2018-05-16 06:00

2018-05-16 06:00

Se över lagstiftningen

Arbetslivet: Svar till Eva-Lena Jansson 28 april

S-kvinnor lyfter en mycket angelägen fråga om att arbetsplatser ska vara fria från övergrepp och sexuella trakasserier. Samhället måste gemensamt arbeta för att se till att ingen blir utsatt – för var man än bor eller jobbar ska man känna sig trygg i Örebro län.

Med det sagt så är det tydligt att det inte endast är en enskild anställningsform som drabbas av övergrepp och sexuella trakasserier. Allt ifrån tillsvidareanställda till allmän visstid i olika branscher har vittnat om hur de blivit utsatta och #Metoo har haft en viktig roll i att belysa dessa grova missförhållanden. Moderaterna har lagt fram ett brett åtgärdsprogram med förslag på skärpt lagstiftning och förbättringar av rättsväsendets hantering av sexualbrott. Bland annat föreslår vi en skärpning av straffen för våldtäkt och att skadestånden för de som utsätts för sexualbrott ska höjas.

När det gäller LAS föreslår vi att kompetens ska väga tyngre i turordningsreglerna samtidigt som möjligheterna till kompetensutveckling och omställning förbättras. En 40 år gammal ordning behöver anpassas till en kunskapsekonomi. Vårt förslag är helt i linje med var parterna inom PTK och Svenskt Näringsliv förhandlade om och vi vill också utforma detaljerna i förslaget i samråd med parterna. Samtidigt bör det påpekas att turordningsreglerna idag främst skyddar de som varit anställda länge. Med debattörernas logik skulle de sist anställda, oftast de som är yngst och kanske har svårast att hävda sig, också vara mest utsatta när det gäller sexuella trakasserier.

Sverige ska ha trygga arbetsplatser. Alla arbetsgivare måste klargöra att kränkningar inte är tillåtna och upprätta rutiner för att hantera dessa – det finns det tydliga regler för. I första hand bör vi säkerställa att dessa regler följs och fungerar. Moderaterna vill därför bland annat ser över om de skräpningar som gjordes av diskrimineringslagen under allianstiden haft avsedd effekt.

Lotta Olsson (m)

Riksdagsledamot

Örebro Län

S-kvinnor lyfter en mycket angelägen fråga om att arbetsplatser ska vara fria från övergrepp och sexuella trakasserier. Samhället måste gemensamt arbeta för att se till att ingen blir utsatt – för var man än bor eller jobbar ska man känna sig trygg i Örebro län.

Med det sagt så är det tydligt att det inte endast är en enskild anställningsform som drabbas av övergrepp och sexuella trakasserier. Allt ifrån tillsvidareanställda till allmän visstid i olika branscher har vittnat om hur de blivit utsatta och #Metoo har haft en viktig roll i att belysa dessa grova missförhållanden. Moderaterna har lagt fram ett brett åtgärdsprogram med förslag på skärpt lagstiftning och förbättringar av rättsväsendets hantering av sexualbrott. Bland annat föreslår vi en skärpning av straffen för våldtäkt och att skadestånden för de som utsätts för sexualbrott ska höjas.

När det gäller LAS föreslår vi att kompetens ska väga tyngre i turordningsreglerna samtidigt som möjligheterna till kompetensutveckling och omställning förbättras. En 40 år gammal ordning behöver anpassas till en kunskapsekonomi. Vårt förslag är helt i linje med var parterna inom PTK och Svenskt Näringsliv förhandlade om och vi vill också utforma detaljerna i förslaget i samråd med parterna. Samtidigt bör det påpekas att turordningsreglerna idag främst skyddar de som varit anställda länge. Med debattörernas logik skulle de sist anställda, oftast de som är yngst och kanske har svårast att hävda sig, också vara mest utsatta när det gäller sexuella trakasserier.

Sverige ska ha trygga arbetsplatser. Alla arbetsgivare måste klargöra att kränkningar inte är tillåtna och upprätta rutiner för att hantera dessa – det finns det tydliga regler för. I första hand bör vi säkerställa att dessa regler följs och fungerar. Moderaterna vill därför bland annat ser över om de skräpningar som gjordes av diskrimineringslagen under allianstiden haft avsedd effekt.

Lotta Olsson (m)

Riksdagsledamot

Örebro Län

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.