för den öppna och hemliga polisen och av ett övergripande ansvar för samhällets krisberedskap. I sanning ett gäng aktuella och krävande frågor.

Inrikesminister är en titel som kommit och gått i S-regeringar sedan mitten av 1940-talet. Förr i världen fanns ett särskilt inrikesdepartement. Den tiden är borta sedan länge. Ygemans departementschef är justitieminister Morgan Johansson. Vilket är en naturlig placering för ett statsråd med nationens säkerhet på agendan.

Ygeman och Johansson har många gemensamma och svåra uppgifter som berör vitala intressen inte bara för skyddet av vårt statsskick och vår konstitution utan även för varje enskild medborgare. De islamistiska terrordåden mot judiska människor och mot ”hädiska konstnärer” sänder chockvågor genom alla europeiska samhällen.

Svenska medborgare enrollerar sig i terrorgrupper utomlands och solidariserar sig med vidriga grymheter i bland annat Syrien och Irak. De som överlever återvänder tillbaka till de svenska förorter som de lämnade.

Anders Ygeman har likt sin chef Morgan Johansson och regeringens tredje ”säkerhetsstatsråd” försvarsminister Peter Hultqvist, haft en bra start i sitt nya ämbete. Alla tre har uppträtt med pondus och talat klart och redigt även i frågor där det stundom brukar tassas lite i hörnen.

Alla tre befinner sig i lägen där det snart är dags att komma med mer konkreta besked om vad som ska göras för att höja Sveriges och svenskarnas säkerhet. Och om hur det ska finansieras och organiseras.

En mycket brännande och akut uppgift för Anders Ygeman är att bättre säkra den judiska befolkningens trygghet i Sverige. Utöver att terrorn rent fysiskt har kommit närmre genom mordet vid synagogan i Köpenhamn så är det uppenbart att judarnas osäkerhet och oro har viftats bort i politik och i de stora medierna.

Anders Ygemans strategiskt viktigaste uppgift är att vända den utvecklingen.

Widar Andersson

Folkbladet

Anders Ygeman är inrikesminister i Stefan Löfvens regering. Ygemans titel är lite svårfångad. En kan ju tänka som så att inrikesminister är analogt med utrikesminister; Wallström sköter världen och Ygeman Sverige. Riktigt så är det dock inte. Inrikespolitiken har ett gäng fackministrar med var sina portföljer i knät. Anders Ygemans portfölj består i huvudsak av politiskt ansvar för den öppna och hemliga polisen och av ett övergripande ansvar för samhällets krisberedskap. I sanning ett gäng aktuella och krävande frågor.

Inrikesminister är en titel som kommit och gått i S-regeringar sedan mitten av 1940-talet. Förr i världen fanns ett särskilt inrikesdepartement. Den tiden är borta sedan länge. Ygemans departementschef är justitieminister Morgan Johansson. Vilket är en naturlig placering för ett statsråd med nationens säkerhet på agendan.

Ygeman och Johansson har många gemensamma och svåra uppgifter som berör vitala intressen inte bara för skyddet av vårt statsskick och vår konstitution utan även för varje enskild medborgare. De islamistiska terrordåden mot judiska människor och mot ”hädiska konstnärer” sänder chockvågor genom alla europeiska samhällen.

Svenska medborgare enrollerar sig i terrorgrupper utomlands och solidariserar sig med vidriga grymheter i bland annat Syrien och Irak. De som överlever återvänder tillbaka till de svenska förorter som de lämnade.

Anders Ygeman har likt sin chef Morgan Johansson och regeringens tredje ”säkerhetsstatsråd” försvarsminister Peter Hultqvist, haft en bra start i sitt nya ämbete. Alla tre har uppträtt med pondus och talat klart och redigt även i frågor där det stundom brukar tassas lite i hörnen.

Alla tre befinner sig i lägen där det snart är dags att komma med mer konkreta besked om vad som ska göras för att höja Sveriges och svenskarnas säkerhet. Och om hur det ska finansieras och organiseras.

En mycket brännande och akut uppgift för Anders Ygeman är att bättre säkra den judiska befolkningens trygghet i Sverige. Utöver att terrorn rent fysiskt har kommit närmre genom mordet vid synagogan i Köpenhamn så är det uppenbart att judarnas osäkerhet och oro har viftats bort i politik och i de stora medierna.

Anders Ygemans strategiskt viktigaste uppgift är att vända den utvecklingen.

Widar Andersson

Folkbladet