2018-08-31 06:00

2018-08-31 06:00

Dags att lyssna på Kassandra

MILJÖ: Det är dags att handla nu

Kassandra var en trojansk prinsessa, som fått gåvan eller bördan att se in i framtiden. Hon förutsåg sin hemstad Trojas öde, men ingen brydde sig om hennes profetior. Det var hennes hårda öde att gång på gång varna för katastrofer men aldrig bli trodd.

Nutidens kassandror är de forskare, som laddade med fakta varnar oss för vad vår destruktiva livsstil kommer att leda till: översvämningar här, ökentorkor där, flyktingströmmar, livsmedelsbrist o.s.v.. De talar för döva öron och om vi lyssnar går budskapet in genom ena örat och ut genom det andra.

Det är dags att handla NU! Ett förslag ( det behövs många) kommer från organisationen Klimatsvaret, CCL, Sverige, där jag är aktiv. Den nyvalda riksdagen bör snarast fatta beslutet, att med prismekanismen som vapen tvinga fram övergången till en fossilfri fordonsflotta. Lägg en avgift på bensin och diesel och lova samtidigt att successivt höja avgiften tills smärtgränsen är nådd och el och biobränslen ersatt de fossila. MEN till belslutet läggs åtagandet att dela ut resultatet av avgiften i lika delar till alla vuxna svenskar med jämna mellanrum. Det kallas skatteväxling och ger acceptans för åtgärden. Det har också en pedagogisk effekt: de som är sparsamma med fossila drivmedel tjänar vinner på systemet medan de slösaktiga förlorar.

Hjälp Kassandra att för en gångs skulle få gehör för sina varningar!

Eva Bergenstråhle

Klimatsvaret

 

 

Nutidens kassandror är de forskare, som laddade med fakta varnar oss för vad vår destruktiva livsstil kommer att leda till: översvämningar här, ökentorkor där, flyktingströmmar, livsmedelsbrist o.s.v.. De talar för döva öron och om vi lyssnar går budskapet in genom ena örat och ut genom det andra.

Det är dags att handla NU! Ett förslag ( det behövs många) kommer från organisationen Klimatsvaret, CCL, Sverige, där jag är aktiv. Den nyvalda riksdagen bör snarast fatta beslutet, att med prismekanismen som vapen tvinga fram övergången till en fossilfri fordonsflotta. Lägg en avgift på bensin och diesel och lova samtidigt att successivt höja avgiften tills smärtgränsen är nådd och el och biobränslen ersatt de fossila. MEN till belslutet läggs åtagandet att dela ut resultatet av avgiften i lika delar till alla vuxna svenskar med jämna mellanrum. Det kallas skatteväxling och ger acceptans för åtgärden. Det har också en pedagogisk effekt: de som är sparsamma med fossila drivmedel tjänar vinner på systemet medan de slösaktiga förlorar.

Hjälp Kassandra att för en gångs skulle få gehör för sina varningar!

Eva Bergenstråhle

Klimatsvaret

 

 

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.