2018-01-16 06:00

2018-01-16 06:00

Alla kvinnor ska få gå i skolan

Jämställdhet : Kvinnor och män ska ha samma förutsättningar

På Karlskoga folkhögskolan har vi arbetat med FN:s globala mål. Agenda 2030.

Jag tycker att Jämställdhet är det viktigaste målet. Jämställdhet handlar om att kvinnor och män ska ha lika rättigheter i världen.

För det första vill jag att kvinnor och män ska ha samma förutsättningar i världen.

Exempelvis: I Afghanistan finns inte möjlighet för kvinnor att få utbildning. I vissa länder får kvinnor inte gå i skolan, för de får inte gå ut och jobba. Jämställdhet är en förutsättning för hållbar och fredlig utveckling.

För det andra tycker jag att det är orättvist att kvinnor ska vara hemma. Det är jättesvårt att bestämma över sig själv. Det finns mer möjligheter för män än för kvinnor. I Afghanistan t.ex. finns problem som handlar om barnäktenskap, våld mot kvinnor och diskriminering.

Till sist är min åsikt att jag inte vill att kvinnor trycks ner. Jag vill jättegärna att de kvinnor som finns i världen ska ha möjligheter. Jag tror förutsättningarna för samhället och världen blir bättre om kvinnor får mer möjligheter. Jag hoppas verkligen att kvinnor i hela världen ska få rättighet att gå i skolan och utbilda sig för att få jobb.

Fatima Zahedi

 

 

 

Jag tycker att Jämställdhet är det viktigaste målet. Jämställdhet handlar om att kvinnor och män ska ha lika rättigheter i världen.

För det första vill jag att kvinnor och män ska ha samma förutsättningar i världen.

Exempelvis: I Afghanistan finns inte möjlighet för kvinnor att få utbildning. I vissa länder får kvinnor inte gå i skolan, för de får inte gå ut och jobba. Jämställdhet är en förutsättning för hållbar och fredlig utveckling.

För det andra tycker jag att det är orättvist att kvinnor ska vara hemma. Det är jättesvårt att bestämma över sig själv. Det finns mer möjligheter för män än för kvinnor. I Afghanistan t.ex. finns problem som handlar om barnäktenskap, våld mot kvinnor och diskriminering.

Till sist är min åsikt att jag inte vill att kvinnor trycks ner. Jag vill jättegärna att de kvinnor som finns i världen ska ha möjligheter. Jag tror förutsättningarna för samhället och världen blir bättre om kvinnor får mer möjligheter. Jag hoppas verkligen att kvinnor i hela världen ska få rättighet att gå i skolan och utbilda sig för att få jobb.

Fatima Zahedi

 

 

 

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.