2017-08-12 06:00

2017-08-12 06:00

Låt logiken ta plats

LIVET: Fakta och långsiktigt agerande löser det mesta

Vi lever i en värld som nog de flesta anser vara byggd kring logiska beslut och vetenskapliga fynd. Givetvis så har olika individer egna synsätt och religiösa åskådningar men generellt så samlas vi under vad som nog bäst kan betecknas som logikens vingar.

Det bör vara den bästa vägen som vinner diskussioner och beslutsprocesser, tycker de flesta.

Men är verkligheten sådan att det är den bästa vägen som vinner?

Jag skulle vilja påstå att det idag är mycket ofta beslut och handlingar tas och genomförs på grunder som är direkt motsatsen till det gemensamma bästa

Om det nu är så. Vad beror detta på? Det beror ju knappast på illvilja eller dumhet. Nej snarare beror det på att vi människor värnar om oss själva och de människor vi har i vår närhet mer än vad vi bryr oss om människor längre bort, och vi bryr oss än mindre om huruvida mänskligheten kommer att fortleva i det långa loppet. För att göra ett enklare exempel så kan vi säga att vi oftast bryr oss mer om att våra barn eller föräldrar har det bra innan vi värnar om att vår granne har det bra. Vi värnar mer om att det samhälle vi lever i nu fungerar bra än att vi värnar om att vår planet mår bra om 5000 år etcetera.

Om detta stämmer så får det stora konsekvenser, eller snarare enorma konsekvenser, eller i värsta fall fatala konsekvenser.

Sannolikt så är det mycket, mycket svårt för mänskligheten att samsas om åtgärder som är till nytta för våra ättlingar om 5000 år. Framförallt om man sätter det i ljuset av att vi vill ha snabbare och snabbare belöningar i form av vinster i företag eller privat via bekräftelse i sociala media.

Bevisen på att vi inte tänker långsiktigt finns överallt omkring oss i form av miljöförstöring och förbrukande av ändliga naturresurser. Bevisen är ju också lätta att hitta om man ser i vår närmiljö. Hur många företag känner du till som talar om hur de vill vara om 200 år? Hur många politiker lägger fram och genomför planer som sträcker sig över flera generationer. Att prata om framtiden och att värna om allt och alla är ju självklarhet men att genomföra det verkar vara väldigt mycket svårare. Kanske till och med omöjligt då ”folket” kräver snabba resultat.

Alla kan nog enas om att miljön är viktig. Att sysselsättning är viktigt. Att vård och omsorg är viktigt. Att rättsväsende och försvar är viktigt.

Om det vore logiken som vunnit så hade vår järnväg varit väl underhållen och tågen kommit i tid. Vi hade haft ett genomtänkt stabilt bredbandsnät och vi hade haft en vårdapparat som erbjöd rättvis och likartad grundvård till alla i hela vårt land.

Min uppfattning är att riktig fakta, långsiktigt tänkande och långsiktigt agerande löser det mesta.

När vi tröttnar på alla Fake-news. Kommer vi då som kollektiv att låta logiken ta mer plats?

Niklas Alm

Författare och rådgivare

 

 

Det bör vara den bästa vägen som vinner diskussioner och beslutsprocesser, tycker de flesta.

Men är verkligheten sådan att det är den bästa vägen som vinner?

Jag skulle vilja påstå att det idag är mycket ofta beslut och handlingar tas och genomförs på grunder som är direkt motsatsen till det gemensamma bästa

Om det nu är så. Vad beror detta på? Det beror ju knappast på illvilja eller dumhet. Nej snarare beror det på att vi människor värnar om oss själva och de människor vi har i vår närhet mer än vad vi bryr oss om människor längre bort, och vi bryr oss än mindre om huruvida mänskligheten kommer att fortleva i det långa loppet. För att göra ett enklare exempel så kan vi säga att vi oftast bryr oss mer om att våra barn eller föräldrar har det bra innan vi värnar om att vår granne har det bra. Vi värnar mer om att det samhälle vi lever i nu fungerar bra än att vi värnar om att vår planet mår bra om 5000 år etcetera.

Om detta stämmer så får det stora konsekvenser, eller snarare enorma konsekvenser, eller i värsta fall fatala konsekvenser.

Sannolikt så är det mycket, mycket svårt för mänskligheten att samsas om åtgärder som är till nytta för våra ättlingar om 5000 år. Framförallt om man sätter det i ljuset av att vi vill ha snabbare och snabbare belöningar i form av vinster i företag eller privat via bekräftelse i sociala media.

Bevisen på att vi inte tänker långsiktigt finns överallt omkring oss i form av miljöförstöring och förbrukande av ändliga naturresurser. Bevisen är ju också lätta att hitta om man ser i vår närmiljö. Hur många företag känner du till som talar om hur de vill vara om 200 år? Hur många politiker lägger fram och genomför planer som sträcker sig över flera generationer. Att prata om framtiden och att värna om allt och alla är ju självklarhet men att genomföra det verkar vara väldigt mycket svårare. Kanske till och med omöjligt då ”folket” kräver snabba resultat.

Alla kan nog enas om att miljön är viktig. Att sysselsättning är viktigt. Att vård och omsorg är viktigt. Att rättsväsende och försvar är viktigt.

Om det vore logiken som vunnit så hade vår järnväg varit väl underhållen och tågen kommit i tid. Vi hade haft ett genomtänkt stabilt bredbandsnät och vi hade haft en vårdapparat som erbjöd rättvis och likartad grundvård till alla i hela vårt land.

Min uppfattning är att riktig fakta, långsiktigt tänkande och långsiktigt agerande löser det mesta.

När vi tröttnar på alla Fake-news. Kommer vi då som kollektiv att låta logiken ta mer plats?

Niklas Alm

Författare och rådgivare

 

 

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.