2015-01-17 06:00

2015-01-20 22:41

Karlskoga centrum tidvis öde

KARLSKOGA: Dags att slopa parkeringsavgiften

Vi har med ett visst intresse läst journalisten Peter Kadhammars reportageserie i Aftonbladet om hur en rad svenska småstäders centrum har förlorat sin kamp mot externa etableringar. Vilket i sin tur har utarmat och ödelagt många tidigare levande och vackra stadskärnor. Mycket av det han skriver stämmer ju också. Åker man genom t.ex. genom Karlskoga centrum en kväll eller en helgdag kan man nästan tro att pesten har dragit fram i centrum. Knappt en människa så långt ögat når.

Ja vad är det som hänt, och varför väljer stora kedjor att etablera sig utanför centrum. Jo det är klart, de måste ha utrymme och kunderna ska kunna parkera sina bilar och då naturligtvis utan kostnad. På 70 – 80-talet fanns till en början både Domus och Epa/Tempo i var sina varuhus i centrum. Fackhandeln var också aktiv i centrum och hade stora planer. Anledningarna till att centrum tömdes på varuhus och flera butiker var väl flera, men en bidragande anledning var att kommunen envist höll fast vid sina parkeringsavgifter i centrum. Om man nu vill ha kvar den rest av butiker och företag som finns kvar i centrum så slopa dessa avgifter. Men besluten om detta har man dragit i långbänk i åratal. Varför inte införa s.k. parkeringsskivor då beivrar man förmodade långtidsparkeringar. P-skivor har man med framgång infört i andra städer. Men det är bråttom i dag är det faktiskt flera butiker som lever på marginalen.

Nu är det tur för centrum och den resterande centrumhandeln att Systembolaget, apoteken, kläd- och skokedjorna, bankerna och flera näringsställen ännu så länge finns kvar i centrum. Utan dessa skulle centrum definitivt bli mer utarmat och folktomt.


Två lyckligtvis pensionerade köpman

Vi har med ett visst intresse läst journalisten Peter Kadhammars reportageserie i Aftonbladet om hur en rad svenska småstäders centrum har förlorat sin kamp mot externa etableringar. Vilket i sin tur har utarmat och ödelagt många tidigare levande och vackra stadskärnor. Mycket av det han skriver stämmer ju också. Åker man genom t.ex. genom Karlskoga centrum en kväll eller en helgdag kan man nästan tro att pesten har dragit fram i centrum. Knappt en människa så långt ögat når.

Ja vad är det som hänt, och varför väljer stora kedjor att etablera sig utanför centrum. Jo det är klart, de måste ha utrymme och kunderna ska kunna parkera sina bilar och då naturligtvis utan kostnad. På 70 – 80-talet fanns till en början både Domus och Epa/Tempo i var sina varuhus i centrum. Fackhandeln var också aktiv i centrum och hade stora planer. Anledningarna till att centrum tömdes på varuhus och flera butiker var väl flera, men en bidragande anledning var att kommunen envist höll fast vid sina parkeringsavgifter i centrum. Om man nu vill ha kvar den rest av butiker och företag som finns kvar i centrum så slopa dessa avgifter. Men besluten om detta har man dragit i långbänk i åratal. Varför inte införa s.k. parkeringsskivor då beivrar man förmodade långtidsparkeringar. P-skivor har man med framgång infört i andra städer. Men det är bråttom i dag är det faktiskt flera butiker som lever på marginalen.

Nu är det tur för centrum och den resterande centrumhandeln att Systembolaget, apoteken, kläd- och skokedjorna, bankerna och flera näringsställen ännu så länge finns kvar i centrum. Utan dessa skulle centrum definitivt bli mer utarmat och folktomt.


Två lyckligtvis pensionerade köpman