2014-12-18 06:00

2015-01-20 22:44

Björn Söders problem

Sverigedemokraterna. SD:s Björn Söder har ställt till det för sig genom sina uttalanden i en intervju i DN om vem som är, vem som inte är och vem som inte kan vara svensk.

Med ”ställt till det för sig” menar jag i sitt eget parti. Söder är en veteran inom SD. Han är på slutvarvet som partisekreterare och har nu antagligen krönt sin karriär med uppdraget som talman i riksdagen.

Björn Söder resonerar abstrakt och ideologiskt på ett sätt som exkluderar de allra flesta människor. Han krånglar in sig i resonemang om judar, samer och svenskar som lever i olika ”nationer” i Sverige. ”Man måste skilja på medborgarskap och nationstillhörighet. De (judar och samer) kan fortfarande vara svenska medborgare och leva i Sverige.” När Söder ifrågasätter om judar och samer är svenskar på riktigt så möts han av tvärsäkra påståenden från sina motståndare om att judar och samer visst är svenskar. Statsvetaren och forskaren Andreas Johansson Heinö är kritisk: ”Som om det vore en mänsklig rättighet att bli erkänd som svensk och en förolämpning att beskrivas som något annat. Det är en idiotisk diskussion,” skriver han på sin blogg. Så sant. Politiska partier ska hålla sig borta från varje ambition att avgöra svenskhet. Staten skiljer mellan svenska och utländska medborgare. Medborgarskapet räcker. Sina egna grader av svenskhet och nationstillhörighet bestämmer var och en själv. Punkt och slut.

Med aldrig tidigare skådad iver försökte Söder pudla i Aktuellt i måndags kväll. I går fick han skarp kritik av den rättspolitiske talespersonen Richard Jomshof som kallade Söder för ”extremt otydlig” och avfärdade partikollegans abstraktioner genom att peka på sig själv som både ”svensk och finne”.

Det Björn Söder har gjort är att uppmärksamma ett pinsamt och möjligen väljaravstötande avsnitt om svenskhet och nationalism ur partiets principprogram. Vad jag förstår så har han därmed dragit på sig hård kritik från Jimmie Åkesson. Den vikarierande partiledaren Mattias Karlsson som tidigare i veckan gav bombastiskt stöd åt Björn Söder i ett inlägg på facebook ersattes i sista stund av Jomshof vid en pressträff om Björn Söders svenskhetsäventyr. Vid pressträffen berättade Richard Jomshof även att han svarat ja på en fråga från Jimmie Åkesson om att bli ny partisekreterare. Björn Söders långa era i SD kan snart vara över.

Widar Andersson

Folkbladet

Med ”ställt till det för sig” menar jag i sitt eget parti. Söder är en veteran inom SD. Han är på slutvarvet som partisekreterare och har nu antagligen krönt sin karriär med uppdraget som talman i riksdagen.

Björn Söder resonerar abstrakt och ideologiskt på ett sätt som exkluderar de allra flesta människor. Han krånglar in sig i resonemang om judar, samer och svenskar som lever i olika ”nationer” i Sverige. ”Man måste skilja på medborgarskap och nationstillhörighet. De (judar och samer) kan fortfarande vara svenska medborgare och leva i Sverige.” När Söder ifrågasätter om judar och samer är svenskar på riktigt så möts han av tvärsäkra påståenden från sina motståndare om att judar och samer visst är svenskar. Statsvetaren och forskaren Andreas Johansson Heinö är kritisk: ”Som om det vore en mänsklig rättighet att bli erkänd som svensk och en förolämpning att beskrivas som något annat. Det är en idiotisk diskussion,” skriver han på sin blogg. Så sant. Politiska partier ska hålla sig borta från varje ambition att avgöra svenskhet. Staten skiljer mellan svenska och utländska medborgare. Medborgarskapet räcker. Sina egna grader av svenskhet och nationstillhörighet bestämmer var och en själv. Punkt och slut.

Med aldrig tidigare skådad iver försökte Söder pudla i Aktuellt i måndags kväll. I går fick han skarp kritik av den rättspolitiske talespersonen Richard Jomshof som kallade Söder för ”extremt otydlig” och avfärdade partikollegans abstraktioner genom att peka på sig själv som både ”svensk och finne”.

Det Björn Söder har gjort är att uppmärksamma ett pinsamt och möjligen väljaravstötande avsnitt om svenskhet och nationalism ur partiets principprogram. Vad jag förstår så har han därmed dragit på sig hård kritik från Jimmie Åkesson. Den vikarierande partiledaren Mattias Karlsson som tidigare i veckan gav bombastiskt stöd åt Björn Söder i ett inlägg på facebook ersattes i sista stund av Jomshof vid en pressträff om Björn Söders svenskhetsäventyr. Vid pressträffen berättade Richard Jomshof även att han svarat ja på en fråga från Jimmie Åkesson om att bli ny partisekreterare. Björn Söders långa era i SD kan snart vara över.

Widar Andersson

Folkbladet