2017-07-14 06:00

2017-07-14 06:00

Stigande flygskatt med full utdelning

MILJÖ

Det är ju bara en liten del av befolkningen som flyger. Denna lilla del förminskar chansen för våra barnbarn att rädda ett hanterligt klimat.

Visste du att all koldioxid från fossila bränslen som vi människor hädanefter släpper ut måste bindas igen inom 80 år? Vartenda kilo! Men det blir ju inte de som orsakar utsläppen som kommer att göra det. Nänä. De som får den uppgiften är de som idag är unga eller ofödda, de som inte har någon delaktighet i utsläppen. Hur går det till att binda koldioxid ur atmosfären? Det finns bara ett sätt som kan tillämpas i stor skala, nämligen skogsplantering och förbättrad markanvändning.

Så vi som lever nu borde minska alla koldioxidutsläpp så mycket som möjligt. Ändå ökar flygandet. Och den lilla grupp som flyger kämpar med näbbar och klor för att få fortsätta förstöra klimatet. Redan förslaget om en minimal flygskatt har lett till högljudda protester. Men de som inte flyger är fler. Låt oss lägga en stigande skatt på flyget och dela ut statens hela intäkt från denna skatt i lika stora delar till varje vuxen medborgare. En sådan flygskatt skulle få stort stöd och minska allt onödigt flygande. De som verkligen måste flyga kan göra det ändå, men då måste de betala. Det är rättvist och kommer att leda till minskade utsläpp.

Lars Almström

Klimatsvaret – CCL Sverige

Visste du att all koldioxid från fossila bränslen som vi människor hädanefter släpper ut måste bindas igen inom 80 år? Vartenda kilo! Men det blir ju inte de som orsakar utsläppen som kommer att göra det. Nänä. De som får den uppgiften är de som idag är unga eller ofödda, de som inte har någon delaktighet i utsläppen. Hur går det till att binda koldioxid ur atmosfären? Det finns bara ett sätt som kan tillämpas i stor skala, nämligen skogsplantering och förbättrad markanvändning.

Så vi som lever nu borde minska alla koldioxidutsläpp så mycket som möjligt. Ändå ökar flygandet. Och den lilla grupp som flyger kämpar med näbbar och klor för att få fortsätta förstöra klimatet. Redan förslaget om en minimal flygskatt har lett till högljudda protester. Men de som inte flyger är fler. Låt oss lägga en stigande skatt på flyget och dela ut statens hela intäkt från denna skatt i lika stora delar till varje vuxen medborgare. En sådan flygskatt skulle få stort stöd och minska allt onödigt flygande. De som verkligen måste flyga kan göra det ändå, men då måste de betala. Det är rättvist och kommer att leda till minskade utsläpp.

Lars Almström

Klimatsvaret – CCL Sverige

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.