2018-08-09 06:00

2018-08-09 06:00

Hur blir det efter valet?

Valet 2018: Så många väljares röster som möjligt bör vara med i besluten

Ja, det är många som frågar sig hur det blir efter valet. Många hoppas givetvis på att just deras åsikt ska få mycket att säga till om. Men ska vi vara realister så borde vi väl se mer till verkligheten, och då kan det bli ganska besvärligt.

Vi har nu haft en svag regering under dessa fyra åren, och delvis p.g.a. att oppositionen anser sig ha mycket att tjäna på att få regeringen att framstå som svag. Men hur blir det då om nuvarande regering och oppositionen byter plats? Troligen kommer den oppositionen att svara med precis samma mynt.

Till detta kan man ju inte bortse från att vi får ett nytt största parti. Det hjälper ju inte att de gamla partierna vill försöka blunda för faktum och låtsas att Svenska folket inte begriper bättre.

Vad som skett under 2000 talet är väl att vissa partier har gjort allt för att få blockpolitik, vad det nu ska tjäna till. Rent demokratiskt så borde vi ju sträva efter att så många väljares röster som möjligt bör vara med i besluten. Och där bromsar ju blockpolitiken, för hade man bildat regeringar med så starkt stöd från folket som möjligt, då hade fler röster funnits med i besluten, och man hade inte behövt hålla på med alla möjliga konster för att göra vissa röster utan inflytande.

Sossarna talade om när de var som störst att de flesta av deras väljare kom från Folkpartiet. Blev dessa folkpartister en annan sorts människor när deras åsikter bytte parti?

Är det då bara skattepolitik det handlar om? När hade vi det högsta skattetrycket på de flesta människorna i Sverige? Det måste väl varit innan vi fick demokrati i Sverige, för småfolket hade inte det lätt under tiderna före 1921. Och vem har sagt att just du skulle hört till de som hade det bra då, och med den politiken skulle få det bra i framtiden?

Rune Jakobsson

 

 

Vi har nu haft en svag regering under dessa fyra åren, och delvis p.g.a. att oppositionen anser sig ha mycket att tjäna på att få regeringen att framstå som svag. Men hur blir det då om nuvarande regering och oppositionen byter plats? Troligen kommer den oppositionen att svara med precis samma mynt.

Till detta kan man ju inte bortse från att vi får ett nytt största parti. Det hjälper ju inte att de gamla partierna vill försöka blunda för faktum och låtsas att Svenska folket inte begriper bättre.

Vad som skett under 2000 talet är väl att vissa partier har gjort allt för att få blockpolitik, vad det nu ska tjäna till. Rent demokratiskt så borde vi ju sträva efter att så många väljares röster som möjligt bör vara med i besluten. Och där bromsar ju blockpolitiken, för hade man bildat regeringar med så starkt stöd från folket som möjligt, då hade fler röster funnits med i besluten, och man hade inte behövt hålla på med alla möjliga konster för att göra vissa röster utan inflytande.

Sossarna talade om när de var som störst att de flesta av deras väljare kom från Folkpartiet. Blev dessa folkpartister en annan sorts människor när deras åsikter bytte parti?

Är det då bara skattepolitik det handlar om? När hade vi det högsta skattetrycket på de flesta människorna i Sverige? Det måste väl varit innan vi fick demokrati i Sverige, för småfolket hade inte det lätt under tiderna före 1921. Och vem har sagt att just du skulle hört till de som hade det bra då, och med den politiken skulle få det bra i framtiden?

Rune Jakobsson

 

 

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.