2015-02-09 06:00

2015-02-09 06:00

Ska skapa säkerhet

LEDARE

Leif Johansson har ett ”CV långt som en bok” sa moderatorn Pernilla Ström när hon bjöd upp honom på scenen i Södertälje stadshus i förra veckan.

Nu är han styrelseordförande i de verkligt globala företagen Ericsson och AstraZeneca. Tidigare har han varit vd i små nätta företag som Volvo och Electrolux. I går höll han ett intressant föredrag när Industridagen arrangerades för tionde gången. Jag var där.

Södertälje är onekligen speciellt i Sverige nuförtiden. En fjärdedel av alla arbetsplatser i staden finns på Scania. Där arbetar 11 000 personer. Fabriksområdet är gigantiskt. Det tar ungefär 40 minuter att i rask takt promenera från tågstationen Södertälje Syd och till stadshuset. Under i vart fall 30 av de 40 minuterna är det bara Scaniafasader som en ser. Det lärde jag mig i går.

Boel Godner som är kommunstyrelsens ordförande (S) i Södertälje betonade i sitt anförande att här i staden är det betydligt fler som arbetar i den privata industrin än i den offentliga sektorn. Industrin är kort sagt stor i Södertälje och på många andra håll i Sverige. Vilket Leif Johansson underströk i sitt tal till de många hundra industrimänniskorna i publiken. Vilket Leif Johansson underströk i sitt tal till de många hundra industrimänniskorna i publiken. Det är bara dumheter att hålla på och dela upp tjänstesektorer från industrin. ”Sektorerna växer ihop i rask takt”, sa Johansson. Industridagen arrangeras av Industrirådet; en plattform för samverkan mellan arbetsgivare och fack inom industrin. Stefan Löfven med sin bakgrund i IF Metall har därför varit på många Industridagar i sitt liv. I går var han för första gången där som statsminister. Det var kul att se honom och att lyssna på honom. ”Nu när jag står här hos er så inser jag att allt slit i valrörelsen, allt budgetbråk och decemberöverenskommelser och allt vad som har varit har varit värt besväret”, sa Löfven till skratt och dundrande applåder.

Löfvens heta vilja att förbättra Sveriges konkurrenskraft, att få fler företag att våga sig ut i exportaffärer och att driva på för ökad tillväxt genom bättre produktivitet gick nästan att ta på i Södertälje i går. Här har statsministern ett starkt stöd. Men också tydliga krav. ”Lägg inte ut mer osäkerhet i viktiga frågor,” sa Leif Johansson.

Senare i februari ska Löfvens Innovationsråd ha sitt första möte. Jag vet inte riktigt hur det där rådet ska fungera. Men jag önskar Löfven all framgång med Innovationsrådet och med Energisamtalen som också snart ska dra igång. Kan Löfven med hjälp av sina förhandlingsrävar bakom öronen och med sitt industriella engagemang bidra till mindre osäkerhet, mer investeringar, bättre tillväxt och till fler exportaffärer så har han gjort det viktigaste av det som den svenska industrin och Sverige så väl behöver.

Widar Andersson

Folkbladet

Nu är han styrelseordförande i de verkligt globala företagen Ericsson och AstraZeneca. Tidigare har han varit vd i små nätta företag som Volvo och Electrolux. I går höll han ett intressant föredrag när Industridagen arrangerades för tionde gången. Jag var där.

Södertälje är onekligen speciellt i Sverige nuförtiden. En fjärdedel av alla arbetsplatser i staden finns på Scania. Där arbetar 11 000 personer. Fabriksområdet är gigantiskt. Det tar ungefär 40 minuter att i rask takt promenera från tågstationen Södertälje Syd och till stadshuset. Under i vart fall 30 av de 40 minuterna är det bara Scaniafasader som en ser. Det lärde jag mig i går.

Boel Godner som är kommunstyrelsens ordförande (S) i Södertälje betonade i sitt anförande att här i staden är det betydligt fler som arbetar i den privata industrin än i den offentliga sektorn. Industrin är kort sagt stor i Södertälje och på många andra håll i Sverige. Vilket Leif Johansson underströk i sitt tal till de många hundra industrimänniskorna i publiken. Vilket Leif Johansson underströk i sitt tal till de många hundra industrimänniskorna i publiken. Det är bara dumheter att hålla på och dela upp tjänstesektorer från industrin. ”Sektorerna växer ihop i rask takt”, sa Johansson. Industridagen arrangeras av Industrirådet; en plattform för samverkan mellan arbetsgivare och fack inom industrin. Stefan Löfven med sin bakgrund i IF Metall har därför varit på många Industridagar i sitt liv. I går var han för första gången där som statsminister. Det var kul att se honom och att lyssna på honom. ”Nu när jag står här hos er så inser jag att allt slit i valrörelsen, allt budgetbråk och decemberöverenskommelser och allt vad som har varit har varit värt besväret”, sa Löfven till skratt och dundrande applåder.

Löfvens heta vilja att förbättra Sveriges konkurrenskraft, att få fler företag att våga sig ut i exportaffärer och att driva på för ökad tillväxt genom bättre produktivitet gick nästan att ta på i Södertälje i går. Här har statsministern ett starkt stöd. Men också tydliga krav. ”Lägg inte ut mer osäkerhet i viktiga frågor,” sa Leif Johansson.

Senare i februari ska Löfvens Innovationsråd ha sitt första möte. Jag vet inte riktigt hur det där rådet ska fungera. Men jag önskar Löfven all framgång med Innovationsrådet och med Energisamtalen som också snart ska dra igång. Kan Löfven med hjälp av sina förhandlingsrävar bakom öronen och med sitt industriella engagemang bidra till mindre osäkerhet, mer investeringar, bättre tillväxt och till fler exportaffärer så har han gjort det viktigaste av det som den svenska industrin och Sverige så väl behöver.

Widar Andersson

Folkbladet