2018-06-14 06:00

2018-06-14 06:00

Vill vi ha robotbin?

Miljö: Beslutet måste tas nu

Den biologiska mångfalden i vår natur är starkt hotad. Av de planetära gränser – vilka har definierats av bl.a. vår svenske forskare Johan Rockström – är biologisk mångfald den som överskrids mest. Vi talar nu om att vi befinner oss i den sjätte massutrotningen på jorden. Tidigare har det varit naturliga orsaker, som meteoritnedslag, som har orsakat dessa katastrofer. Den här gången är det vi själva, vi människor. Sättet vi bedriver jord- och skogsbruk, användningen av gifter och fossila gödningsmedel och våra konsumtionsmönster är orsakerna till det som nu sker i vår natur. Klimatförändringen späder på förändringen mot allt sämre livsförhållanden för växter och djur.

Bina är ett tydligt exempel på det som sker. Det finns ett stort antal arter av bin. Vi ser nu hur både antalet arter och antalet individer blir allt färre. En utveckling vi ser runt om i världen. Eftersom nära en tredjedel av den mat vi äter är pollinerad av främst bin, har de stor betydelse även för oss människor. För att inte tala om allt som finns i vår natur. Det har gått så långt att på vissa ställen i Kina måste träden pollineras för hand. I USA transporteras bin i lastbilar till ställen där de naturligt inte finns längre. Och nu ser vi att den jättestora handelskedjan Wallmart söker patent för robotbin! Vill vi ha en värld där det är robotbin som låter i våra trädgårdar och på våra fält, eller vill vi höra levande bin surra omkring oss? Valet är vårt. Vi kan bestämma att nu ska vi agera inom de planetära gränserna, men vi kan inte skjuta på det beslutet. Det måste tas nu.

Roger Bydler

Den biologiska mångfalden i vår natur är starkt hotad. Av de planetära gränser – vilka har definierats av bl.a. vår svenske forskare Johan Rockström – är biologisk mångfald den som överskrids mest. Vi talar nu om att vi befinner oss i den sjätte massutrotningen på jorden. Tidigare har det varit naturliga orsaker, som meteoritnedslag, som har orsakat dessa katastrofer. Den här gången är det vi själva, vi människor. Sättet vi bedriver jord- och skogsbruk, användningen av gifter och fossila gödningsmedel och våra konsumtionsmönster är orsakerna till det som nu sker i vår natur. Klimatförändringen späder på förändringen mot allt sämre livsförhållanden för växter och djur.

Bina är ett tydligt exempel på det som sker. Det finns ett stort antal arter av bin. Vi ser nu hur både antalet arter och antalet individer blir allt färre. En utveckling vi ser runt om i världen. Eftersom nära en tredjedel av den mat vi äter är pollinerad av främst bin, har de stor betydelse även för oss människor. För att inte tala om allt som finns i vår natur. Det har gått så långt att på vissa ställen i Kina måste träden pollineras för hand. I USA transporteras bin i lastbilar till ställen där de naturligt inte finns längre. Och nu ser vi att den jättestora handelskedjan Wallmart söker patent för robotbin! Vill vi ha en värld där det är robotbin som låter i våra trädgårdar och på våra fält, eller vill vi höra levande bin surra omkring oss? Valet är vårt. Vi kan bestämma att nu ska vi agera inom de planetära gränserna, men vi kan inte skjuta på det beslutet. Det måste tas nu.

Roger Bydler

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.