2014-12-31 06:00

2015-01-20 22:45

Tankar kringdet nya året

Idag är det sista dagen på 2014, ett år med glädjande händelser, men också en oro för utvecklingen i världen. I morgon inleder vi ett nytt år, 365 dagar med nya möjligheter. I olika kulturer världen över firas nyåret, kanske vid olika tidpunkter, men firandet sker oavsett när det infaller.

Förr i världen kände människor en oro omkring årsskiftet, eftersom man trodde att det fanns övernaturliga krafter som var särskilt verksamma. För att inte de mörka krafterna skulle följa med in på det nya året, försökte man skrämma bort ondskan genom att skjuta med bössor. En del försökte se in i framtiden genom att stöpa i bly. Genom att tyda figurerna som bildades kunde man se hur det nya året skulle bli. Från min barndom kommer jag ihåg hur de gamla talade om att om himlen var röd på nyårsdagens morgon, skulle det innebära sorgliga händelser under det kommande året. Likaså om man fick besök på nyårsdagen var det viktigt om det var en man eller kvinna. Mannen förde lycka med sig. Kvinnan däremot olycka.

I dag firar vi med raketer och smällare. Det är säkert en kvarleva från tider när man var rädd för ondskans makt.

Nu är det dags att göra bokslut och se tillbaka med vemod och glädje över det som varit. Vi kan också längta till nästa år och se vad detta har i sitt sköte. Med det nya året följer möjligheter, men säkert rädslor och utmaningar. Hur 2015 blir beror i stor utsträckning på oss själva. Vi får inte vara rädda för utmaningar. Trots religiösa och politiska motsättningar och miljöhot måste vi se möjligheterna till förändring. Vi måste ha modet att utmana och ifrågasätta. Det gör oss starka.

Det är tufft att stå upp och argumentera. Det kan riskera tryggheten. En person som hade ett enastående mod var, Sveriges Radios Asienkorrespondent Nils Horner. Han förtröttades aldrig i sin uppgift att förmedla till oss, om vad den enskilda människan utsattes för i krig och förnedring. Tyvärr mördades han på sin post men hans minne lever. Det är sådana fantastiskt fina förebilder vi behöver för att vi ska ha modet att stå upp för rättvisa och en bättre värld. Vi har alla en uppgift att fylla.

Min nyårsönskan inför 2015 är att vi ska tänka på varandra, att vi är medmänniskor och att vi kan göra gott med små medel.

Ett Gott Nytt År!

Margareta Karlsson

Ledarskribent

Idag är det sista dagen på 2014, ett år med glädjande händelser, men också en oro för utvecklingen i världen. I morgon inleder vi ett nytt år, 365 dagar med nya möjligheter. I olika kulturer världen över firas nyåret, kanske vid olika tidpunkter, men firandet sker oavsett när det infaller.

Förr i världen kände människor en oro omkring årsskiftet, eftersom man trodde att det fanns övernaturliga krafter som var särskilt verksamma. För att inte de mörka krafterna skulle följa med in på det nya året, försökte man skrämma bort ondskan genom att skjuta med bössor. En del försökte se in i framtiden genom att stöpa i bly. Genom att tyda figurerna som bildades kunde man se hur det nya året skulle bli. Från min barndom kommer jag ihåg hur de gamla talade om att om himlen var röd på nyårsdagens morgon, skulle det innebära sorgliga händelser under det kommande året. Likaså om man fick besök på nyårsdagen var det viktigt om det var en man eller kvinna. Mannen förde lycka med sig. Kvinnan däremot olycka.

I dag firar vi med raketer och smällare. Det är säkert en kvarleva från tider när man var rädd för ondskans makt.

Nu är det dags att göra bokslut och se tillbaka med vemod och glädje över det som varit. Vi kan också längta till nästa år och se vad detta har i sitt sköte. Med det nya året följer möjligheter, men säkert rädslor och utmaningar. Hur 2015 blir beror i stor utsträckning på oss själva. Vi får inte vara rädda för utmaningar. Trots religiösa och politiska motsättningar och miljöhot måste vi se möjligheterna till förändring. Vi måste ha modet att utmana och ifrågasätta. Det gör oss starka.

Det är tufft att stå upp och argumentera. Det kan riskera tryggheten. En person som hade ett enastående mod var, Sveriges Radios Asienkorrespondent Nils Horner. Han förtröttades aldrig i sin uppgift att förmedla till oss, om vad den enskilda människan utsattes för i krig och förnedring. Tyvärr mördades han på sin post men hans minne lever. Det är sådana fantastiskt fina förebilder vi behöver för att vi ska ha modet att stå upp för rättvisa och en bättre värld. Vi har alla en uppgift att fylla.

Min nyårsönskan inför 2015 är att vi ska tänka på varandra, att vi är medmänniskor och att vi kan göra gott med små medel.

Ett Gott Nytt År!

Margareta Karlsson

Ledarskribent